Téklesz Rita
Téklesz Rita
Vinyásza Krama Jóga

Húszas éveim elején, a sok ülés okozta hátfájás miatt kezdtem el gerincjógázni egy nagyon kedves oktató jógateremmé alakított garázsában. Ott tanultam meg helyesen lélegezni, és ott kezdődött az ismerkedésem a testemmel. Itt azért még korántsem volt olyan kitartó a gyakorlásom… Később elkezdtem hatha jóga órákat látogatni, még mindig elég rendszertelenül, de a jótékony hatások már akkor is megjelentek az életemben (nem csupán fizikai, de mentális szinten is – elég szorongó típus voltam, ennek oldásában rengeteget segített/segít a jóga).

A következő, mondhatni fordulatot jelentő állomás Sugár Berci vinyasa krama órája volt. Hatalmas kihívást jelentett fizikai szinten az első óra, a pózok közti vinyasákat vagy teljesen szétesve, vagy egyáltalán nem is csináltam egy idő után. Nehéz volt elfogadni, hogy ennyire „gyenge” vagyok még mindig – legalább is akkor még így álltam hozzá, ma már tudom, hogy ez is a tanulási folyamat egy fontos lépcsőfoka volt. A mély és egyenletes légzésre akkoriban esélyem nem volt… 🙂 Aztán egyre többet gyakoroltam, heti 3-4-szer, és azt vettem észre, hogy az ászanák csiszolgatása közben a koncentrációm is javul, és már a légzést is tudatosabban használom. Egyre több jógás könyv kapott helyet a polcomon, és nagyon érdekelni kezdett a fizikai gyakorláson túli jóga is, ezért beiratkoztam egy 200 órás hatha oktatóképzésre – itt jöttem rá, mennyire csak a felszínt kapargattam eddig! Azóta is nap mint nap rácsodálkozom, mennyi rétege van a jógának, és milyen sokféle eszközt kínál önmagunk és az önvalónk megismerésére.

Kíváncsiságom terelt az astanga felé, 2018 őszén végeztem el a Bandha Works kezdő tanfolyamát, ahonnan egyenes út vezetett a Mysore-stílusú gyakorlásig, amely teljesen új megvilágításba helyezte az egész addigi jógagyakorlásom. Erről többet nem is mondanék, ezt mindenkinek magának kell megtapasztalnia. 🙂 Ezzel együtt a vinyasa krama sem tűnt el az életemből, szeretem kiegészíteni vele az astangázást, illetve a női ciklusomhoz igazítva szoktam gyakorolni Matthew Sweeney holdsorozatát is. Számomra e két irányzat együttes gyakorlása hozta el az igazi egyensúlyt.

Bandha Works Jógaiskola

A Bandha Works jógaiskolát három mérnök alapította. Összeköt bennünket a törekvés, hogy a tradicionális astanga vinyásza jógát népszerűsítsük Magyarországon. Mi maguk is elkötelezett gyakorlói vagyunk az irányzatnak, minden évben az astanga jóga fővárosába, a dél-indiai Mysore-ba utazunk, ahol...

Bandha Works FaceBook oldala

Mysore program

Az astanga vinyásza jógát tradicionálisan Mysore stílusban oktatják. A módszer ötvözi a csoportos órák és az egyéni gyakorlás előnyeit. Lényege, hogy a teremben az összes gyakorló a saját légzésének ritmusára önállóan végzi a sorozatot, ezáltal az oktató mindenkinek egyénre szabott igazításokat, utasításokat tud adni, anélkül, hogy ez megzavarná az óra dinamikáját. Ráadásul… (folytatás)

© 2013 Bandha Works - All Rights Reserved