LU_banner_1000

Úgy tűnik újabb nagy álmunk válik valóvá, köszönet érte Patandzsalinak! Szeptember hónapban Lucia Andrade (BR) egy hónapra átveszi a Bandha Works Astanga Mysore Programának irányítását. Ez egy kivételes lehetőség mindannyiunk számára, hogy megtapasztaljuk milyen is egy KPJAYI Certified* tanár felügyelete alatt gyakorolni nap mint nap.

*A mysore-i KPJAYI (K. Pattabhi Jois Astanga Jóga Intézet) vagy más néven MainShala az astanga vinyásza jógatradíció központja. Az intézménynek nincsen oktatóképzés, a tanárok nem futószalagon kerülnek ki a falai közül. Korábban Pattabhi Jois, most pedig Sharath Jois a tanítványai gyakorlását és elkötelezettségét figyelembe véve, egyénileg adományozza az oktatói címeket azoknak, akik készen állnak a tanításra. “Authorized” lehet egyes szintű (ekkor az első sorozat tanítására hatalmaz fel), vagy kettes szintű (azaz engedély az első és a második sorozat oktatására). Később, ha valaki hosszú ideig, akár évtizedekig rendületlenül gyakorol, és bizonyítja az elkötelezettségét, akkor megkaphatja a legmagasabb szintű elismerést, amely az astanga világában szerezhető, azaz “Certified” tanárrá avatják. Ilyenkor az összes sorozatot oktathatja, amelyet ő már elsajátított, illetve workshopokat is tarthat szerte a világon. A Lucia-hoz hasonló certified oktatók nem csak az ászanák területén jártasak, hanem mélyen megértették és megtapasztalták az astanga jóga filozófiáját, ezért valóban hitelesen képviselhetik ennek az önmegvalósítási folyamatnak az üzenetét. Ezt az elismerést az egész világon mindössze kb. negyvenen érdemelték ki.

Lucia Andrade-ról

Lu1
Lu3
Lu2

Lucia Andrade azon kevesek közé tartozik, akiket Sharath Jois az Ashtanga Yoga Research Institute-nál (AYRI)* a „certified” minősítéssel tanárként hitelesített.

*1948-ban!!! Guruji Shri K. Pattabhi Jois megalapította az Ashtanga Yoga Research Institute-ot (AYRI) (Astanga Jóga Kutató Intézetet) amit halála után R.Sharath Jois, Shri K Pattabhi Jois Ashtanga Yoga Institute (KPJAYI) névre keresztelt át a mérhetetlen tisztelete jeléül.

Egyetemi évei alatt, 2000-ben kezdett jógát gyakorolni Brazíliában. Táncosként szerzett BA végzettséget 2003-ban a São Paulo-i egyetem (Pontifícia Universidade Católica de São Paulo, PUC-SP) színház- és előadóművészeti karán (Comunicação das Artes do Corpo). 2005-ben tanítani kezdett, és a jóga egyre inkább központi szerepet kapott életében.

Segédtanár volt a Main Shalában, és tanára, R. Sharath Jois útmutatásával bemutatókat is tartott a helyieknek és az egészségügyi szakmának az astanga jóga előnyeiről.
Tanulmányai elmélyítése céljából évente visszatér Mysore-ba. Küldetésének tartja, hogy a lehető legtisztábban adja tovább azt a tanítást, amelyet kapott.

Lucia többek közt Brazíliában, Norvégiában, Mexikóban, Németországban, Tajvanon, Spanyolországban, Hollandiában, Argentínában, Peruban tanított, és osztotta meg a jóga ágaiban szerzett tapasztalatait.

Részlet a Luciával készülő interjúból:

BW: Hogyan ismerkedtél meg az astanga vinyásza jógával?
Lucia: Először 15 éves koromban találkoztam a jógával. Sok változás történt akkor az életemben, és a testem elkezdett szenvedni azoktól az elfoglaltságoktól, amelyekben akkor részt vettem. Az egyik orvosom azt tanácsolta, hogy egy időre hagyjak abba mindent, amit csinálok. Megkérdeztem, mit csináljak helyette, és azt válaszolta: jógázz. Abban az időben a jóga afféle ezoterikus dolognak számított Brazíliában, és katolikus családom nem nézte olyan jó szemmel, az orvos ajánlása után azonban beleegyeztek. Nagyon lassú hatha jógát kezdtem gyakorolni, majd edzőterembe is jártam, de a tanárom azt mondta, hogy keressek komoly jógaórát. Hol gyakoroltam, hol abbahagytam addig, amíg rá nem találtam az astanga jógára. Hát nem volt első látásra szerelem. Szerettem, de annyira más volt, mint amit vártam a jógától, hogy egy időre abbahagytam, és egy Iyengar tanárhoz jártam, majd visszatértem az astanga órákhoz, ezúttal Regina Ehlershez. Tudtam, hogy EZ volt az, amit kerestem. Azóta megszakítás nélkül gyakorlok.

BW: Milyen volt az első utad Mysore-ba, az első találkozás Sharath-tal?
Lucia: Amikor Mysore-ba mentem, Guruji Pattabhi Jois már nem tanított, csak néhány órát és talán egy-két igazítást adott lopva a szerencséseknek egyszer-egyszer a Main Shalában. A teste gyengült már, de az elméje nagyon erős volt. Álmodoztam korábban Mysore-ról, mert nagyon szerettem volna vele találkozni. Az irodájában ült, és én olyan boldog voltam, hogy végre ott vagyok, hogy elkezdtem beszélni az akkortájt nagyon hibás angolommal, hogy mi vitt arra, hogy Brazíliából Indiába menjek, mennyire régóta szerettem volna vele találkozni, mennyire megváltoztatott a jóga, és mennyire hálás voltam (és vagyok). Végül megöleltem. Nyugodt volt és szeretetteljes. A szemeiben olyan mélység volt, soha nem láttam olyan mély szemeket életemben. Mélyen megindított.

Az első vezetett órám Sharath-tal szintén felejthetetlen élmény volt. Az egy lélegzetre mozduló tömeg olyan volt, mint egy energiaóceán – úgy éreztem, megszűnt az erőfeszítés, békét éreztem, otthonosságot éreztem… Örökre megérintett. Megtaláltam a kincsemet, a célomat – hazataláltam. Ígéretet tettem, hogy amilyen gyakran csak lehet, visszatérek Indiába.

A gurum kis idővel később érkezett meg. Meg kellett magamat adnom az engedelmesség gondolatának, és átadnom magam ahhoz, hogy bízzak valakiben. A tekintélyhez való viszonyom nem volt könnyű, és ő ezt valamilyen módon érezte. Ez időt és türelmet igényelt. A pillanat, amikor megtaláltam a gurumat, az volt, amikor megérintettem a lábát – ez a gesztus akkor belém égett, és máig gyakorlom. Szívből jött, a nagyrabecsülés és hála érzéséből.

Az ígéretem, hogy visszatérek India Anyácskához, megvalósul; sokat tanulok magamról és a másokhoz való kapcsolatomról. Elfogadni a kudarcokat, táplálni az üres teret, régi elképzeléseket kitágítani, kinyílni az új, erőt adó együttérzés felé, és végül megkapni a szükséges gyógyulást.

Nem mindig könnyű. Nem minden gyakorlás mentes az erőfeszítéstől, és néha nem látjuk a varázslatot. Ilyenkor jön a hit: tudni azt, hogy a varázs mindig ott van, akkor is, amikor nem érezzük.

A jóga kincse a mindennapi élet hétköznapi eseményei mögött rejlik. Állandóan zajló folytonosság.

A gyakorlás

Az astanga vinyásza jógát tradicionálisan Mysore stílusban oktatják. A módszer ötvözi a csoportos órák és az egyéni gyakorlás előnyeit. Lényege, hogy a teremben az összes gyakorló a saját légzésének ritmusára önállóan végzi a sorozatot, ezáltal az oktató mindenkinek egyénre szabott igazításokat, utasításokat tud adni, anélkül, hogy ez megzavarná az óra dinamikáját. Ráadásul így az sem probléma, ha valaki rövidített sorozatot végez, míg más a teljes első sorozatot és a második sorozat elejét is elvégzi ugyanazon az órán.

A hagyományos oktatási módszerhez az is hozzátartozik, hogy mindenkinek heti hatszor kell gyakorolnia (a szombatok, illetve a teli- és az újhold pihenőnapok). Ez elsőre nehéznek tűnhet, de természetesen a kezdők fokozatosan építik fel a teljes sorozatot, addig rövidebb a gyakorlásuk. A tanár figyeli az előrehaladásukat, és ha a tanítvány készen áll, akkor újabb ászanákat kap, amelyeket hozzá kell fűznie a többihez.

A gyakorlás időpontja is meghatározott, a Mysore órákat Indiában – és a tradicionális astanga iskolákba – reggel tartják. Ennek az oka, hogy a jógagyakorláshoz az úgynevezett Brahma muhurta napszak a legmegfelelőbb, azaz a napfelkelte előtti másfél óra. Ekkor a levegő friss, a környezet csendes, és az is fontos szempont, hogy Indiában ekkor van a leghűvösebb. Frissen, kipihenten ébredve még nem nyomasztanak bennünket a benyomások, amelyek a nehéz munkanap során értek minket, az elme könnyebben tud fókuszálni és kevésbé kalandozik el. A test tiszta, a gyomor üres, tehát a körülmények ideálisak a gyakorláshoz. Kezdetben a test kevésbé hajlékonynak tűnhet a hajnali órákban, de gyorsan alkalmazkodik az új rutinhoz.

A Mysore program menetrendje

Időtartalma: 2016. szeptember 4-től (vasárnap), szeptember 30-ig (4 hét).

Első alkalom
2016. szeptember 4. (vasárnap)
9:30-11:30 Konferencia.

Ezt követően a Mysore program menetrendje a következőek szerint alakul:

 VASÁRNAP  HÉTFŐ  KEDD SZERDA CSÜTÖRTÖK  PÉNTEK  SZOMBAT
6:15-9:00*
MYSORE
ASTANGA
5:30-9:00*
MYSORE
ASTANGA
5:30-9:00*
MYSORE
ASTANGA
5:30-9:00*
MYSORE
ASTANGA
5:30-9:00*
MYSORE
ASTANGA
6:00-7:30
VEZETETT
ASTANGA
 PIHENŐNAP
9:30-10:30
KONFERENCIA
8:00-9:30
VEZETETT
ASTANGA

* A Mysore gyakorlást az 5:30-as időponttal rendelkező résztvevők 5:00 megkezdhetik, a közös nyitómantra éneklése 5:30-kor van.

Holdnapok alkalmával a gyakorlók pihenőnapot tartanak!

Telihold: szeptember 16. (péntek).

ÁRAK

ÁRAK DIÁK
Heti bérlet 12.000 Ft 10.000 Ft
4 hetes bérlet a BandhaWorks rendszeres gyakorlói számára 18.500 Ft*
4 hetes bérlet 120 EUR 110 EUR

A Lucia Andrade Astanga Mysore programban való részvételhez előzetes regisztráció szükséges!

Diákigazolványt 24 év alatti nappali tagozatos diákoknak/hallgatóknak tudunk elfogadni.

* Mivel ez egy szuperkedvezményes ár a rendszeres diákjaink számára, amennyiben anyagi forrásaid megengedik 20EUR opcionális hozzájárulást örömmel fogadunk. Célunk az árak kialakításánál az volt, hogy rendszeres diákjaink anyagi okok miatt semmiképpen sem maradjanak le erről a rendkívülinek ígérkező hónapról.

Szabad helyek alakulása

5:30 Mysore kezdési időpont (20 fő)
100%
6:30 Mysore kezdési időpont (20 fő)
100%
7:30 Mysore kezdési időpont (20 fő)
100%

A Lucia Andrade Astanga Mysore Programra jelenleg nincs szabad időpontunk csak várólistára tudsz jelentkezni: info@bandhaworks.hu.

A szabad férőhelyek többségét a rendszeres BandhaWorks-ös gyakorlók számára tartjuk fenn, tíz „külsős” astanga gyakorlót tudunk ezen felül fogadni.

A Lucia Andrade Astanag Mysore program csak az általunk kiállított belépőkártyával látogatható. A belépőkártyát a regisztrációnál állítjuk ki. Ezt minden alkalomra hozd magaddal!

lucia_belépőkártya_minta

Regisztráció

Regisztráció kezdete: 2016. július 24-től (vasárnap).

A Mysore program maximális létszáma szeptember hónapban: 60 fő.

Hétfőtől-csütörtökig 7:00-től 9:30-ig, pénteken és vasárnap 9:00-től 10:00-ig.

A BandhaWorks-ben vásárolt 10 alkalmas bérletek szeptember hónapra nem érvényesek a Mysore programra, lejárati dátumukat egy hónappal meghosszabbítjuk. Minden egyéb felmerülő kérdésre a regisztráció alkalmával tudunk válaszolni, személyesen.

Bandha Works Jógaiskola

A Bandha Works jógaiskolát három mérnök alapította. Összeköt bennünket a törekvés, hogy a tradicionális astanga vinyásza jógát népszerűsítsük Magyarországon. Mi maguk is elkötelezett gyakorlói vagyunk az irányzatnak, minden évben az astanga jóga fővárosába, a dél-indiai Mysore-ba utazunk, ahol...

Bandha Works FaceBook oldala

Mysore program

Az astanga vinyásza jógát tradicionálisan Mysore stílusban oktatják. A módszer ötvözi a csoportos órák és az egyéni gyakorlás előnyeit. Lényege, hogy a teremben az összes gyakorló a saját légzésének ritmusára önállóan végzi a sorozatot, ezáltal az oktató mindenkinek egyénre szabott igazításokat, utasításokat tud adni, anélkül, hogy ez megzavarná az óra dinamikáját. Ráadásul… (folytatás)

© 2013 Bandha Works - All Rights Reserved