Ismét bezárunk

New Shala Practice room

Követve a kormányzati iránymutatást és a járvány második hullámának intenzív karakterisztikáját, fájó szívvel de a Bandha Works Jógaiskola holnaptól újra bezárja kapuit. A kényszerszünet alatt kövessétek figyelemmel blogunkat és közösségi oldalunkat, ahol hasznos tartalmakkal próbáljuk szebbé tenni mindennapjaitokat, segíteni az egyéni otthoni gyakorlásotokat ebben a kihívásokkal teli időszakban. Erre a hétre egy online órát tervezünk az astanga mysore programosok számára (lásd. órarend). Az órarend esetleges további online bővítéséréről most folynak az egyeztetések.

Ha a gyakorlás tekintetében segítségre/tanácsra van szükségetek írjatok bátran e-mailt: info@bandhaworks.hu.

Az érvényben lévő bérleteket természetes az újranyitásig felfüggesztjük, majd nyitás után újra tudjátok használni.

BLOG: https://bandhaworks.hu/blogunk/

KÖZÖSSÉGI OLDALUNK: https://www.facebook.com/bandhaworks/

Ha szeretnél első kézből értesülni bejegyzéseinkről és a jógaiskolát érintő fontos történésekről, iratkozz fel hírlevelünkre: https://bandhaworks.hu/newsletter/

Namasté, BW

Govinda Kai Astanga Mysore Program a Bandha Worksben

govinda2

Ha azt mondanánk, hogy egy álom vált valósággá, az nem lenne igaz, mivel erről még álmodni sem mertünk… Köszönet Patandzsalinak amiért úgy alakult, hogy Govinda Kai másfél hónapra átveszi a Bandha Works Mysore Astanga programjának irányítását. Ez felér egy kisebb csodával, ilyen szintű tanár még nem töltött ennyi időt hazánkban, kivételes lehetőség mindannyiunk számára, hogy megtapasztaljuk milyen is egy KPJAYI Certified* tanár felügyelete alatt gyakorolni nap mint nap. Részletek hamarosan honlapunkon!

*A mysore-i KPJAYI (K. Pattabhi Jois Astanga Jóga Intézet) vagy más néven MainShala az astanga vinyásza jógatradíció központja. Az intézménynek nincsen oktatóképzés, a tanárok nem futószalagon kerülnek ki a falai közül. Korábban Pattabhi Jois, most pedig Sharath Jois a tanítványai gyakorlását és elkötelezettségét figyelembe véve, egyénileg adományozza az oktatói címeket azoknak, akik készen állnak a tanításra. “Authorized” lehet egyes szintű (ekkor az első sorozat tanítására hatalmaz fel), vagy kettes szintű (azaz engedély az első és a második sorozat oktatására). Később, ha valaki hosszú ideig, akár évtizedekig rendületlenül gyakorol, és bizonyítja az elkötelezettségét, akkor megkaphatja a legmagasabb szintű elismerést, amely az astanga világában szerezhető, azaz “Certified” tanárrá avatják. Ilyenkor az összes sorozatot oktathatja, amelyet ő már elsajátított, illetve workshopokat is tarthat szerte a világon. A Govindához hasonló certified oktatók nem csak az ászanák területén jártasak, hanem mélyen megértették és megtapasztalták az astanga jóga filozófiáját, ezért valóban hitelesen képviselhetik ennek az önmegvalósítási folyamatnak az üzenetét. Ezt az elismerést az egész világon mindössze kb. negyvenen érdemelték ki.

Govinda Kai élménybeszámoló 1. rész

 Govinda Kai BLOG

Scroll down for the English!

Guruji egyik régi tanítványa, Govinda Kai ismét Magyarországra látogatott egy hétvégi workshopra. Azt hiszem túlzás nélkül mondhatom, hogy a résztvevőknek mérhetetlenül intenzív és katartikus élményben volt része, ami még jelenleg is tart. Éppen ezért gyorsan meg is kértük a résztvevőket, hogy még azon melegében osszák meg velünk a gondolataikat, érzéseiket erről az együtt töltött csodákkal teli három napról. Fogadjátok őket szeretettel!

Dorka

Dorka
„Mindenki egy megtestesült csoda, és mindannyian magunkban hordozzuk az isteni ragyogást és eksztázist. Az pedig csakis rajtunk múlik, hogy ezt észrevesszük-e, vagy megtévesztve az egónk által ellenségeket és veszélyt látunk-e mindenütt. Ezen a hétvégén harminc-egynéhány merész ember lelke levetette álruháját, és áttört minden korlátot. Felolvadt az egyének közti különbség, egyetlen Tiszta Szeretet-lényként egyesülve éltük át a varázslatot és az eksztázist, ami maga az élet.”

Krisztina

Kriszti

„Azt mondják, sokszor egy pillanat is elég, hogy megváltozzon az életed… egy „váratlan” fordulat, egy „véletlen” találkozás… Nos, mióta elkezdtem astangázni, szinte mindennapossá váltak ezek az apró csodák. Felerősödött valami vagy csak jobban figyelek? 3 évvel ezelőtt, amikor először járt nálunk Govinda egyáltalán nem terveztem, hogy részt vegyek a hétvégi workshopon… Alig jógáztam pár hónapja, valahogy nem mertem úgy érezni, hogy lenne ott helyem. Szerencsére valaki mégis gondolt rám! Egy hely felszabadult, és Fruzsi, az első jóga tanárom elhívott. „Csak” egy „half led” órára és egy délutáni beszélgetésre csöppentem oda… Bár volt alkalmam Govindával váltani pár szót, akkor bele sem gondoltam, hogy ez a néhány óra mit indíthat el. Életem legkaotikusabb időszakában történt ez, és hirtelen lavina indult. Nem sokkal a workshop után megkaptam álmaim állását álmaim városában és egy teljesen új kaland vette kezdetét; Sydneyben találtam magam és egy éven belül már Ausztrália két legfantasztikusabb tanárával, Eileen Hallal és Mark Robberds-zel jógázhattam. A gyakorlásom mindennapossá vált és szárnyakat adva továbbra is repít az ismeretlenbe. Egyre inkább hiszem, hogy Guruji azzal, hogy felhatalmazta az erre méltó diákjait, hogy tanítsák ezt a csodálatos rendszert nem csak egy „papírt” adott a kezükbe, hanem az erőt, hogy megváltoztassák az emberek élét azáltal, hogy kirobbantják őket a komfort zónájukból és felnyitják a szemüket a gyakorlás és az élet szépségeire.
Ez a mostani találkozás számomra mérföldkő volt. Úgy érzem, egy fejezet lezárult és három év kemény munkájával helyet csináltam az Újnak. Minden értelemben.
Fantasztikus érzés volt látni a csillogást a résztvevők szemében, megosztani egymással ezt a rendkívüli élményt, gyakorolni, beszélgetni, énekelni, táncolni, sírni és nevetni! Úgy érzem, azáltal, hogy Govinda most már másodjára látogatott el hozzánk, mintha „felelősséget” vállalt volna értünk… mintha ezentúl vigyázna ránk… mintha már nem lennénk „egyedül”… mintha mi kis diákok sokkal közelebb kerültünk volna egymáshoz és magához a gyakorláshoz, ami már a matracon túl is tart… Sőt, ott kezdődik csak igazán! Szerintem hatalmas dolog, hogy egy ilyen kicsi országban, ilyen történelmi múlttal egy ilyen különleges közösség formálódik. Vagy pont ezért? Még egy éve sincs, hogy megnyílt az Iskola és szinte olyan, mintha mindig is lett volna. Úgy érzem, ez a hétvége nem csak számomra nyitott új fejezetet, hanem mindannyiunk számára adott útravalót. Hálás vagyok azért, hogy itt lehetek, hogy gyakorolhatok, hogy ezzel az új lendülettel lehetőséget kapok minden eddiginél többet kihozni magamból és a mindennapjaimból, hogy valódi csodaként éljek meg minden percet, minden gyakorlást. Egyelőre még cikáznak a gondolatok és kavarognak az érzések, de egy dologban biztos vagyok: ezt a hétvégét sokszor fogjuk emlegetni még.”

Orsi

Orsi

„Sosem tudom, mire számíthatok. Mindig meglepődöm, hogy a jóga csak úgy megtörténik. Fogalmam sem volt ki Govinda Kai, ami persze az én hibám, hogy nem vagyok elég körültekintő, amikor jelentkezem egy workshopra. Aztán a pénteki első találkozás után olyan hangos lett egy-két gondolata, hogy kíváncsi lettem, ki ez az ember. Honnan tud ő ennyi mindent, honnan a képessége, hogy az egyébként százszor hallott mondatokat, megkockáztatom közhelyeket (amik persze mindig igazak), olyan erővel tudja közvetíteni, hogy hirtelen belém ég, a határaim helyett fókuszálhatok az általam nem tudott tartományra is, hogy az elmémmel megtalált válaszok helyett, feltehetnék a szívemből is kérdéseket, hogy akár útjára engedhetném, sőt elzavarhatnám azt a belső hangot is, amely újra és újra kudarcra ítél, még mielőtt igazán befészkelhetném magamat az álmomba. Több mint 320.000 találatot dob fel rá a Google… ő tényleg a jógatanárok egyik szupersztárja. Úgyhogy nem csoda, hogy elkapott a rémület, mit keresek kezdőként az ő közelében. Egy ilyen hétvégéből mindenki azt tudja elvenni, ahol éppen tart. Mindenkit máshogy szólít meg, mástól érintődik meg. Nem jegyzeteltem, mert arra voltam kíváncsi a sok mindenből amit mond, mi marad meg igazán. Arra kért minket álljunk úgy a gyakorláshoz, mintha az lenne az első. Nem volt nehéz. Életem első Mysore stílusú gyakorlását ő és párja felügyelték. Akkor reggel persze átkoztam magam, miért nem kelek fel soha időben, hogy lehet az, hogy fél év alatt mindig a reggeli gyakorlásokat spórolom meg. Utólag biztos vagyok benne, hogy engem ez a fantasztikus élmény mozdít abba az irányba, hogy a jóga valóban a reggelek élménye is legyen, és ne csak egy fáradt nap utáni zsilipelésre használjam. Az ember nem számít rá, hogy egyszer csak elsírja magát, miközben egy pillanattal korábban még cinikusan az óráját nézte, hogy meddig tart még a mai szeánsz. Az ember nem számít rá, hogy a Govindával töltött workshop után nem győzi mantraként ismételgetni a tőle kapott legfontosabb gondolatokat, miközben vasárnap este alig várja, hogy hazaérjen és aludjon és ne gondoljon tényleg semmire. És ki tudja? Lehetne a jóga valóban az életem is. A gyakorlás valóban megtörténhet a nap minden percében is. Egyelőre még nem számítok erre, de mi van, ha egyszer mégiscsak megtörténik. El tudom fogadni, hogy egyszer így lesz. Azt akkor nagyon fogom értékelni. És egy óriási ünneplésbe csapok majd! Remélem, hogy ezen az úton kísérnek majd azok is, akikkel ezt a hétvégét együtt élhettem át. Hálával és szeretettel gondolok vissza az elmúlt napokra és alig várom a következő találkozást!”

Ildikó

Ildikó

„Guru érzésem volt, úgy éreztem emelkedek a tudatosság irányába, úgy éreztem, egy negyedik vagy sokadik vagy másik dimenziós utazásban vehetek részt, éreztem, ahogy felemelkedem – mind a fizikai gyakorlásban, mind egyéb szinteken.
Fényeket gyuútott, világossabb lett a lét könnyűsége, a most megélése, az egó elengedése és egyéb területeken: elméleti és megvalósítási, megélési szinteken is.
Felemelő és inspiráló volt. Még sok ilyen élményt :-)”

Lívia

Lívi
Úgy gondoltam, egy workshop nem adhat hasonló élményt, mint az elkötelezett napi gyakorlás, ezért félve vállalkoztam egy újabb „jógás hétvégére”, ehhez képest felejthetetlen élményben volt részem. Köszönöm Govinda Kainak, hogy eljött hozzánk és megtapasztalhattuk együtt, mit jelent a spirituális gyakorlás! Köszönöm a Bandha Works tanárainak a szervezést, a bátor jógiknak, akik mertek kérdezni, mert így mind válaszokat kaphattunk kérdéseinkre. Úgy érzem, mintha a táskámból nehéz köveket tettem volna le, így új lendülettel folytathatom tovább az utam…”

ENGLISH

 Govinda Kai BLOG

One of Guruji’s longtime students, Govida Kai , visited us for a weekend workshop in Hungary again. I don’t think I exaggerate when I say the experience has been so intense and cathartic that its effects will last for a long time. We have asked the students to share their feelings and thoughts about these magical three days we spent together. Please welcome them.

Dorka

„Everybody is an embodied miracle, and we all carry the divine light and ecstasy within ourselves. It depends only on us whether we recognize this or misguided by our ego we see enemies and danger everywhere. During this weekend thirty-some fierce soul took off their disguise and broke through all boundaries. The difference between individuals dissolved completely, and we experienced as one united Pure Love-being this magic and ecstasy, which is life itself.”

Krisztina

„It is often said that life can change within a second… by an unexpected twist, by an accidental encounter… Well, ever since I have started to practice Ashtanga Yoga these “little” miracles have become a part of my everydays. Has something gotten stronger or am I just paying more attention? 3 years ago when Govinda was visiting us for the first time I didn’t plan to participate at all. I had only been attending a few yoga classes and I knew very little of the system (well, less then what I know now, I still don’t know much ). Funnily, I just didn’t dare to sign up. Interestingly though, in the last minute somebody had to cancel the very last session and my teacher back then, Fruzsi, thought of me, so fortunately I could join the group still. It was “only” a half led class and a bit of a discussion. I had the chance to speak with Govinda for a few minutes but I never thought that afternoon would initiate such major changes in my life. It was an insanely chaotic period when I felt more lost than ever before. Soon after the workshop though my dream job in my dream city miraculously found me, I ended up in Sydney in a heartbeat and within a year I was already practicing with two of the most amazing teachers of Australia: Eileen Hall and Mark Robberds. My practice has become regular and it’s been getting more and more intense ever since. It’s given me wings and it’s been guiding me to face the unknown. I have seriously started to believe that Guruji hasn’t only given the Certification to their students to go around the world and teach yoga, he’s also given them the power to change people’s lives by pushing them way beyond their illusionary limitations and opening their eyes up to the magic of this Practice and Life itself. Meeting Govinda again has been a milestone for me. A chapter closed and a whole new one has just opened up. It was fantastic to see the spark in people’s eyes and share this incredible experience with each other; to practice, to listen, to talk, to sing, to dance, to cry and to laugh together! Suddenly nothing feels so lonely anymore, like somehow we are looked after, cared for and supported! So much has been shared and the connection has grown a lot stronger – both for the practice and for each other as a community. It’s not going to be enough to show up on our mats each morning anymore, there’s so much more to it. Somehow we all sense that. I do believe that it’s something very special what we have started here and how fast it’s been growing. The school has opened up only a short year ago and it already feels like it’s always been there for us. I think this weekend has not only opened up a new chapter for me, but it has given each and every one of us presents and it’s up to us what we decide to do with them. I’m truly grateful for being a part of all this, for this Practice and for this fresh energy to apply myself like never before and make the most of each moment, each day, each practice. Still hard to express how I feel exactly, but there’s one thing I’m sure of: this weekend is something very extraordinary to be remembered.”

Orsi

„I can never know, what is waiting for me. I am always surprised that yoga just simply happens. I had no idea who Govinda Kai is, which is my mistake completely, because I had not looked him up before I registered to the workshop. Then suddenly after our first meeting on Friday, some of his thoughts became so loud in me that I became curious who he really is. How can he know so much, where does this ability come that he can say well known things (I daresay clichés – which are true of course) with such power, so that they burn in me? After this weekend, instead of my boundaries I can focus on the wide range of things I don’t know; instead of knowing answers by my mind I could ask questions with my heart; or I could even bundle out the voice from my head which doom me to failure before I could start to realizing my dreams. Google gives more than 320.000 hits on him… he really is a superstar among yoga teachers. So no wonder I got really scared: what am I doing here with him as a beginner? During a weekend like this, everyone receives as much as they can take in. Everyone is addressed in a different way, and they are touched by different ideas. I did not take any notes, since I was curious what will really stay with me from the vast amount of information. He asked us to approach every practice as if it was our very first one. I wasn’t hard for me. The first Mysore class in my life was supervised by him and his partner. On that morning I cursed myself why can’t I wake up in time on other mornings to practice, why is that I haven’t come to the morning classes in these six months. Now, after a few days I am sure that this extraordinary event will guide me to the place, where morning practice is part of my life, and I don’t only use yoga as for winding down after a long and stressful day. One would never expect that they suddenly burst into tears just second after they cynically checked their watches waiting for the end of the „séance”. One would never expect that after a workshop with Govinda, they cannot help but repeat as a mantra the most important ideas received from him while waiting to arrive home and go to deep sleep without any thoughts. And who knows? Yoga could really be part of my life. I don’t expect to get there immediately though, but what if it happens someday? I can accept that possibility. I will appreciate it so much then. And will truly celebrate when it happens. I hope everyone I could share this weekend with we’ll accompany me along the journey. I will remember this weekend with gratitude and love, and can’t wait for the next meeting.”

Ildikó

„I had the feeling of being in the presence of a Guru. I felt rising towards higher awareness, like taking a four or multiple dimension journey. I literally felt reaching higher both in my practice and on other levels. He’s lit the torches, light on life, on the beauty of the present moment. The importance of letting go of the ego and so many other aspects have become clearer both on theoretical and practical levels. It was very uplifting and inspiring. I wish for many more similar experiences.”

Lívia

„I thought a workshop could not give similar experience to the dedicated daily practice, so I was a bit afraid of signing up for another 3 day event over a weekend. This experience is unforgettable though. I would like to say thank you to Govinda Kai for visiting us and for sharing how the spiritual practice feels like. Thanks to the teachers of Bandha Works for organizing everything and thanks to the brave yogis who dared to ask, so that we have all been given answers to our questions. I feel like my luggage is lighter now so I can continue my journey at a new pace.”

Astanga jóga és a Múla Bandha titka

Az astanga jóga maga, – ahogy a nyolc ága is – az ahimszával (erőszakmentességgel) kezdődik. A nyolc ág közül a jama az első, az ahimsza pedig a legelső az ember mindennapi életében követendő alapvető erkölcsi, morális irányelvek közül. Ezt tartják az egész rendszer alapkövének, és a többi ág tartóoszlopának. Gondoljunk csak bele, hogy a szó gyökere, „himsza” erőszakot és agressziót jelent, és amikor az „a” betű elékerül, akkor kap ellentétes jelentést a kifejezés. Például az első jama lehetett volna ’béke’ is vagy ’gondoskodás’, de így sokkal inkább az erőszak minden formájának ellentétén van a hangsúly. Szándékosan, mivel az agresszió, mint az emberi természet elválaszthatatlan része automatikus túlélési reakció minden vélt vagy valós fenyegetésre vagy félelemre.

Velünk született hajlamunk az a tendencia, ami az agresszió kifejezésére irányul bizonyos körülmények között, ezért gyakran az érzelmeink által vezérelve indulatosan cselekszünk. Annak érdekében, hogy békére és megértésre leljünk, meg kell találnunk az utat, amely a saját erőszakosságunkon át vezet annak ellentétének segítségével. Tudatos állásfoglalásra és szándékra van tehát szükség, amely segít ezt az energiát megfordítani és az ’árral szembe’ menni; ellentétes döntést hozni, ahogyan ezt Gandhi vagy Martin Luther King is tette.

Pozitív értelemben az ahimsza gondoskodást jelent, rendkívül magas szintű, valódi, mély és tartós gondoskodást, azt a fajta törődést, amely a tested gondozásával indul, amikor lelkes és elkötelezett ászanagyakorlásba kezdesz. Érdekes módon ekkor a múla bandha és az ahimsza együtt található. Mindkettő alapvető gyakorlat, amely magában foglalja annak a hatalmas energiának a hasznosítását, amely mély hajtóerők formájában lakik bennünk. A múla bandha és az ahimsza átirányítja ezt az energiát a világi csatornák felől a spirituális csatornák felé, hogy előtérbe hozza, ami valóságos és igaz bennünk.

Az ahimsza és a múla bandha, mint két szövetséges találkozik a mindennapi gyakorlás során; sőt, rendszeres gyakorlással felfedezhető, hogy ez a két dolog egy és ugyanaz. A jógában, amikor kapcsolatba lépsz a testeddel, a központoddal, belépsz a múla bandha birodalmába, amely a gyökér(csakra) támogatójaként a gerincoszlop alján található. A légzés, a mozgás, és ebből a központból kiinduló testtartás egyfajta empátiát és hajlandóságot hoz, hogy légy nyitott magad felé. Ez vezet el ahhoz, hogy kapcsolatba kerülsz mindazzal, ami benned zajlik, majd ahhoz az igyekezethez, hogy mindezt meg is értsd. Ez az alapja mind az ahimszának, mind pedig a gyakorlásnak. Meg fogod látni, hogy az ahimsza elvének gyakorlati megvalósításához a múla bandhán is dolgozni kell, és ez fordítva is igaz.

Guruji sokszor hangsúlyozta, hogy milyen fontos a múla bandha gyakorlása és folyamatos tartása. Azt mondta, hogy a múla bandha a végbélnyílás összehúzása, amely kontrollt biztosít az elme fölött, ezért azt folyamatosan tartani kell. Egy korábbi konferencián Sharath Jois (Guruji unokája) elmesélt egy történetet azzal kapcsolatban, hogyan kért tanácsot Gurujitól egy számára nehézséget okozó résznél a negyedik sorozatban. Ezek az ászanák ellentétes testhelyzetek váltogatását követelik meg (pl. extrém nyújtás, majd feszítés) előzetes bemelegítés és a kézzel történő alátámasztás nélkül, ahogy az az első, második és harmadik sorozatban volt jellemző. Guruji ekkor azt mondta Sharathnak, hogy ennek a sorozatnak az elsajátítása csak erős múla bandhával lehetséges. Ez a történet világít rá az erős alap és középpont fontosságára, hogy sokkal szabadabban választhassunk mind fizikailag, mind lelkileg, és így ne ragadjunk le egy szokásnál vagy mintánál. Annyira a középpontunk, a belsőnk felé fókuszáltak és erősek leszünk, hogy még a legtávolabbi szélsőségek közötti választás is viszonylag egyszerűen fog menni. A múla bandhát azon képességünkként is meghatározhatnánk, amellyel könnyedén stabilak és a középpontunkhoz közeliek maradunk, hogy könnyedén meg tudjunk állni és másik irányba fordulni, ha szükséges. Az ahimsza ugyanezt az adottságot igényli, meg kell tanulnunk, hogyan reagáljunk kreatívan a bennünk rejlő erős vezérlő erőkre, anélkül, hogy vakon követnénk őket, vagy elutasítanánk a hatalmukat és azt az irányt, amelyet jeleznek és lehet, hogy fel kellene fedeznünk.

Az ászanák szempontjából az energia irányítása nagyon fontos, de érzelmi síkon még fontosabb. Amikor Guruji azt mondta, hogy a múla bandha kontrollt biztosít az elme fölött, akkor pontosan arra gondolt, hogy a használatához megfelelő mentális erő kell, hogy „leállítsuk” azokat a visszatérő és zavaró gondolatokat, amelyek eltérítenek attól az iránytól, amerre tartani szeretnénk. Fogékonysággal, éleslátó gondoskodással és határozott irányítással mindezt fel kell ismerni, amilyen hamar csak lehet. A múla bandha hiányában, a valódi belsőnk megismerése nélkül sosem lesz megingathatatlan kiállásunk sem olyan mentális érettségünk, amelyre szükség van ahhoz, hogy ne cselekedjünk tehetetlenül, a zsigerből jövő megérzéseinkkel ellentétesen.

A düh és a harag  több más erős érzelemhez hasonlóan hirtelen tör rá az emberre. Mielőtt eszmélnénk, már mondtunk vagy csináltunk valami olyat, ami ártalmas a valódi énünkre és/vagy másokra nézve. Erős alapokkal a múla bandha lehetővé teszi, hogy szétporlasszuk vagy harmonizáljuk ezeknek az érzelmeknek az energiáját és valami olyanná alakítsuk, ami jobb, a helyzetnek megfelelőbb, kreatívabb és előnyösebb számunkra. A trükk részben az időzítés; tetten tudjuk érni magunkat, el tudjuk engedni a neheztelést, hogy egy másik döntést hozhassunk? El tudjuk képzelni, hogy képesek vagyunk erre most, vagy tíz perc, egy óra, egy nap, esetleg tíz év múlva?

Részben az az oka annak, hogy az energiánkat kicsinyes és káros dolgokra pazaroljuk, hogy vonakodunk félelmeinkkel és a fájdalmainkkal idejében szembenézni, és kitartással, megfelelő (érzelmi) elkötelezettséggel változtatni magunkon. Másrészt pedig rég elfelejtettük, hogyan kell könnyedén boldognak lenni, az életnek örülni, hogy milyen az, amikor vidáman és kreatívan alakítjuk életünket vagy csak egyszerűen megállunk, veszünk egy mély levegőt és ráhangolódunk az adott pillanatra és arra, ami körülvesz minket.

Gyakran ahelyett, hogy pillanatról pillanatra tudatában lennénk a bennünk rejlő diszharmóniának, gyengeségeinknek, kiszolgáltatottságunknak, bizonytalanságunknak és érzelmi csupaszságunknak, elszalasztjuk a jelen izgalmait, örömeit és hagyjuk, hogy energiáink szétszóródjanak, az erőnk megfogyatkozzon, és elhagyja a testünket. Ilyen vagy olyan formában olyasmivel dédelgetjük magunkat, ami azonnal boldogságot ígér. És meg is győzzük magunkat, hogy most az egyszer ez rendben van így, megfeledkezve arról, hogy hányszor és milyen sok éven keresztül hagytuk, hogy hasonlóképpen „most az egyszer rendben legyen”.
Májá (tudatlanság vagy fátyol) bágyadttá tesz, megfosztva minket az idő múlásának érzékelésétől. Elképesztően meggondolatlanokká válhatunk, miközben az élet, amit élni akarunk elúszik mellettünk, mint a délibáb. Álmaink halványan felcsillannak az elérhetetlen távolban, ahhoz azonban szívfájdítóan közel, hogy valóságosnak érezzük őket. És mégis, az évek múlásával ugyanúgy eszünk, amikor nem vagyunk éhesek, iszunk és dohányzunk, vásárolunk, vagy tévét nézünk, számítógépezünk, hogy megfeledkezzünk minden fájdalmunkról és arról, hogy ez az egész milyen keservesnek és fárasztónak tűnik. Továbbra is taszítjuk magunktól az intimitást, ami után annyira vágyakozunk, mert még mindig személyes drámánk körforgásának rabjai vagyunk, amely rendkívül sok energiát vesz el, ezzel gátolva a fejlődésünket.

Alapvetően a múla bandha és az ahimsza közötti kapcsolat köti össze a gyakorlás fizikai, érzelmi és mentális aspektusait. Nem csak azért van szükségünk a múla bandhára, hogy tökéletesen könnyed legyen a hátraugrásunk. Azoknak a hátraugrásoknak kapcsolódniuk kell egy magasabb szintű felismeréshez önmagunkban. Vajon képesek vagyunk ugyanezt a kecsességet és erőt átvinni az érzelemvilágunkba, a magunkról alkotott énképbe, kapcsolatainkba, és még olyan alapvető dolgokba is, mint például az étkezési szokásaink? A múla bandha ahimszaként való alkalmazása adja azt a képességet, amellyel meg tudjuk szüntetni a távolságot kis halandó énünk és a között az énünk között, amely az Isteni természet egyedi megnyilvánulása, a Kozmikus Varázsló, a Népszerű Kalandor, egy Szent, aki hallatja hangját; az a valaki, aki igazán lenni szeretnénk.

Néhány példa arra hogyan változtassuk meg a prána irányát ragaszkodás nélkül amilyen gyorsan csak lehet, ahogy a szükség diktálja:
Haragból legyen megbocsátás, irigységből megbecsülés, félelemből hit, hangoskodásból figyelem, sóvárgásból elégedettség, irtózásból közömbösség, felszínesből mély, durvából finom, ítélkezésből együttérzés, kékből piros, pirosból kék, szűkösségből bőség, megfosztásból odaadás, perifériásból központi, eredendő szomorúságból és depresszióból pedig természetes öröm.

Forrás: http://davidgarrigues.com/articlemulabandha.html

Bandha Works Jógaiskola

A Bandha Works jógaiskolát három mérnök alapította. Összeköt bennünket a törekvés, hogy a tradicionális astanga vinyásza jógát népszerűsítsük Magyarországon. Mi maguk is elkötelezett gyakorlói vagyunk az irányzatnak, minden évben az astanga jóga fővárosába, a dél-indiai Mysore-ba utazunk, ahol...

Bandha Works FaceBook oldala

Mysore program

Az astanga vinyásza jógát tradicionálisan Mysore stílusban oktatják. A módszer ötvözi a csoportos órák és az egyéni gyakorlás előnyeit. Lényege, hogy a teremben az összes gyakorló a saját légzésének ritmusára önállóan végzi a sorozatot, ezáltal az oktató mindenkinek egyénre szabott igazításokat, utasításokat tud adni, anélkül, hogy ez megzavarná az óra dinamikáját. Ráadásul… (folytatás)

© 2013 Bandha Works - All Rights Reserved