Patandzsali jóga szútrák

Patandzsali legendája

Úgy tartják, hogy Vishnu fejedelem Adisesa fejedelem (a kígyók ura) kígyótestén ülve nézte Shiva fejedelem elbűvölő táncát (tandava nrtva). Vishnu fejedelem annyira elmerült a táncmozdulatokban, hogy teste vibrálni kezdett Shiva fejedelem ritmusára. A rezgésektől egyre nehezebbé és nehezebbé vált, ami sok kényelmetlenséget okozott Adisesa fejedelemnek, aki levegőért kapkodott és az összecsuklás határán volt. Amint a tánc véget ért, Vishnu fejedelem teste újra könnyűvé vált.

Adisesa fejedelem elcsodálkozott ezen a hirtelen átalakuláson, és megkérdezte urát, mi az oka ezeknek a rendkívüli változásoknak. A fejedelem elmagyarázta neki, hogy Shiva fejedelem kecsessége, szépsége és fensége egy azzal összhangban levő rezgést váltott ki a testében. Adisesa elámult ezen, és kijelentette, hogy ő is meg akar tanulni úgy táncolni, hogy inspirálja urát.

Vishnu fejedelem megjósolta, hogy Shiva fejedelem hamarosan abban a kegyben részesíti Adisesát, hogy nyelvtani kommentárokat írhat, és közben a táncművészet (nrtya) tökéletesítésének szentelheti magát. Adisesa fejedelem végtelenül boldog volt e szavak hallatán, és várta Shiva fejedelem kegyét. Ezután meditálni kezdett, hogy rájöjjön, ki lesz jövendőbeli édesanyja. Meditáció közben egy beavatott női jóga gyakorlót és aszkétát (yogini és tapasvini) látott, Gonikát, aki egy nagyszerű fiúgyermekért imádkozott, akire tudását és bölcsességét hagyományozhatja. Adisesa felismerte, hogy Gonika megfelelő anya lenne számára, és megvárta a kedvező pillanatot, hogy gyermekévé váljon.

Gonika, aki úgy gondolta, hogy földi élete a végéhez közeledik, egy érdemes fiúgyermeket keresett, akire tudását hagyhatná, de nem talált senkit. Mikor vezeklése (tapas) véget ért, a Napistenre nézett, és könyörgött neki, hogy teljesítse kívánságát. Végső áldozatként vizet vett a tenyerébe és a Napon meditált. Kinyitotta a szemét, és amikor fel akarta ajánlani a vizet, belenézett a tenyerébe. Meglepetésére egy kis kígyót látott a kezében, aki hamarosan emberi formát öltött. Ez a kis férfi leborult Gonika yogini előtt és megkérte, hogy fogadja el fiának. Ezért a nő Patanjalinak nevezte el (a Pata szó zuhanást vagy zuhanót jelent, az Anjali pedig imádkozó tartásban összezárt tenyereket).

Így jött el a bölcs Patanjali a halandók világába.

A szanszkrit nyelv és a Jóga szútrák különleges hatásairól itt olvashattok bővebben.

Bandha Works Jógaiskola

A Bandha Works jógaiskolát három mérnök alapította. Összeköt bennünket a törekvés, hogy a tradicionális astanga vinyásza jógát népszerűsítsük Magyarországon. Mi maguk is elkötelezett gyakorlói vagyunk az irányzatnak, minden évben az astanga jóga fővárosába, a dél-indiai Mysore-ba utazunk, ahol...

Bandha Works FaceBook oldala

Mysore program

Az astanga vinyásza jógát tradicionálisan Mysore stílusban oktatják. A módszer ötvözi a csoportos órák és az egyéni gyakorlás előnyeit. Lényege, hogy a teremben az összes gyakorló a saját légzésének ritmusára önállóan végzi a sorozatot, ezáltal az oktató mindenkinek egyénre szabott igazításokat, utasításokat tud adni, anélkül, hogy ez megzavarná az óra dinamikáját. Ráadásul… (folytatás)

© 2013 Bandha Works - All Rights Reserved