David_RObson_workshop_w1000

Scroll down for the English description.

David Robson a kanadai Torontóban él feleségével Stannel, kislányával Mercedesszel és kisfiával Holdennel. Társtulajdonosa és igazgatója a torontói Ashtanga Yoga Centernek, ahol ő vezeti a világ legnagyobb Mysore programját.
1998-ban kezdett el napi szinten jógázni mialatt megszerezte diplomáját összehasonlító vallástudományból. 2002-ben járt először Indiában, ahol Sharath Joisnál kezdte meg tanulmányait. David azóta is minden évben visszatér Indiába, hogy elmélyítse és bővítse gyakorlását és tanári tudását. 2007-ben kapta meg a Sri K. Pattabhi Jois Ashtanga Yoga Intézet-től az elismerő Authorized Level II. tanári szintet.

David Robson
dr3
dr2_small

A HÉT ESEMÉNYEI

ASTANGA MYSORE GYAKORLÁS

Október 17-től 21-ig (hétfőtől-péntekig)
Kezdés: 7:00 Shala Time.

Mysore stílusú gyakorlás

Az astanga vinyásza jógát tradicionálisan Mysore stílusban oktatják. A módszer ötvözi a csoportos vezetett órák és az egyéni gyakorlás előnyeit. Lényege, hogy a teremben az összes gyakorló a saját légzésének ritmusára önállóan végzi a sorozatot, ezáltal az oktató mindenkinek egyénre szabott igazításokat, utasításokat tud adni, anélkül, hogy ez megzavarná az óra dinamikáját. Ráadásul így az sem probléma, ha valaki rövidített sorozatot végez, míg más a teljes első sorozatot és a második sorozat elejét is elvégzi ugyanazon az órán.

A hagyományos oktatási módszerhez az is hozzátartozik, hogy mindenkinek heti hatszor kell gyakorolnia (a szombatok, illetve a teli- és az újhold pihenőnapok, hölgyeknél a menstruáció első három-öt napja). Ez elsőre nehéznek tűnhet, de természetesen a kezdők fokozatosan építik fel a teljes sorozatot, addig rövidebb a gyakorlásuk. A tanár figyeli az előrehaladásukat, és ha a tanítvány készen áll, akkor újabb ászanákat kap, amelyeket hozzá kell fűznie a többihez.

A gyakorlás időpontja is meghatározott, a Mysore órákat Indiában reggel tartják. Ennek az oka, hogy a jógagyakorláshoz az úgynevezett Brahma muhurta napszak a legmegfelelőbb, azaz a napfelkelte előtti másfél óra. Ekkor a levegő friss, a környezet csendes, és az is fontos szempont, hogy Indiában ekkor van a leghűvösebb. Frissen, kipihenten ébredve még nem nyomasztanak bennünket a benyomások, amelyek a nehéz munkanap során értek minket, az elme könnyebben tud fókuszálni és kevésbé kalandozik el. A test tiszta, a gyomor üres, tehát a körülmények ideálisak a gyakorláshoz. Kezdetben a test kevésbé hajlékonynak tűnhet a hajnali órákban, de gyorsan alkalmazkodik az új rutinhoz.

A Mysore stílus elemei tehát:
– egyéni gyakorlás, tanár segítségével,
– napi szintű gyakorlás,
– gyakorlás korán reggel, lehetőleg ugyanabban az időpontban,
– hetente vezetett óra a vinyászaszámolás memorizálásához és
– önálló gyakorlás jelentősége.

A résztvevők a jelentkezéssel hozzájárulnak ahhoz, hogy szerepelhetnek a workshopon készült fényképeken.

Helyszín: Bandha Works Jógaiskola

Dátum: 2016. október 17-21. (október 16. holdnap ezért kezdünk hétfőn)

Időpont: hétfőtől-péntekig, reggel 7-től 9-ig. Kezdés 7:00am. A gyakorlást 9-ig be kell fejezni.

Ár: augusztus 31-ig, 100USD, utána 120USD.
Jelentkezés: április 4-től a Bandha Works recepcióján, jelentkezés lap kitöltésével és az esemény teljes összegének befizetésével (USD-ben).

A David Robson astanga hét összes programján való részvétel kedvezményes ára: 250USD. Ez az ár tartalmazza a reggeli Mysore stílusú gyakorlásokat, a hétvégi tematikus workshopot és a két hétközbeni tematikus órát.

HÉTVÉGI ASTANGA WORKSHOP

Október 15-től 16-ig (szombat, vasárnap)

Október 15. szombat délelőtt, 9:00-11:00

Astanga vinyásza jóga, vezetett első sorozat
David tradicionális szanszkrit számolással végigvezet az Astanga első sorozatán, közben néhány részletesebb instrukcióval is ellát. Intenzív gyakorlásra készülj!

Október 15. szombat délután, 14:00-16:00

Az alapászanák tökéletesítése
Az astanga nyitó sorozatának mélyebb és részletesebb elemzése. A vinyászák tanulmányozása, pontosítása, ahogy azok az egyes ászanákat összekapcsolják. Megtanulunk technikákat, amelyek a napi gyakorlásunk folyamatát segítik, elmélyítik.

Október 16. vasárnap délelőtt, 9:00-11:00

Astanga és meditáció
A jóga szútrákban Patanjali azt írja, hogy az elmét csak gyakorlással és „nem-ragaszkodással” lehet elcsendesíteni. Hogyan működik az elme lecsendesítése a matracon a gyakorlásunk által? Hogy kapcsolódik ehhez a „nem-ragaszkodás”? Ez a workshop részletes betekintést nyújt a filozófiába és gyakorlati technikákba, hogy a napi astanga gyakorlásunk egy erőteljes meditációvá váljon. Ez a workshop minden szintű gyakorlónak ajánlott.

Október 16. vasárnap délután, 14:00-16:00

Kézen egyensúlyozás technikái
A kézen egyensúlyozó gyakorlatok valamennyi astanga sorozatban felbukkannak. A napüdvözletek első hátraugrásától kezdve  folyamatosan adott az alkalom arra, hogy az egyensúlyozás ezen módját gyakoroljuk. Ha ezeket az alkalmakat megfelelően kihasználjuk, erősebbek leszünk és a fókuszunk is egyre mélyebb lesz.

Helyszín: Bandha Works Jógaiskola

Ár: augusztus 31-ig, 120USD, utána 140USD.
Jelentkezés: április 4-től a Bandha Works recepcióján, jelentkezés lap kitöltésével és az esemény teljes összegének befizetésével (USD-ben).

A David Robson astanga hét összes programján való részvétel kedvezményes ára: 250USD. Ez az ár tartalmazza a reggeli Mysore stílusú gyakorlásokat, a hétvégi tematikus workshopot és a két hétközbeni tematikus órát.

HÉTKÖZI ASTANGA WORKSHOP

Október 18. kedd, 17:00-19:00

Összhang a gyakorlásodban
Ezen a workshopon megnézzük a klasszikus kérdéseket, melyek az ashtanga első és második sorozatában felmerülhetnek. Sok sérülés elkerülhető, ha jobban megértjük a sorozatban rejlő összekapcsolódások főbb ismérveit. Ezen egyszerű szabályok megtanulása és alkalmazása a mindennapi gyakorlásunk biztonságos elmélyítésében is segítséget nyújt.

Október 20. csütörtök, 17:00-19:00

Hátrahajlítás mélységei
Fedezd fel az astanga vinyásza jóga első és második sorozat hátrahajlító pózaiban rejlő hatásokat és összhangot.
Találd meg az egyensúlyt a irányítás és a teljes átadás között, mely segíteni fog a különböző pózok mélyrehatóbb kivitelezésében. Ez a workshop minden szintű gyakorlónak ajánlott.

Helyszín: Bandha Works Jógaiskola

Ár: 40USD / workshop
Jelentkezés: április 4-től a Bandha Works recepciójá az esemény teljes összegének befizetésével (USD-ben).

A David Robson astanga hét összes programján való részvétel kedvezményes ára: 250USD. Ez az ár tartalmazza a reggeli Mysore stílusú gyakorlásokat, a hétvégi tematikus workshopot és a két hétközbeni tematikus órát.

FRISSÍTVE: 2016.10.10

ENGLISH

David_RObson_workshop_w1000

David Robson lives in Toronto, Canada, with his wife, Stan, his daughter Mercedes, and son Holden. He is the co-owner and director of the Ashtanga Yoga Centre of Toronto, where he leads one of the world’s largest Mysore programs.

In 1998, while completing a degree in Comparative Religion, David began a daily yoga practice. He made his first trip to India in 2002, where he initiated studies with his teacher Sharath Jois. Since then, David has returned annually to deepen and enrich his practice and teaching. He received his Level II Authorization from KPJAYI in 2007.

David Robson
dr3
dr2_small

PROGRAM OF THE WEEK

ASHTANGA MYSORE PRACTICE

17-21 Okt 2016 (Monday-Friday)
Starting time at 7:00am, Shala Time.

Mysore style practice

Ashtanga Vinyasa Yoga is traditionally taught in the Mysore style. This style comprises the benefits of group classes and individual practice. The essence of this kind of practice is that everyone in the room progresses through the sequence according to their own rhythm of breath, thus the instructor can provide personal alignment and instructions to everyone without interfering with the dynamics of the class. This way it is no problem if someone only practices a shortened version, while others the whole sequence or even the first part of the second sequence during the class.

Traditional instruction involves weekly 6 practices (Sundays and Moon-days are rest days). This may seem very challenging at first, and of course beginners build their practice up gradually, initially only practicing part of the sequence. The instructor observes their progress and when the student is ready, gives subsequent asanas to add to the practice.

The time of practice is also determined – in India Mysore classes are held in the morning hours. The reason of this is that the so-called Brahma muhurta phase of the day (the one and a half hours preceding sunrise) is ideal for the practice of yoga. During this time the air is fresh, the environment is calm and the weather is still mild which is an important factor in India. Waking up refreshed we are untouched by the impressions that affect us during a hard day and the mind can remain focused more easily. The body is clean, the stomach empty, thus the circumstances are ideal for practice. In the beginning the body may seem less flexible in the early morning hours, however, it quickly adapts to the new routine.

The main elements of Mysore style are:

– individual practice on the classes under the supervision of an instructor,
– daily practice (with the exception of Sundays, full and new moon days and ladies holidays),
– early morning practice, preferably at the same time of the day,
– a weekly led class to help memorize vinyasa counting, and
the importance of individual practice.

Mysore schedule: from Monday to Friday, from 7 a.m.

Location of the workshop: Bandha Works Yoga School
Date: 17-21 Okt 2016 (Monday to Friday)
Price: 120USD, pay through PayPal.

Discounted price for participating in all programs of David Robson is: 250 USD. This price includes the morning mysore style practices, the weekend workshops and the 2 thematic classes during the week.

The participants should take note that photos may be taken of them during the workshop by the organizers.

For further details and registration please contact: info@bandhaworks.hu

ASHTANGA WEEKEND WORKSHOP

15-16 Okt 2016 (Saturday, Sunday)

Saturday morning, 9:00-11:00

Led Primary
David will lead you through Ashtanga’s Primary Series with the traditional Sanskrit count, and include some detailed instruction along the way. Prepare to work very hard!

Saturday afternoon, 14:00-16:00

Perfecting the Fundamental Asanas
Take a deep and detailed look at the alignment and actions of Ashtanga’s opening sequence. Study the exact vinyasas that connect each of the postures, and Learn ways to deepen the work and progression of your daily practice.

Sunday morning, 9:00-11:00

Ashtanga & Meditation
In The Yoga Sutras, Patanjali wrote that the mind can only be stilled by practice and non-attachment (1.12). How does our practice on the mat actually work to still our mind? Where does non-attachment fit in? This workshop will take a detailed look at the practical technique and philosophy that can make our daily Ashtanga practice a powerful meditation. This workshop is open to practitioners of all levels.

Sunday afternoon, 14:00-16:00

Elements of Arm Balancing
Arm balances show up throughout the Ashtanga sadhana. From the first jump back in the Sun Salutations, the opportunity to balance appears again and again. When we commit to these opportunities to embrace the work of arm balancing, we begin to develop strength and deepen our focus.

Location of the workshop: Bandha Works Yoga School
Price: 135USD, pay through PayPal.

Discounted price for participating in all programs of David Robson is: 250USD. This price includes the morning mysore style practices, the weekend workshops and the 2 thematic classes during the week.

The participants should take note that photos may be taken of them during the workshop by the organizers.

For further details and registration please contact: info@bandhaworks.hu

ASHTANGA WEEKDAY WORKSHOP

18. Oktober 2016 (Tuesday), 17:00-19:00

Alignment in Your Practice

This workshop offers a survey of some of the classic issues that can arise in the practice of Ashtanga’s Primary and Intermediate Series. Many injuries can be avoided by understanding some key principles of alignment. Learning these simple rules and integrating them into your practice can help you stay safe while continuing to do deeper into your asanas.

20. Oktober 2016 (Thursday), 17:00-19:00

Deeper Into Backbends

Explore the alignment and actions of Ashtanga’s Primary & Intermediate Series backbends. Find the balance between organization and surrender that will allow your body to go deeper into the postures. This workshop is open to practitioners of all levels.

Location of the workshop: Bandha Works Yoga School
Price: 40USD / day, pay through PayPal.

Discounted price for participating in all programs of David Robson is: 250USD. This price includes the morning mysore style practices, the weekend workshops and the 2 thematic classes during the week.

The participants should take note that photos may be taken of them during the workshop by the organizers.

For further details and registration please contact: info@bandhaworks.hu

Updated: 14-10-2016

Bandha Works Jógaiskola

A Bandha Works jógaiskolát három mérnök alapította. Összeköt bennünket a törekvés, hogy a tradicionális astanga vinyásza jógát népszerűsítsük Magyarországon. Mi maguk is elkötelezett gyakorlói vagyunk az irányzatnak, minden évben az astanga jóga fővárosába, a dél-indiai Mysore-ba utazunk, ahol...

Bandha Works FaceBook oldala

Mysore program

Az astanga vinyásza jógát tradicionálisan Mysore stílusban oktatják. A módszer ötvözi a csoportos órák és az egyéni gyakorlás előnyeit. Lényege, hogy a teremben az összes gyakorló a saját légzésének ritmusára önállóan végzi a sorozatot, ezáltal az oktató mindenkinek egyénre szabott igazításokat, utasításokat tud adni, anélkül, hogy ez megzavarná az óra dinamikáját. Ráadásul… (folytatás)

© 2013 Bandha Works - All Rights Reserved