A kombucha tea

Az astanga jóga tudománya nem merül ki az ászanák napi rendszerességű gyakorlásával, hanem egy komplett életmódról van szó, aminek megkerülhetetlen része a jógikus táplálkozás. Számos szenior astanga gyakorló, napi rendszerességgel fogyaszt saját készítésű kombucha teát, ezzel támogatva testi és lelki egészségét. Ebben a cikkben szeretnénk megosztani Veletek tapasztalatainkat ezzel a nagyszerű ősi gyógyírral kapcsolatosan, aminek gyökerei izgalmas módon egészen Patandzsali Jóga Szútrák idejébe nyúlnak.

Az agy és a bélrendszer között nagyon fontos anatómiai kölcsönhatás alakult ki az evolúció során. Az idegrendszeren, pontosabban a bolygóidegen keresztül kommunikálnak, segíthetik, de akadályozhatják is egymás működését. A tápcsatornát úgy is nevezik, hogy a “második agyunk”. A megfelelő működése nélkül a szellemi képességeinket nem tudjuk teljes mértékben kihasználni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tudatosan is támogassuk a működését és biztosítsuk számára a megfelelő tápanyagokat és mikroorganizmusokat.

Mi a kombucha tea?

A kombucha, vagy másnéven teagomba egy ősrégi házi gyógyír. A pontos származása ismeretlen, azonban az biztos, hogy már több mint ezer éve áll az egészség szolgálatában. Az első ismert írásos feljegyzések Kínából származnak, i.e. 221-ből, ezekben csak úgy hivatkoztak rá, mint az “örök élet italára”. A megnevezés kissé túlzó, bizonyos szempontból mégis találó, ugyanis a kombucha tea nagyon jó hatással van a keringésre és ezáltal a vitalitásra.

A gombatea elnevezése megtévesztő lehet, mivel a kombucha nem egy gomba, hanem egy zuzmófajta. A zuzmó gombák és algák szimbiózisából kialakult szervezet, amely kitűnően alkalmas az erjesztésre.

Weidinger, egy ausztrál misszionárius, aki hosszú értekezéseket írt a témában a következőképpen számol be a zuzmókról és ezen belül a kombucháról:

„…A tenyésztés nem történhet spórák által mint a hagyományos élesztő kultúráknál. A kombucha egy zuzmó. A zuzmókat tartják az emberek legrégebbi ételének és gyógyító eledelének. Ezek a figyelemreméltó növényi organizmusok 2,5 milliárd évvel ezelőtt fejlődtek ki. Kezdődött a tengeri moszatokkal, amelyek élettere az óceánra korlátozódott. Amikor kikerültek a szárazföldre, egy társra volt szükségük, amelyre a gombákban (micellákban) leltek. Kialakítottak egy kölcsönös függőséget és egy egységbe tömörültek, a zuzmóba. Csak ebben a formában voltak képesek a túlélésre. A moszat ellátta a gombákat szerves táplálékkal, szénhidrátokkal. A gombák pedig a víztartály szerepét játszották, ami tele volt létfontosságú ásványi sókkal. Több mint 1600 féle zuzmó létezik. A manna nevezetű zuzmó élelem volt az embernek, a rénszarvas zuzmó táplálék az állatoknak. Mások, mint az ír moha, a tüdő zuzmó gyógyító szerként hat, a tölgy mohát a parfümgyártásnál használják. Zuzmó a megtestesített erő. A Teremtő közvetítőinek látszanak, melyek egy másik világból érkeztek hozzánk. Bár nagy változatosságban  megtalálhatóak, valamennyinek azonos a lényege: a zuzmó savak. Ezek fontos összetevői a zuzmóknak, amelyek éltető erővel töltik meg az élő anyagot, az ásványi sókat és nyomelemeket. Ahol zuzmó van, ott az élet újra éled. A kombucha gomba több mint gomba magában, ez egy szimbiózisa a moszatoknak és a gombáknak. A kombucha egy zuzmó. A kombucha élet, az élet befogadója, az élet segítőtársa…”

Hogyan készül a kombucha tea?

Az alábbiakban szeretnénk megosztani veletek a hagyományos kombucha tea készítésének receptjét.

A recept:

  1. Forraljuk fel a szükséges vízmennyiséget, literenként adjunk hozzá 1 púpos evőkanál fehér vagy barna cukrot.
  2. Ha feloldódott a cukor, adjunk a forró főzethez 1-2 teáskanál jó minőségű zöld- vagy feketeteát (tetszés szerint), majd hagyjuk állni a főzetet 10-15 percig.
  3. A teát leszűrjük, kézmelegre hűtjük, majd nagyjából 10%-nyi kész Kombucha zuzmót adunk hozzá.
  4. Áttöltjük egy üveg-, kerámia, vagy porcelánedénybe (fémbe nem szabad, mert a gomba és a fém reakcióba léphetnek egymással).
  5. Letakarjuk egy olyan természetes anyaggal, ami átenged egy kis levegőt és gumiszalaggal lezárjuk a széleit (hogy ne kerüljön bele fertőző anyag).
  6. Ezután 8-10 napig egy 23-28 fok közötti hőmérsékletű helyen állni hagyjuk.
  7. Az erjesztés végén tiszta kézzel leemeljük a gombát az italról, üvegbe töltjük és hűtőben tároljuk.

A kombucha tea jótékony hatásai

Van egy kedves történet egy japán hölgyről, aki egyszer Kirgiziába látogatott. Megdöbbentette, hogy mennyi 100 év feletti egészséges ember élt ott. A rák és a magas vérnyomás ismeretlen fogalom volt ezen a területen. A 80 éves emberek arcán alig volt található ránc. Hamar kiderült, hogy a helyiek naponta elfogyasztanak legalább 2-3 deciliter kombuchát. A hölgy elvitte magával Japánba a gombát és elkezdte tenyészteni azt. Igazából itt kezdődött a Kombucha világméretű térhódítása. Először Japánban, majd szép lassan az egész világon elterjedt.

Szóval mire is jó a kombucha?

Röviden: Javítja az emésztést és a vérkeringést, és hozzájárul ezzel az általános jó közérzethez.

Részletesebben:

  • A kombucha méregteleníti és lúgosítja az egész testünket
  • Egyes kutatások szerint a kombucha elősegíti az erősebb hajszálak kialakulását, megakadályozva így az őszülést és a kopaszodást
  • Erősíti az erek falait, csökkenti a koleszterinszintet
  • Segíti a kötőszövetek újjáépülését
  • Optimalizálja az emésztésünket, gyógyítja az emésztési rendellenességeket
  • Gyógyítja az ízületi gyulladásokat
  • Stabilizálja a vérnyomást, így kitűnően oldja a stresszt, jobb közérzetet és minőségibb alvást biztosít
  • Rákmegelőző hatású
  • Vitalizál, fiatalít, segít megelőzni a ráncok kialakulását és meghosszabbíthatja az életkort
  • Segíti a zsírszövetek lebontását és a fogyást
  • Segíti a vércukorszint stabilizálódását
  • Enyhíti az allergiás tüneteket
  • Javítja a libidót
  • Feloldja a légzőszervi nyálkalerakódást
  • Enyhíti a menopauzát
  • Megszüntethető vele az alkoholfüggőség

A már idézett Weidinger atya a következőképpen számol be a Kombucha hatásairól:

Elsőként a kombucha a lelkünkre, az érzéseinkre hat. Boldognak fogjuk érezni magunkat, ellazultnak és elégedettnek. Ezután a tudatunk reagál, felfogóképességünk javul. Könnyebbnek találjuk a koncentrálást, a döntések meghozatalát. Kevésbé valószínű, hogy elfelejtünk fontos dolgokat. Hatni fog a
szellemi aktivitásunkra, és az intelligenciánkra. Utoljára, de nem utolsósorban a testünk reagál.

Összességében elmondhatjuk, hogy a kombucha számos módon hozzájárul ahhoz, hogy a testi és lelki egészségünket támogassa. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a kombucha csak hozzájárul az egészséges életmódhoz, de nem helyettesíti azt. A fent felsorolt pozitív hatásokra a rendszeres testmozgás és az egészséges életmód mellett számíthatunk, astanga gyakorlás mellé például kifejezetten ajánlott.

Írta: Boér Péter
Szerkesztette: Dr. Kővári Zsuzsa
Szakértő: Molnár Réka

Források:
dietless.hu/kombucha-teagomba/
docplayer.hu/1333124-Kombucha-a-csodalatos-gomba

 

A Kortalanul könyv társszerzője: Isha

Isha Kortalanul

Isha Singh Sawney, astanga jóga gyakorló, író, és elkötelezett kombucha-készítő, a Kortalanul könyv társszerzője otthonában mesélt az indiai Nicobar magazinnak, mi a közös gyakorlásában és az írásban. Ez a rövid portré felvillantja a Kortalanul könyv egyik legfőbb mondanivalóját is, miszerint a jóga nem elsősorban ászana, hanem életmód.

“Egy kicsit szétszórt gyerekkorom volt, sokat költöztünk. Az embereket sokszor sokkolja, amikor elmondom neki, hogy nem ötször, hatszor vagy nyolcszor váltottam iskolát, hanem tizenegyszer. A tinédzserkoromat az apám munkája miatt utazással töltöttem, a húszas éveimet szintén, csak ilyenkor már én magam kísérleteztem dolgokkal. Kijöttem az egyetemről, és rögtön bele is csöppentem az írói munkámba.

Aztán azt gondoltam, oké, egyelőre ennyi elég volt, rá kell jönnöm, mi történik az életemben. Elkezdtem szépirodalommal foglalkozni az újságíráson kívül, illetve a fermentálással. Az astangát is elkezdtem komolyabban venni.”

Isha az írásról

Az írás számomra teljes munkaidős tevékenység volt 5-6 évig. Mindent csináltam, tévés újságíró voltam, publikáltam magazinokban és hírlapokban is. Aztán szerettem volna jobban koncentrálni a szépirodalomra. Szerettem volna, ha egy kicsit lassabban alkotom meg az írást, ha egy kicsit nyugodtabban tudom csinálni. Szerettem volna, ha ennek keretének fel tudom fedezni, ki is vagyok valójában, egy kreatív folyamat keretében.

A szépirodalom olyan dolog, aminek valójában nincs vége. Ténylegesen kapálóztam és fuldokoltam, nem volt mentorom, aki vezessen ebben vagy tanárom, elolvastam pár könyvet, és próbáltam kitalálni, mi történik. Nagyon frusztráló volt, úgyhogy kellett csinálnom valamit, aminek rögtön van eredménye. Szóval elkezdtem fermentálni! Ó, ez tökéletes, gondoltam, a kombucha készen van két héten belül, megihatom és még finom is.

Isha a kombucháról

A kombucha egy fermentált ital. Teából készítik. Tea és cukor elegye szükséges hozzá alapként, amibe egy scobyt helyezünk. A scoby baktérium és élesztőgombák keveréke. Ezt hozzátesszük a tea alapunkhoz, és leviszi az édes tea ph-értékét. 24 fokon kell tartani egy-két hétig, ezalatt fermentálódik. A scobi felmelegíti a teát és a cukrot, ezáltal még több lesz belőle, és kombuchává fermentálódik.

Ahogy az érdeklődésem nőtt a kombucha iránt egyre többet kezdtem készíteni, és nagyon szerencsés vagyok, hogy van egy szuper csapatom, akik segítenek a kombucha készítésben. Két lány, akik főznek otthon, ezért értik, hogy működik a fermentálás, hogy mennyi ideig tartó fermentálástól milyen íze lesz a kombuchának. Vicces, mert az egyikük imádja, a másikuk utálja az ízét. Ezért mindig mondom is nekik, hogy meg kell kóstolják a kombuchát, mielőtt üvegbe zárjuk.

Isha Kortalanul ashtanga

Isha az astangáról

Körülbelül 10 éve jógázom. Egy ideig eltartott, míg rátaláltam az astangára, de amint elkezdtem, olyan volt, mintha haza érkeztem volna. Ez pontosan az, amit olyan régóta kerestem! Mert igazából az astanga nem az ászanáról szól, hanem arról, hogy jógikus életmódot élünk. Ami tudom, nagyon klisének hangzik. De ha az életedbe tudod integrálni a tanulságokat, amit levonsz gyakorlás közben a matracon, és replikálod őket a mindennapi életedben, akkor fölteszed magadnak azokat a kérdéseket, hogy hogyan tudom az életem kevésbé önző módon élni. Sok minden, amit csinálok, az magányos tevékenység. Az astanga a saját gyakorlásom a saját matracomon. Egy olyan dolog, amit magammal csinálok. Az írás ugyanilyen. Izolálod, szinte bezárod magad, és megkeresed azt a fegyelmet, amivel dolgozni tudsz. Nincs főnököd, nincs határidőd, nincs olyan, hogy már tegnapra meg kellett volna, hogy legyen. Magadnak kell alkotnod, és meg kell fegyelmezned magad, hogy ezt tudd tenni, teljesen egyedül, hogy elérj egy távolinak tűnő célt, mondjuk egy könyv befejezését, amit kitűzöl magadnak.

1200x628

A könyv hamarosan előrendelhető! Tervezett megjelenés 2020. december.

Bővebb információ a Kortalanul könyv facebook oldalán.

Bejegyzést összeállította: Horváth Eszter

Bandha Works Jógaiskola

A Bandha Works jógaiskolát három mérnök alapította. Összeköt bennünket a törekvés, hogy a tradicionális astanga vinyásza jógát népszerűsítsük Magyarországon. Mi maguk is elkötelezett gyakorlói vagyunk az irányzatnak, minden évben az astanga jóga fővárosába, a dél-indiai Mysore-ba utazunk, ahol...

Bandha Works FaceBook oldala

Mysore program

Az astanga vinyásza jógát tradicionálisan Mysore stílusban oktatják. A módszer ötvözi a csoportos órák és az egyéni gyakorlás előnyeit. Lényege, hogy a teremben az összes gyakorló a saját légzésének ritmusára önállóan végzi a sorozatot, ezáltal az oktató mindenkinek egyénre szabott igazításokat, utasításokat tud adni, anélkül, hogy ez megzavarná az óra dinamikáját. Ráadásul… (folytatás)

© 2013 Bandha Works - All Rights Reserved