mysore

A VÁROS

Mysore, vagy más néven Májszúr, lakosságát tekintve a dél-indiai Karnátaka tartomány harmadik legnagyobb városa, amely mintegy hat évszázadon keresztül, 1399-től 1947-ig a Májszori Királyság székhelye volt. A Chamundi hegy lábánál, az állam fővárosától, Bangalortól 146 kilométerre délnyugatra fekvő település, körülbelül 128,42 km2-en terül el. A 2011-es népszámlálási adatok szerint a város lakossága 887.446 fő.

A város közigazgatási feladatait a Mysore City Corporation nevű társaság látja el, ami egyben az egész tartomány központja is. Mysore India legtisztább városa. A Májszori Királyság élén évszázadokon keresztül a Vodeyar Dinasztia állt, azt a rövid időszakot leszámítva, amikor Hajder Ali, majd Tipu szultán vette át az uralmat a 18. század végén. A művészetek pártfogóiként, a Vodeyarok jelentős mértékben hozzájárultak a város szellemi fejlődéséhez. A kultúra számos területén elért kiemelkedő eredményei miatt a települést a Karnátaka régió kulturális fővárosaként is emlegetik. Mysore nevezetes palotáiról, melyek közül a leghíresebb a maharadzsa palotája, valamint a Dasara fesztivál idején tartott ünnepségeiről, ami rengeteg látogatót vonz. De a városról kapta nevét a klasszikus dél-indiai festészetet, a Mysore pak nevű különleges édesség, a hagyományos selyemturbán (Mysore peta), valamint a Mysore stílusú selyemszári. A legjelentősebb gazdasági ágazat az idegenforgalom, továbbá a hagyományos iparágak mellett az informatikai szektor is kiemelkedő. A város vonattal és autóbusszal egyaránt megközelíthető. Saját reptérrel rendelkezik, ez a Mandakalli repülőtér. Mysore adott helyet India első rádióállomásának. A városban található még a Mysore-i Egyetem, ahonnan több kiváló, főleg kannada nyelven alkotó író is kikerült. A legnépszerűbb sport a krikett, de számos egyéb sportlehetőség is rendelkezésre áll.

UTAZÁS

A jógaidény a KPJAYI-ban általában októbertől március végéig tart, de ettől eltérő nyitva tartásra is volt már példa. Az utazás szervezésének megkezdése előtt informálódj a honlapukon. FONTOS: Ha itt szeretnél tanulni akkor három hónappal az érkezés előtt jelentkezned kell és elfogadó e-mailt kell kapnod. Ezek után érdemes megkezdeni az utazás szervezését.

Indiába vízumot igényelni legkorábban 30 nappal az utazás kezdete előtt lehetséges az Indiai Nagykövetségen (1025 Budapest, Búzavirág u. 14.). A nagykövetség weboldalán lehet kitölteni az igénylő lapot, valamint időpontot foglalni a szükséges dokumentumok személyes leadásához. Ezután még általában 5-6 nap, mire vízumostul átvehetjük az útlevelünket.

(1) online igénylő lap kitöltés – legfeljebb hat havi kinnt tartózkodáshoz igényelhető turista vízum: https://indianvisaonline.gov.in/visa/

(Az e-tourist visa, amihez nem szükséges megjelenni a nagykövetségen, csak a megérkezéstől számított 30 napi Indiában tartózkodásra jogosít!)

(2) időpont foglalás a vízumhoz szükséges dokumentumok személyes benyújtására a nagykövetségen: http://www.indianembassy.hu/?page_id=128243

Ide magunkkal kell vinni:

 • kitöltött, kinyomtatott igénylő lap
 • 5×5 cm igazolványkép (2db)
 • visszaigazolt oda-vissza repülőjegy másolat
 • útlevél és útlevél fénymásolat
 • személyi igazolvány és lakcímkártya másolat
 • cím, ahová érkezünk, másolat a visszaigazolt foglalásról (ennek hiányában érdemes foglalni a booking.com-on díjmentes lemondással)
 • igazolás arról, hogy rendelkezünk az inidai tartózkodásunkat fedező összeggel, bankszámlakivonat másolat (nem veszik szigorúan a meglétét, de felsorolják a szükséges benyújtandó dokumentumok között)

(3) megjelenés a nagykövetségen a foglalt időpontban, a dokumentumok benyújtása, a vízum kiállítási díjának kifizetése – ez jelenleg 16.450 Ft (érdemes pontos összeget mangunkkal vinni, mert nem tudnak visszaadni) + ekkor kapjuk meg az időpontot, amikor visszajöhetünk az útlevelünkért benne a kiállított vízummal (3-7 nap)

(bár időpontot foglalunk, érdemes számolni vele, hogy nem ritkán 1-2 órát is várni kell a nagykövetségen, forgalomtól függően)

(4) vízum átvétele a nagykövetségen

OLTÁS

Hivatalonsan nem kötelező oltás Indiába, csak az egyes afrikai és dél-amerikai országokból érkezőknek. Megoszlanak a vélemények az oltások szükségességéről. Mysore India egyik legtisztább városa. Ha odafigyelünk rá, hogy hol eszünk, és nem fogyasztunk csapvizet, nagy eséllyel nem lesz gond. A Mysore-t több ízben megjárt, erős immunrendszerű astangik jellemzően nem oltatják be magukat. De az erről való döntés mindenki egyéni belátására és felelősségére van bízva. Ha az oltások mellett döntenél, itt tudsz tájékozódni.

 

GYÓGYSZEREK, VITAMINOK

Kiváló az inidiai orvosi ellátás és minden szükséges gyógyszer beszerezhető. Vannak bizonyos hasmenős-hányós megbetegedések, amiket eleve csak helyi gyógyszerekkel lehet igazán hatékonyan kezelni. Szóval elég, ha csak azt hozod magaddal, amit állandó jelleggel fogyasztasz.

 

TELEFON, MOBILNET

Igazolványkép, útlevél fénymásolat és egy helyben kapott adatlap kitöltésével helyi SIM kártyát lehet vásárolni, ami a vízum érvényességi idejéig aktív. Az igénylést követően egy nap átfutással kell számolni, általában másnap át lehet venni a SIM kártyát. A kártya ára 100 Rs, a telefon és mobilnet kreditek pedig különböző csomagokban utántölthetőek pár száz rúpiáért.

 

HELYI IDŐ

A magyarországi téli időszámításhoz képest +4,5 óra, a nyárihoz képest +3,5 óra az időeltolódás Indiában.

 

ÖLTÖZKÖDÉS

Ha tiszteljük a helyi szokásokat, akkor nőként ne viseljünk térd alá érőnél rövidebb szoknyát, nadrágot, és a vállat is takarjuk el. Érdemes kevésbé kényes ruhadarabokat magunkkal vinni, mert az indiai mosógépek nem a kíméletességükről híresek. Meleg ruhát is feltétlenül csomagoljunk, mert éjjel és hajnalban lehűl az idő.

 

JÓL JÖHET, HA HOZOL MAGADDAL

 • túlfeszültség védő dugalj – Indiában nagyok az áramingadozások, ezt kiküszöbölendő, a technikai berendezéseink épsége érdekében érdemes magunkkal hozni (1000 Ft körül lehet venni)
 • igazolvány kép, vízum és útlevél fénymásolatok – SIM kártya vásárláshoz, postai csomag átvételéhez, a jógaiskolába való beiratkozáshoz, és még sok máshoz is szükség lesz rá
 • zseblámpa, olvasólámpa (csiptetős) – a szállásokon általában csak mennyezeti lámpa van, ami olvasáshoz, íráshoz, munkához elég kényelmetlen, és helyben nem igazán lehet jó kis lámpát beszerezni
 • fém szívószál – a kókusz árusoknál elérhető eldobható műanyag szívószálak helyett a környezetvédelem és a higiénia érdekében jobban járunk ezzel

Indiai rúpiát nem lehet kivinni Indiából, ezért azt csak a megérkezéskor tudunk majd ehhez a valutához hozzájutni.

USD-t érdemes magunkkal vinni, az Euró váltás problémás, egyáltalán nem váltanak, vagy ha mégis, nagyon rossz árfolyamon. Az USD váltást pedig sokkal inkább a helyi ügynököknél ajánlott intézni, mint a bankokban. Célszerű több helyen is érdeklődni az aktuális árfolyamokról. USD-ból 100-as címletet érdemes hozni – kisebb címletet jelentősen rosszabbúl váltják – abból is az új bankjegyeket. 2000 előtti nyomott USD-t nem váltanak akkor sem ha érvényes címletről van szó.

Bankkártyát a nagyobb szupermarketekben és boltokban elfogadnak. Az automatákból egyszerre legfeljebb 2500 rúpiát lehet kivenni és viszonylag magas a tranzakciós díja. (Pontos összegekért érdeklődj a bankodnál!)

A Bangalore-i reptérről még 130 km-t kell utaznunk Mysore-ig. Ezt megtehetjük például ügynököktől előre megrendelt taxival, aminek a költsége általában 2700 Rs, és körülbelül 3,5-4 óra az út (a sztráda rossz minősége miatt).

Ezen kívül van lehetőség buszozni is. Az ún. FlyBus a reptérről egyenesen Mysore-ba közlekedik, napszaktól függően 1-3 óránként indul, előre lehet rá jegyet foglalni és 740 Rs-ba kerül. Foglalás és további inforámációk itt.

Bandha Works Jógaiskola

A Bandha Works jógaiskolát három mérnök alapította. Összeköt bennünket a törekvés, hogy a tradicionális astanga vinyásza jógát népszerűsítsük Magyarországon. Mi maguk is elkötelezett gyakorlói vagyunk az irányzatnak, minden évben az astanga jóga fővárosába, a dél-indiai Mysore-ba utazunk, ahol...

Bandha Works FaceBook oldala

Mysore program

Az astanga vinyásza jógát tradicionálisan Mysore stílusban oktatják. A módszer ötvözi a csoportos órák és az egyéni gyakorlás előnyeit. Lényege, hogy a teremben az összes gyakorló a saját légzésének ritmusára önállóan végzi a sorozatot, ezáltal az oktató mindenkinek egyénre szabott igazításokat, utasításokat tud adni, anélkül, hogy ez megzavarná az óra dinamikáját. Ráadásul… (folytatás)

© 2013 Bandha Works - All Rights Reserved