mysoreprogram2

Az astanga vinyásza jógát tradicionálisan Mysore stílusban oktatják. A módszer ötvözi a csoportos vezetett órák és az egyéni gyakorlás előnyeit. Lényege, hogy a teremben az összes gyakorló a saját légzésének ritmusára önállóan végzi a sorozatot, ezáltal az oktató mindenkinek egyénre szabott igazításokat, utasításokat tud adni, anélkül, hogy ez megzavarná az óra dinamikáját. Ráadásul így az sem probléma, ha valaki rövidített sorozatot végez, míg más a teljes első sorozatot és a második sorozat elejét is elvégzi ugyanazon az órán.

A hagyományos oktatási módszerhez az is hozzátartozik, hogy mindenkinek heti hatszor kell gyakorolnia (a szombatok, illetve a teli- és az újhold pihenőnapok, hölgyeknél a menstruáció első három-öt napja). Ez elsőre nehéznek tűnhet, de természetesen a kezdők fokozatosan építik fel a teljes sorozatot, addig rövidebb a gyakorlásuk. A tanár figyeli az előrehaladásukat, és ha a tanítvány készen áll, akkor újabb ászanákat kap, amelyeket hozzá kell fűznie a többihez.

A gyakorlás időpontja is meghatározott, a Mysore órákat Indiában reggel tartják. Ennek az oka, hogy a jógagyakorláshoz az úgynevezett Brahma muhurta napszak a legmegfelelőbb, azaz a napfelkelte előtti másfél óra. Ekkor a levegő friss, a környezet csendes, és az is fontos szempont, hogy Indiában ekkor van a leghűvösebb. Frissen, kipihenten ébredve még nem nyomasztanak bennünket a benyomások, amelyek a nehéz munkanap során értek minket, az elme könnyebben tud fókuszálni és kevésbé kalandozik el. A test tiszta, a gyomor üres, tehát a körülmények ideálisak a gyakorláshoz. Kezdetben a test kevésbé hajlékonynak tűnhet a hajnali órákban, de gyorsan alkalmazkodik az új rutinhoz.

Természetesen eleinte, főleg, ha sok új ászanát kapunk, problémát okozhat a pontos vinyászaszámolás memorizálása. Ezért a KPAYI-ban heti két vezetett óra van, pénteken mindenkinek vezetett első sorozat, míg vasárnap az arra felkészült tanítványok vezetett második sorozaton vesznek részt. A Bandha Works Jógaiskolában pedig péntek reggelente van vezetett első sorozat.

A Mysore stílus elemei tehát:

  • egyéni gyakorlás órán, tanár segítségével,
  • napi szintű gyakorlás (a szombatok,  a teli- és újhold, illetve a hölgynapok pihenőnapok),
  • gyakorlás korán reggel, lehetőleg ugyanabban az időpontban,
  • hetente vezetett óra a vinyászaszámolás memorizálásához és
  • önálló gyakorlás jelentősége.
10

Látszik, hogy szigorúak a feltételek, nagy elkötelezettséget kíván ez az irányzat. Azonban az astanga vinyásza jóga ezen keretek között képes kifejteni teljesen az áldásos hatását. Amellett, hogy a gyakorlás fenntartásához automatikusan egészségesebb életmódra váltanak a gyakorlók (könnyű étkezések, korai fekvés és kelés, rendszeres életritmus), az elme is fokozatosan átalakul. A Mysore gyakorlás szinte rákényszerít minket, hogy őszinték legyünk önmagunkkal, szembesít a hibáinkkal, amelyek akadályt képeznek a spirituális úton, és eszközként szolgál a leküzdésükhöz. A jamákat és nijamákat önmagában hordozza, és kezdetben a gyakorlás során, majd az életünk minden területén megnyilvánítja őket. Először például megtanuljuk, hogyan ne ártsunk önmagunknak az ászanák közben, úgy, hogy figyeljük a légzésünk és test jelzéseit, majd később a megszerzett tapasztalatainkra alapozva ugyanerre képesek leszünk akkor is, ha egy haragos kollégánk áll velünk szemben.

A délutáni vezetett astanga vinyásza órák inkább elméleti órák, céljuk elsősorban a vinyászaszámolás és a dristik elsajátítása, és felkészítés a komolyabb elkötelezettséget igénylő, sokkal mélyebb Mysore stílusú gyakorlásra. Hatásuk inkább fizikai, a mentális változások sokkal lassabban indulnak be. A Mysore stílusú gyakorlás ezzel szemben spirituális gyakorlat, amely nem csak a testet, de az elmét is tisztítja és gyógyítja. Éppen ezért van pár szabály, amelyek betartása szükséges ahhoz, hogy a gyakorlás hatása képes legyen teljes pompájában virágozni az életünkben. A házirend tapasztalati útmutatásokat tartalmaz, és mindig a gyakorló biztonságát és fejlődését szolgálja.

Ha szeretnéd felfedezni az astanga vinyásza jóga valódi mélységét, csatlakozz Mysore programunkhoz! A programban résztvevők vállalják, hogy legjobb tudásuk szerint betartják a fenti pontokat.

A BandhaWorks Mysore programjának vezetője: Szalai István KPJAYI Authorized Level 1 oktató

A BandhaWorks Mysore programjához előzetes bejelentkezés után tudsz csatlakozni. Előzetes bejelentkezés: mysore (kukac) bandhaworks.hu. Írásos visszaigazolásunkat minden esetben várd meg!

Hasznos olvasnivalók:
Miért fontos kapcsolódni egy Shalához (jógaiskolához)?
5 dolog amit egy új Mysore gyakorlónak érdemes megtanulnija

Bandha Works Jógaiskola

A Bandha Works jógaiskolát három mérnök alapította. Összeköt bennünket a törekvés, hogy a tradicionális astanga vinyásza jógát népszerűsítsük Magyarországon. Mi maguk is elkötelezett gyakorlói vagyunk az irányzatnak, minden évben az astanga jóga fővárosába, a dél-indiai Mysore-ba utazunk, ahol...

Bandha Works FaceBook oldala

Mysore program

Az astanga vinyásza jógát tradicionálisan Mysore stílusban oktatják. A módszer ötvözi a csoportos órák és az egyéni gyakorlás előnyeit. Lényege, hogy a teremben az összes gyakorló a saját légzésének ritmusára önállóan végzi a sorozatot, ezáltal az oktató mindenkinek egyénre szabott igazításokat, utasításokat tud adni, anélkül, hogy ez megzavarná az óra dinamikáját. Ráadásul… (folytatás)

© 2013 Bandha Works - All Rights Reserved