osztondij

A jóga mindenki életében gyökeres változásokat hozhat, gyakorlását bármely élethelyzetben érdemes elkezdeni. Előfordulhat azonban, hogy anyagi körülményeink nem teszik lehetővé jógabérlet vásárlását, ráadásul még nem rendelkezünk annyi rutinnal, hogy otthoni gyakorlásba kezdjünk. A Bandha Works Ösztöndíj éppen az ilyen helyzetekben nyújthat segítséget, jógaiskolánk a nyertesnek három hónapra korlátlan jógabérletet biztosít.

“A tudat stabilitásának szilárd alapja a hosszú időn keresztűl, megszakítás nélkül végzett gondos gyakorlás.”
Patanjali jóga szútrák I.14

Jógagyakorlásod minél hatékonyabbá tételében – az órarendi órák látogatása mellett – intenzív, személyes segítséget nyújtanak oktatóink.

A jelentkezők vállalják, hogy minimum heti háromszor részt vesznek az órarendi órákon – az előre közösen meghatározott időpontokban – és havi rendszerességgel elkészítenek egy beadandó esszét egy meghatározott témában.

1
2
3

Az ösztöndíj igényléséhez ki kell tölteni a jelentkezési űrlapot, valamint mellékelni kell motivációs levelet (egy A4-es oldal, Times New Roman 12-es betűtípus, 1,5-ös sorköz), amelyben a pályázó leírja, hogy mit adna számára ez a lehetőség, hogyan segítene elmélyíteni vagy elindítani a jóga gyakorlását és melyek azok a szempontok, amelyek nehézséget okoznak a bérlet vásárlásában. A második körben személyes elbeszélgetésre hívjuk be a kiválasztott felvételizőket, és kiválasztjuk a nyertest. A nyertes pályázó három hónapig korlátlanul látogathatja a Bandha Works jógastúdió óráit, emellett minden hónapban egy magánórán vehet részt, ahol segítséget kap a felvetődő problémák megoldásában és a gyakorlás elmélyítésében.

Jelentkezési határidő: 2019. március 29. (péntek), éjfél.
A kitöltött jelentkezési űrlapot és a motivációs levelet az alábbi e-mail címre várjuk: info (kukac) bandhaworks.hu

A jelentkezési űrlapot innen tudjátok letölteni.

Második forduló/felvételi elbeszélgetés – akit kiértesítünk, hogy továbbjutott – 2019. április 7. vasárnap 17h a Bandha Works Jógaiskolában.

Sok sikert kívánunk minden jelentkezőnek!

I. negyedév: január-március
II. negyedév: április-június
III. negyedév: július-szeptember
IV. negyedév: október-december

2019/I. negyedév.

ÖSZTÖNDÍJASOK ÍRTÁK

Megszületünk, tanulunk, dolgozunk és meghalunk. Ez a demokratikus változat. Azt gondoltam, tartalmas, pozitív irányba törekvő életet éltem huszonkét évig. Gyermekkorom óta terveim voltak, folyamatos, változatos mozgásban volt az életem. Tanulmányok, művészet és jött a jóga. Abban a kivételes helyzetben vagyok, hogy megtalált. Talán újra. Érdekesnek és közelinek éreztem, feltétel és gondolkodás nélkül kezdtem el az energiám a jóga felé fordítani. Amikor a leginkább feltöltött állapotomban voltam, szinte az utolsó pillanatban, mit sem sejtve kíváncsiságtól csillogó szemmel kerültem a Bandha Worksbe egy ösztöndíjjal. Magam sem értettem hogyan és miért, annak ellenére, hogy nem voltam gyakorlott jógázó és a fizikai testem sosem örvendezett bárminemű aktív mozgás hatására, másnap már a mysore típusú órán találtam magam. Gyakorlásról gyakorlásra újraértelmezem a létem alapelvét. Megszülethetek, elkezdtem érezni a fizikai testem bizonyos részeit, amikről nem tudtam, hogy léteznek. Tanulhatok, a kitartásról, a koncentrációról, fegyelemről, feltétel nélküliségről és rengeteg dolgom van azóta. A mindennapjaimat kezdi betörni. Minden mozgásommal dolgom van. Megfigyelés és alázat. A gyakorlás nem csak a reggeli bioritmusom változtatta meg. Mélyen beleásta magát a vitális és mentális részeimbe is. Újra és újra megkérdőjeleződik a cselekvéseim helyessége. Most már egy teljesen más értékrend szerint. Gyötrelmes és hosszú de azt gondolom a legjobb út nyílt meg előttem. Őszinte hálát és szeretet érzek, hogy elindulhatok rajta. A motiváló szavak, a segítő és fájdalmas igazítások, a mélyreható tekintetek amiket az ösztöndíjjal kaptam az egyik legnagyobb ajándék amire emlékszem. A Bandha Works egy hely, nem Budapesten, nem egy távoli perspektívás rendszerben, hanem mélyen Önmagunkban, ahova eljutunk, ha miután felismertük, a bejáratnál el is hagytuk az Egonkat. A Bandha Worksben megszületünk, tanulunk és esélyt kapunk egy más folytatásra.

Evelin

Ösztöndíjjal a lelkem körül,

Véget ért az ösztöndíjas időszak, melynek igazán méltó lezárása volt a Harmony Slaterrel töltött mysore hét.
Hogy mi változott a három hónap alatt?
Az alázat, a törekvés, hogy minden reggel kidörzsöljem a csipát a szememből és elinduljak a shalába, hogy leteríthessem a matracot.
A testtudat – mely folyamatosan változik így is. A nyaksérülésem megmutatta a határaimat és azt is, hogy tiszteljem a testemet. A kényszerpihenő türelemre, megértésre tanított – habár az önmagam irányában tanúsított türelemmel, szeretettel még bőven van mit dolgoznom.
Megtapasztalhattam a bandhás közösség erejét. Néha az embereket már az is össze tudja kovácsolni, hogy reggelente együtt szívják magukba a füstölővel keveredő izzadság szagát és együtt emelik imatartásba a kezüket a mellkasuk előtt – de a bandhában a közösség ennél is sokkal többről szól. Közös imádságról (kirtan), közös evésről, közös sírásról és nevetésről. Tudjuk és érezzük, kinek milye fáj, milyen nehézségen megy keresztül kivül és belül.
Szerencsés vagyok, mert a három hónap alatt olyanoktól tanulhattam, mint Dani, István, Harmony és Russell; ki szigorral, ki kedves, de erőteljes ‘igazítással’ mutatta az utat a legnagyobb mesterem – önmagam felé.
Igaz az, amit minden régebben gyakorlótól hallani: van egy időszámítás, ami véget ér akkor, amikor a matracodat az első mysore-on leteríted. És van egy másik, ami ugyanekkor elkezdődik..és végigkísér a hátralévő életeden.

namasté, Dorka

Dorka

Életem viharos kiszámíthatatlansága után egyszer csak ott találom magam a BandhaWorks bejáratában. Három hónappal ezelőtt nem gondoltam volna, hogy a reggeleim egyik legfelemelőbb pontja a megérkezés lesz. Nem csak fizikai értelemben.
Ott bent, a szantálfa illatú levegőben szinte tapintható a pozitív energia. Rádöbbenhetsz, hogy bármi történik veled vagy benned, a matracon egy dolog számít, Te. Törekvéseim alatt tapasztaltam kudarcot, fájdalmat, félelmet, viszont feloldozást és megnyugvást is.
A kezdeti kíváncsiság átalakul elhivatottsággá, a figyelmetlenségből fegyelem, a szemtelenségből tisztelet lesz. Egyik nap felfedezek magamban valakit, akit szerethetek, máskor legyőzöm a lehetetlent. Aztán a gyakorlás kilép az iskola falai közül és kezd befolyni a mindennapjaimba. A jama és nijama tételei megkérdőjeleztetik velem eddigi életem döntéseit, megfigyelésre késztetnek. A vihar után jön a béke, melyet tárt karokkal ölelek fel.

Kata

Kedves Bandha Works csapat,

Szeretném nektek megköszönni, hogy részt vehettem a jóga ösztöndíj programban. Már nagyon szükségét éreztem a változásnak, arról viszont álmodni sem mertem, hogy ilyen mértékben átalakulhat az életem.
Problémáim voltak a munkakereséssel, az egyetem befejezése elhúzódott, a családdal való viszonyom zavaros volt, és képtelen voltam kilépni a nem működő párkapcsolatból. A megrekedt élethelyzetben menekülő utat használtam, ugyanis más tudatállapotban ezek a problémák és a hátterükben meghúzódó lelki sérülések megszűntek.

A gyakorlás rendszeresebbé válása egy érzelmileg felkavart időszakot hozott magával, ami az önmagamhoz való őszinteségre, majd cselekvésre késztetett. Egyszer csak elkezdett tisztulni a kép. Tényleg minden jött magától. Jól ki van találva ez a rendszer. ☺

A változásnak külső megnyilvánulásai is voltak. Ez alatt értem az új munkát, a költözést, az egyetemmel szemben megszűnő kötelezettségeket és a tiszta életet. Viszont sokkal fontosabb az, ami belül történt. Korábban úgy gondoltam, hogy a fájó érzések kimutatása és megélése a gyengeség jele. Rosszul gondoltam. A valódi bátorság ezek felvállalásához kell, akár annak árán, hogy érzelmileg kiszolgáltatjuk magunkat és megsérülünk. Ez a felismerés segített feloldani az apukám és köztem fennálló rossz viszonyt. Nem gondoltam volna, de a személyesen megtapasztalt pozitív változások hatással vannak a környezetem gondolkodására és életére, ami fantasztikus. Hihetetlen, de az odaadás és a hála érzése a mindennapjaim része lett. Visszataláltam Istenhez (vagy nevezzük bárminek).

Köszönöm Nektek a segítséget és az odafigyelést,

Eszter

Bandha Works Jógaiskola

A Bandha Works jógaiskolát három mérnök alapította. Összeköt bennünket a törekvés, hogy a tradicionális astanga vinyásza jógát népszerűsítsük Magyarországon. Mi maguk is elkötelezett gyakorlói vagyunk az irányzatnak, minden évben az astanga jóga fővárosába, a dél-indiai Mysore-ba utazunk, ahol...

Bandha Works FaceBook oldala

Mysore program

Az astanga vinyásza jógát tradicionálisan Mysore stílusban oktatják. A módszer ötvözi a csoportos órák és az egyéni gyakorlás előnyeit. Lényege, hogy a teremben az összes gyakorló a saját légzésének ritmusára önállóan végzi a sorozatot, ezáltal az oktató mindenkinek egyénre szabott igazításokat, utasításokat tud adni, anélkül, hogy ez megzavarná az óra dinamikáját. Ráadásul így az sem probléma, ha valaki rövidített sorozatot végez, míg más a teljes első sorozatot és a második sorozat elejét is elvégzi ugyanazon az órán...
© 2013 Bandha Works - All Rights Reserved