moon

Miért nem gyakorlunk teli- és újholdkor astanga vinyásza jógát?

“Sokféle ötlet szokott felmerülni azzal kapcsolatban, hogy Pattabhi Jois miért nem tartott órákat teli- és újholdkor (röviden holdnapokon). Pedig a magyarázat egyszerű. Amint tudod, a Maharádzsa Pathasálája (a Szanszkrit Főiskola) szünetet tartott minden holdnapon, illetve az azokat megelőző és követő napokon. A tanulók otthon folytatták a tanulmányaikat, de nem kaptak új leckéket. Ennek egyik oka az, hogy az amavaszja és a púrnima napokon bizonyos rituálékat kellett a tanároknak és a diákoknak végrehajtaniuk, akik mindannyian brahminok voltak – például a pitri tarpanát, amelyet amavaszján végeztek, és a rituális fürdőt a holdnapokat követő napon. Ezek a szertartások meglehetősen időigényesek. Ezen kívül, bár én soha nem találtam erre utalást, de Pattabhi Jois gyakran idézte nekünk, illetve a mysore-i Bhagavad Gítá tanárom, Naranacharya Professzor is említette, hogy ha egy tanár holdnapon újat tanít, akkor csökken a tudása, a megelőző és követő napokon pedig a diák tudása csökken.

Amikor beszéltem Pattabhi Jois asztrológusával a Guruji könyvben lévő interjú készítésekor, akkor ő is egyet értett azzal, hogy ez a szokás azzal a gondolattal függ össze, hogy “amint fent úgy lent”: a védikus hagyomány szerint az elménk olyan, mint a hold: növekszik, csökken és ugyanezen ciklusok szerint tárolja az információt, mivel a Hold hatással van a Föld gravitációjára.
Mivel Pattabhi Jois a Maharádzsa Pathasálájának tanulója volt, majd a főiskola Jógaprofesszora lett 1937-1973 között, ezért a tanítási szünet ezeken a napokon szokásává vált. Mivel ő a jóga gyakorlását védikus eredetűnek tartotta, és úgy gondolta, hogy a pránájáma és az ászana az Upanisadok megértéséhez vezető út kapuja, ezért a jóga tanítására is ugyanazokat a szabályokat vonatkoztatta, mint a Védák oktatására. Továbbá azt is mondta, hogy a holdnapokon könnyebb megsérülni, és a sérülések lassabban gyógyulnak. Személy szerint ezt sosem tudtam alátámasztani a dzsjótis alapján; talán ez is olyasvalami, amit az édesapjától tanult, aki kiváló asztrológus volt.

Pattabhi maga is értett az asztrológiához – a neve, Jois a dzsjótis (asztrológus) szó dél-indiai torzítása, tehát az asztrológia a családi hagyományuk része volt. Azért mondom el mindezt, hogy megértessem, hogy Pattabhi Joisnak voltak bizonyos szokásai 14 évesen. Hogy miért voltak ezek a szokásai az is érdekes, és bár lehet, hogy mi nem vagyunk brahminok, sőt még indiaiak sem, de mivel a tanítványai vagyunk, ezért jó, ha megértjük miért tett bizonos dolgokat, és elfogadjuk azt, hogy ha neki fontos volt követni őket, akkor ránk is vonatkoznak. De nem érdemes túl nagy ügyet csinálni belőlük, vagy mindenféle fantasztikus sztorit költeni köréjük! Itt van például egy vicces történet, ami jól jellemzi, hogy mi (például az astanga jóga gyakorlói!) nem szánjuk rá az időt, hogy egyszerű dolgokra fényt derítsünk racionális elmével: Egy szent tudós minden este egy fa alatt tartott Bhagavad Gítá leckéket egy falu mellett. Volt egy macskája, aki néha beugrott a tömegbe, és megzavarta a hallgatóságot. Ezért a bölcs mindig kikötötte őt a fához az órák alatt. Évek múltán a bölcs eltávozott az élők soraiból. Az egyik tanítványa folytatta az esti Bhagavad Gítá órákat a fa alatt, és ő is kikötötte a macskát a fához. A macska is megörgedett és meghalt idővel, és a tanítvány szerzett egy új macskát. Három generáció után az egyik tanítvány írt egy könyvet arról a szent tradícióról, hogy Bhagavad Gítá leckék alatt egy macskát kell a fához kötni.Tehát mindezek után azt gondolom, hogy a Pattabhi Jois és a módszere iránt érzett tiszteletből jó, ha a tanítványai követik a holdnapokra vonatkozó szabályokat, ha lehetőságük van rá. Mindennek az a célja, hogy kapcsolódjunk a tanítói láncolathoz, illetve alázatot, figyelmességet és egyfajta fegyelmet ébresszen a tanítványokban. (Nagyon valószínű, hogy) nem fogunk pokolra jutni, ha ezeken a napokon gyakorlunk; Pattabhi Jois lánya, Saraswati (aki a Szanszrkit Főiskolán az első és egyetlen női jógatanítványa is volt egyben) hétfőtől péntekig tanított, és a hétvégék voltak a pihenőnapok, illetve hozzátette, hogy holdnapokon nem ad új ászanát. Tisztában volt vele, hogy a tanítványai nem gyakorolnak a hét minden napján, de akik mégis ezt teszik, azok testének jól jön egy extra pihenőnap.

Van egy sajátos bája annak, ha meghódolunk egy láncolat előtt, és ez hatással van a személyiségünkre is, tehát miért ne próbálnánk meg? Én nem hiszem, hogy minden jógagyakorlónak szigorúan pihenőnapot kellene tartania ezeken a napokon – mindenki kövesse a saját tanárát, és remélhetőleg, ha magasabb elvekhez hangoljuk az elménket, akkor boldogságot találunk a gyakorlásunkban. Holdnapokon és azokon túl!”

Eddie Stern
Director: Ashtanga Yoga New York & Broome Street Temple

TELIHOLD Újhold
Január 7. Január 22.*
Február 5. Február 20.
Március 7. Március 21.
Április 6. Április 20.
Május 5. Május 19.
Június 4. Június 18.

A *(csillag)-al jelölt dátumok „speciális” astangás holdnapok. A hivatalos – Budapestre számított – teli- és újhold nem erre a napra esik, viszont az aktuális holdnap órára és percre számított pontos időpontja (pl. 21:30) közelebb esik a következő napi gyakorlás időpontjához , ezért tolódík a pihenőnap erre a napra.

Bandha Works Jógaiskola

A Bandha Works jógaiskolát három mérnök alapította. Összeköt bennünket a törekvés, hogy a tradicionális astanga vinyásza jógát népszerűsítsük Magyarországon. Mi maguk is elkötelezett gyakorlói vagyunk az irányzatnak, minden évben az astanga jóga fővárosába, a dél-indiai Mysore-ba utazunk, ahol...

Bandha Works FaceBook oldala

Mysore program

Az astanga vinyásza jógát tradicionálisan Mysore stílusban oktatják. A módszer ötvözi a csoportos órák és az egyéni gyakorlás előnyeit. Lényege, hogy a teremben az összes gyakorló a saját légzésének ritmusára önállóan végzi a sorozatot, ezáltal az oktató mindenkinek egyénre szabott igazításokat, utasításokat tud adni, anélkül, hogy ez megzavarná az óra dinamikáját. Ráadásul… (folytatás)

© 2013 Bandha Works - All Rights Reserved