A Kortalanul könyv társszerzője: Isha

Isha Kortalanul

Isha Singh Sawney, astanga jóga gyakorló, író, és elkötelezett kombucha-készítő, a Kortalanul könyv társszerzője otthonában mesélt az indiai Nicobar magazinnak, mi a közös gyakorlásában és az írásban. Ez a rövid portré felvillantja a Kortalanul könyv egyik legfőbb mondanivalóját is, miszerint a jóga nem elsősorban ászana, hanem életmód.

„Egy kicsit szétszórt gyerekkorom volt, sokat költöztünk. Az embereket sokszor sokkolja, amikor elmondom neki, hogy nem ötször, hatszor vagy nyolcszor váltottam iskolát, hanem tizenegyszer. A tinédzserkoromat az apám munkája miatt utazással töltöttem, a húszas éveimet szintén, csak ilyenkor már én magam kísérleteztem dolgokkal. Kijöttem az egyetemről, és rögtön bele is csöppentem az írói munkámba.

Aztán azt gondoltam, oké, egyelőre ennyi elég volt, rá kell jönnöm, mi történik az életemben. Elkezdtem szépirodalommal foglalkozni az újságíráson kívül, illetve a fermentálással. Az astangát is elkezdtem komolyabban venni.”

Isha az írásról

Az írás számomra teljes munkaidős tevékenység volt 5-6 évig. Mindent csináltam, tévés újságíró voltam, publikáltam magazinokban és hírlapokban is. Aztán szerettem volna jobban koncentrálni a szépirodalomra. Szerettem volna, ha egy kicsit lassabban alkotom meg az írást, ha egy kicsit nyugodtabban tudom csinálni. Szerettem volna, ha ennek keretének fel tudom fedezni, ki is vagyok valójában, egy kreatív folyamat keretében.

A szépirodalom olyan dolog, aminek valójában nincs vége. Ténylegesen kapálóztam és fuldokoltam, nem volt mentorom, aki vezessen ebben vagy tanárom, elolvastam pár könyvet, és próbáltam kitalálni, mi történik. Nagyon frusztráló volt, úgyhogy kellett csinálnom valamit, aminek rögtön van eredménye. Szóval elkezdtem fermentálni! Ó, ez tökéletes, gondoltam, a kombucha készen van két héten belül, megihatom és még finom is.

Isha a kombucháról

A kombucha egy fermentált ital. Teából készítik. Tea és cukor elegye szükséges hozzá alapként, amibe egy scobyt helyezünk. A scoby baktérium és élesztőgombák keveréke. Ezt hozzátesszük a tea alapunkhoz, és leviszi az édes tea ph-értékét. 24 fokon kell tartani egy-két hétig, ezalatt fermentálódik. A scobi felmelegíti a teát és a cukrot, ezáltal még több lesz belőle, és kombuchává fermentálódik.

Ahogy az érdeklődésem nőtt a kombucha iránt egyre többet kezdtem készíteni, és nagyon szerencsés vagyok, hogy van egy szuper csapatom, akik segítenek a kombucha készítésben. Két lány, akik főznek otthon, ezért értik, hogy működik a fermentálás, hogy mennyi ideig tartó fermentálástól milyen íze lesz a kombuchának. Vicces, mert az egyikük imádja, a másikuk utálja az ízét. Ezért mindig mondom is nekik, hogy meg kell kóstolják a kombuchát, mielőtt üvegbe zárjuk.

Isha Kortalanul ashtanga

Isha az astangáról

Körülbelül 10 éve jógázom. Egy ideig eltartott, míg rátaláltam az astangára, de amint elkezdtem, olyan volt, mintha haza érkeztem volna. Ez pontosan az, amit olyan régóta kerestem! Mert igazából az astanga nem az ászanáról szól, hanem arról, hogy jógikus életmódot élünk. Ami tudom, nagyon klisének hangzik. De ha az életedbe tudod integrálni a tanulságokat, amit levonsz gyakorlás közben a matracon, és replikálod őket a mindennapi életedben, akkor fölteszed magadnak azokat a kérdéseket, hogy hogyan tudom az életem kevésbé önző módon élni. Sok minden, amit csinálok, az magányos tevékenység. Az astanga a saját gyakorlásom a saját matracomon. Egy olyan dolog, amit magammal csinálok. Az írás ugyanilyen. Izolálod, szinte bezárod magad, és megkeresed azt a fegyelmet, amivel dolgozni tudsz. Nincs főnököd, nincs határidőd, nincs olyan, hogy már tegnapra meg kellett volna, hogy legyen. Magadnak kell alkotnod, és meg kell fegyelmezned magad, hogy ezt tudd tenni, teljesen egyedül, hogy elérj egy távolinak tűnő célt, mondjuk egy könyv befejezését, amit kitűzöl magadnak.

1200x628

A könyv hamarosan előrendelhető! Tervezett megjelenés 2020. december.

Bővebb információ a Kortalanul könyv facebook oldalán.

Bejegyzést összeállította: Horváth Eszter

Bandha Works Jógaiskola

A Bandha Works jógaiskolát három mérnök alapította. Összeköt bennünket a törekvés, hogy a tradicionális astanga vinyásza jógát népszerűsítsük Magyarországon. Mi maguk is elkötelezett gyakorlói vagyunk az irányzatnak, minden évben az astanga jóga fővárosába, a dél-indiai Mysore-ba utazunk, ahol...

Bandha Works FaceBook oldala

Mysore program

Az astanga vinyásza jógát tradicionálisan Mysore stílusban oktatják. A módszer ötvözi a csoportos órák és az egyéni gyakorlás előnyeit. Lényege, hogy a teremben az összes gyakorló a saját légzésének ritmusára önállóan végzi a sorozatot, ezáltal az oktató mindenkinek egyénre szabott igazításokat, utasításokat tud adni, anélkül, hogy ez megzavarná az óra dinamikáját. Ráadásul… (folytatás)

© 2013 Bandha Works - All Rights Reserved