2023-as áraink

2023-as áraink

A jelenlegi gazdasági életben végbemenő negatív – bérleti díjak, fűtési és rezsi költségek, EUR árfolyam növekedése, KATA feltételeinek módosulása – változások sajnos jógaiskolánk működését is érzékenyen érintik.

Annak érdekében, hogy nyitva maradhasson intézményünk és fent tudjuk tartani nemzetközileg elismert tanárok által vezetett astanga mysore programunkat, sajnos mi is arra kényszerülünk, hogy megemeljük árainkat.

2023. január 2-től áraink az alábbiak szerint változnak:

MYSORE PROGRAM
Mysore tagság: 27.000 Ft. / hó *
Mysore havi bérlet: 34.000 Ft. / hó
Mysore heti bérlet: 20.000.- Ft / hó
Mysore egy alkalom: 4.500.- Ft.
*részletekről érdeklődj személyesen a Mysore program vezetőjénél

VINYÁSZA KRAMA JÓGA
Napijegy: 3.500 Ft.
10 alkalmas bérlet: 30.000.- (3 hónapig érvényes)

2023. január 1-ig még a régi árakon vásárolhatod meg bérleted, napijegyed akár előre is.

Bérlet és jegyvásárlás a webshopunkon keresztűl lehetséges.

Köszönjük megértéseteket!


A bejegyzés végére maradt még egy jó hírünk is!

Január 9-től már hétfőnként is jöhettek vinyásza krama órára. Részletek hamarosan.

AstangApu

Új sorozatunkban többgyerekes szülőkkel beszélgetünk arról, önmagukon kívül hogyan befolyásolja a családi életet, a gyereknevelést, vagy az apai és anyai szerepeket a rendszeres jógagyakorlás. Most a háromgyerekes édesapa, Zoli astanga-története következik.

„Viszonylag hosszú ideig tudok a gyerekekkel a földön ülve játszani” – kezdi nevetve mesélni Zoli, mikor arról kérdezem, hogyan hat az apaságára a rendszeres gyakorlás. „Viccet félretéve, ezt nehéz pontosan megfogalmazni. Abban biztos vagyok, hogy a jóga segít abban, hogy minél pontosabban fel tudjam ismerni és megfelelően tudjam kezelni a bennem létrejövő benyomásokat, érzéseket.”

Hogy jött az életedbe az astanga jóga?

2019-ben kezdtem jógázni, több óratípust és tanárt kipróbáltam, de Sugár Berci órái húztak be igazán ebbe a világba. Tudtam, hogy ő is járt a Bandhába és elkezdett érdekelni az astanga. Voltam pár délutáni vezetett órán, aztán 2020 elején elvégeztem az alap astanga tanfolyamot. Ez nagyon jól jött a tavaszi covid lezárások alatt. mert tudtam otthon egyedül gyakorolni, anélkül hogy folyamatosan egy képernyőre vagy valakinek a hangára kelljen figyelnem.

Azt hiszem, ekkor kezdődött el az önálló gyakorlásom és ezzel együtt a tudatos befelé figyelés.

Mikor és miért döntötted el, hogy rendszeresen akarsz gyakorolni?

Az első covid lazítások után, amikor újra kinyitott a Bandha. Számomra nagyon nagy szabadságot adott, hogy gyakorlatilag a hét bármely napján lehet menni gyakorolni – még ha nem is tudok menni minden nap.

Hogyan változtatta meg a családotok mindennapjait az hogy jógázol?

Mindenképpen van egy praktikus oldala a dolognak. Sokszor kelek sokkal korábban, mint ők, és emiatt sokszor alakul úgy a reggel, hogy a páromra maradnak a reggeli teendők a gyerekekkel – amiért ezúton sem tudok eléggé hálás lenni neki. Egy ovis (5 éves) és két kisbaba (9 hónaposak) mellett ez néha elég húzós tud lenni.
Ezen felül a gyerekek sokszor látnak itthon engem jógázni, ami biztos vagyok benne, hogy egy pozitív hozzáállást és tudatosságot alakít ki majd bennük a testmozgással kapcsolatban. Szintén ide tartozik, hogy többek között a jóga miatt lettem vegetáriánus – értelemszerűen ennek is hatása van az étkezéseinkre. Szerencsére ebben is nagyon rugalmas a család. Ezeken a fizikai, praktikus dolgokon felül sokat számít, hogy sokkal kiegyensúlyozottabb és tudatosabb vagyok mióta jógázom és ez természetesen pozitív hatással van a család életére is. Arról nem is beszélve, hogy a jóga segített abban, hogy egy nagy váltást tudjak meglépni a karrieremben.

Hogyan változtatta meg a kapcsolatodat saját magaddal a jóga?

Teljesen. Pontosabban fogalmazva a jógának köszönhetően állt helyre a kapcsolatom saját magammal. Több helyen találkoztam azzal a gondolattal, hogy sokan akkor kezdenek el jógázni, amikor valamilyen válság vagy negatív hullám van az életükben, és ösztönösen elkezdenek kapaszkodni valamibe. Velem pontosan ez történt. A jóga nem oldotta meg a rossz dolgokat az életemben (pontosabban nem a jóga oldotta meg), de segített abban, hogy elkezdjek feltenni magamnak olyan kérdéseket, amiket nagyon régen fel kellett volna már tennem. Ki vagyok én? Mit csinálok itt? Mit fogok ezután csinálni? Félelmetes volt, amikor nem tudtam válaszolni ezekre a kérdésekre. A jógának köszönhetően ma már jobban tudok.

Felmerült már a családban, hogy ők is szeretnének gyakorolni?

Olyannyira felmerült, hogy a feleségem, Orsi vitt el először jóga órára, tehát nagy részben neki is köszönhetem, hogy ma ott vagyok ahol.

Régebben ő sokat jógázott (főleg hatha jóga Sugár Bercinél). Később viszont mintha átadta volna nekem ezt, és én kezdtem el többet járni az órákra.

Rajta kívül a legnagyobb fiam (5 éves) néha csinál velem pár gyakorlatot leginkább játékból, de hamar megunja, ami nem is baj feltétlenül.

Mi az, amiben még változást remélsz a gyakorlásnak köszönhetően?

A gyakorlásnak köszönhetően jobban el tudom dönteni, hogy mi a fontos és mi a kevésbé fontos a mindennapi életben, de úgy érzem, ebben (is) van még hova fejlődni, és remélem ez a képesség tovább fog mélyülni bennem. Ez igaz egyébként az összes változásra, amit a jóga és főleg az astanga jóga hozott az életembe: mióta két éve elkezdtem, egyre csak tovább nyílik ez a “pozitív olló”, ami le/el tudja vágni a felesleges dolgokat magam körül. Ilyen volt pl. húsevés elhagyása, a rendszeres testmozgás kialakulása (asana gyakorlás), több figyelem a körülöttem élőkre, több figyelem saját magamra, hogy csak a legfontosabbakat említsem.

Összefoglalva: szeretném, hogy ezek a jó dolgok tovább fejlődjenek.

Meséld el kérlek a legkedvesebb élményedet a gyakorlásod kapcsán!

Nem igazán egy konkrét élménynek, hanem inkább tapasztalásnak mondanám, mivel több összetevős a dolog. Az első asana, amivel sokat küszködtem, a marichiasana D volt. Az elején teljesen lehetetlennek tűnt, hogy én valaha is meg tudom fogni (kulcsolni?) a kezeimet ebben a kitekert pózban. Aztán ahogy rendszeresen gyakoroltam (heti 3-4-5), természetesen egyre jobb és jobb lett, majd egy szép napon a „semmiből” sikerült. Csodálatos érzés volt! Ez és az ehhez hasonló „asana élmények” sokat segítettek abban, hogy az élet más területein is elkezdjek hasonlóan hozzáállni a dolgokhoz. Vannak nehéz vagy bonyolult helyzetek, amik elsőre félelmetesnek, lehetetlennek tűnnek, de ha kellő alázattal, odaadással, kitartással viszonyulunk hozzájuk, akkor előbb-utóbb el lehet érni a pozitív változást, fejlődést, továbblépést. Ez erősen igaz a gyereknevelésre – pontosabban a kisgyerekes létre is.:)

AstangAnyu – nagycsaládos gyakorlás

AstangAnyu – nagycsaládos gyakorlás

Időhiány és túl korai kelés. Ez a két leggyakoribb ok, amire az astanga szimpatizánsok hivatkoznak, ha szóba kerül, hogy miért nem választják a napi rendszeres, reggeli mysore programot. Most induló interjúsorozatunkban két anyukával és egy apukával ismerkedhettek meg, akik lenyűgözően bűvészkednek az idővel, és rendszeres gyakorlással alapozzák meg a család jóllétét. Elsőként fogadjátok szeretettel Lillát.

Lilla hivatását tekintve szülésznő és elhivatott gyakorló, aki jelenleg a negyedik kisbabáját várja. A legidősebb gyermeke 6 éves, így az elmúlt 6 év sűrű és koncentrált megtapasztalása volt számára az anyaságnak, és az anyaság-jóga kapcsolatának egyaránt.

Mennyivel nagyobb kihívás édesanyaként, várandósan gyakorolni? Mit ad pluszban számodra a gyakorlás ebben a különleges állapotban, amikor is a befelé figyelés nem is feltétlenül csak rólad szól?

Örömmel mesélek erről, számomra ez az egyik legnagyobb és legkülönlegesebb megtapasztalás. Már az első két terhességem alatt is jógáztam, hatha, flow és gerincjóga órákra jártam. Szerettem nagyon, bár utólag tudom, hogy akkoriban leginkàbb a fizikailag jótékony hatások érvényesültek: rugalmasan, fitten tartott, ugyanakkor kevésbé volt lelkileg mély. Hivatásomat tekintve szülésznő vagyok, így bátran mertem a várandósságom alatt gyakorolni, mivel ismerem a szervezetben végbemenő változásokat. Már akkor nagyon különlegesnek éreztem a jógázást a babavárás időszakában, ezért időközben elvégeztem egy kismama- és egy baba-mama jógaoktató képzést, mely által még jobban elmélyülhettem ebben a témában. A harmadik gyermekemmel már végig astangáztam, ahogy most a negyedikkel is. Egészen más, ahogy mysore órán a saját légzésemre a saját tempómban tudom végezni a sorozatot, ez adta meg az igazán befelé figyelés megtapasztalását. Pontosan, ahogy kérdezed is ebben az állapotban a befelé figyelés nem rólam szól, hanem teljesen róla, ahogy elkezdem az első napüdvözletet, a légzést, rögtön megtalálom őt saját magamban és kapcsolódunk – ez egy varázslatos, máshol nem megtapasztalható érzés… Leginkább időt ad Vele, ami csak a miénk, amiben csak mi létezünk, és ezért nagyon hálás vagyok. Főleg most, hogy már hárman vannak, nem sok időt hagynak hosszan elmerengeni és álmodozni a nagy találkozásról… Ugyanakkor pont ezért az időért vagyok szintén nagyon hálás megszületésük után is, hogy az meg újra csak az enyémmé válik saját magammal.

Hogy jött az életedbe az astanga jóga?

A Mandala stúdióban kezdtem el gyakorolni, gerincjógát és hatha jógát. Szerettem, élveztem, sokat adott. Aztán egy “véletlen” folytán elvetődtem Toldi Csabi astanga órájára, ami rögtön magával sodort. Tetszett a monotonitás, hogy bár ugyanaz ismétlődik, mégis mindig más minőségben élem meg, varázslatos volt a határaim átlépése, a fejlődés megélése napról napra. Elkezdtem jobban beleásni magam a témába, így találtam a Bandha Worksre. Emlékszem, ahogy „A hónap bandhája” interjúkat olvastam a honlapon, úgy éreztem, ez egy varázslatos világ és közösség lehet. Hosszú ideig a délutáni vezetett órákra jártam, megragadott a szellemiség, a fegyelem, a koncentráció, amit ott tapasztaltam… nagyon más volt, mint az addigi jógás ismeretek. Éppen emiatt még sok időnek kellett eltelnie, mire lemerészkedtem egy mysore órára! Nagyon féltem, az addig már ismert és gyakorolt sorozatot előző este hosszan magoltam, hogy másnap majd menjen egyedül. Persze rögtön az elején elrontottam, úgy izgultam, aztán a légzés vitt tovább a sorozatban, én meg itt maradtam.

Mikor döntötted el, hogy rendszeresen akarsz gyakorolni?

Igazából ez nem egy döntés, hanem inkább egy folyamat volt, ami onnantól, hogy az első mysore órára lemerészkedtem, már nem volt kérdés. Mentem, mert így volt természetes. Ami a mai napig így van, megyek, és ott állok hajnalban a matracon, ha tudok. Inkább ez utóbbin kellett dolgoznom, hogy elfogadjam, van olyan, amikor nem tudok lemenni a család, a gyerekek miatt, és az is rendben van, a gyakorlás megvár.

Mit tapasztalsz, milyen hatással van az anyaságodra a jóga?

Türelmesebbé, nyugodtabbá, elfogadóbbá, összességében sokkal kiegyensúlyozottabbá tesz, viszont igaz ez minden emberi kapcsolatra, nem csupán az anyaságra. Bár a türelem 3 kicsi gyerek mellett hatalmas kincs, de a 4-es, 6-os villamoson is jól jön! Ugyanakkor az anyaság is hat a jógára, alázatra tanít a testtel szemben, ahogy szülés után újra visszaépül a rendszeres gyakorlás, sok idő és türelem kell hozzá.

Hogyan változtatta meg a családotok mindennapjait az, hogy jógázol?

Nem változtatta meg különösebben, hétköznap általában már kezdésre (5:30-ra) megyek gyakorolni, hogy mire indulni kell az óvodába, addig hazaérjek. Vasárnap nem szoktam lemenni, az a nap a családé, a közös ébredésé.

Volt olyan kihívás az anyaságoddal kapcsolatban, ami a jógának köszönhetően változott meg?

Az anyaság, gyereknevelés minden nap kihívás, minden nap döntések sokasága és néha (gyakran) teljesen kilátástalannak tűnik, hogy amiben éppen vagy, egyszer csak megoldódik és lesz egyszer máshogy is. Az éjszakázások, a hasfájás, a pici fogak előbukkanása – és ezek még csak az igazán kisbabás lét velejárói. De minden korszaknak megvan a maga nehézsége. A jógában ez úgy szól: „gyakorolj, és a többi jön magától”. Sokszor ráfeszültem, hogy egy-egy ászana nem jön össze…, hogy szupta kúrmászanában miért nem ér össze a kezem… de aztán jött elengedés, nem ér össze, ez van… gyakoroltam tovább és egyszer csak megtörtént. Ezt gyönyörűen át lehet ültetni az anyaságba is, csak ott a varázsmondat vagy leginkább varázsszó úgy hangzik: „elmúlik”. Mert elmúlik, anélkül hogy bármit is tennék érte, azon kívül, hogy jelen vagyok, ott vagyok. Csak vagyok, elérhető vagyok számára, és az éjszakázás idővel javul, a hasfájás elmúlik, a fog kibújik, és a fájdalom eltűnik.

Saját magaddal kapcsolatban miben érzed leginkább a jóga pozitív hatásait?

Elfogadóvá tett, magammal szemben is. Elég maximalista vagyok, de gondolom ezzel nem vagyok egyedül azok közül, akik astangáznak! Sokszor nehéz volt elfogadni, hogy ami egyszer már ment, az később miért nem sikerül, aztán mintegy varázsütésre, amikor nem is vártam, akkor újra ott van. Viszont a tapasztalat az élet más területén is megmaradt, már tudom hagyni a dolgokat a maguk módján alakulni, formálódni az „akarom” nélkül. Kitartóbbá is tett, önmagában az, hogy minden nap hajnalban kel az ember, már az kitartást igényel. Lelkileg pedig segített befelé vinni a figyelmemet és nyugodtabbá váltam.

Mi miatt javasolnád a hasonló cipőben járó anyukáknak és apukáknak a reggeli astanga gyakorlást?

Bár nem vagyok férfi, de azt tudom, hogy várandósan olyan hormonális hullámvasútra ülünk fel mi nők, hogy nekem sokszor magamat is nehéz volt követnem, így plusz türelem biztosan szükségeltetik mind egy várandós kismamához mind később az újszülötthöz. Ehhez biztosan nagy támogatást tud adni a rendszeres gyakorlás. Szóval mindenképp hajrá, mert megéri!

A kombucha tea

Az astanga jóga tudománya nem merül ki az ászanák napi rendszerességű gyakorlásával, hanem egy komplett életmódról van szó, aminek megkerülhetetlen része a jógikus táplálkozás. Számos szenior astanga gyakorló, napi rendszerességgel fogyaszt saját készítésű kombucha teát, ezzel támogatva testi és lelki egészségét. Ebben a cikkben szeretnénk megosztani Veletek tapasztalatainkat ezzel a nagyszerű ősi gyógyírral kapcsolatosan, aminek gyökerei izgalmas módon egészen Patandzsali Jóga Szútrák idejébe nyúlnak.

Az agy és a bélrendszer között nagyon fontos anatómiai kölcsönhatás alakult ki az evolúció során. Az idegrendszeren, pontosabban a bolygóidegen keresztül kommunikálnak, segíthetik, de akadályozhatják is egymás működését. A tápcsatornát úgy is nevezik, hogy a “második agyunk”. A megfelelő működése nélkül a szellemi képességeinket nem tudjuk teljes mértékben kihasználni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tudatosan is támogassuk a működését és biztosítsuk számára a megfelelő tápanyagokat és mikroorganizmusokat.

Mi a kombucha tea?

A kombucha, vagy másnéven teagomba egy ősrégi házi gyógyír. A pontos származása ismeretlen, azonban az biztos, hogy már több mint ezer éve áll az egészség szolgálatában. Az első ismert írásos feljegyzések Kínából származnak, i.e. 221-ből, ezekben csak úgy hivatkoztak rá, mint az “örök élet italára”. A megnevezés kissé túlzó, bizonyos szempontból mégis találó, ugyanis a kombucha tea nagyon jó hatással van a keringésre és ezáltal a vitalitásra.

A gombatea elnevezése megtévesztő lehet, mivel a kombucha nem egy gomba, hanem egy zuzmófajta. A zuzmó gombák és algák szimbiózisából kialakult szervezet, amely kitűnően alkalmas az erjesztésre.

Weidinger, egy ausztrál misszionárius, aki hosszú értekezéseket írt a témában a következőképpen számol be a zuzmókról és ezen belül a kombucháról:

„…A tenyésztés nem történhet spórák által mint a hagyományos élesztő kultúráknál. A kombucha egy zuzmó. A zuzmókat tartják az emberek legrégebbi ételének és gyógyító eledelének. Ezek a figyelemreméltó növényi organizmusok 2,5 milliárd évvel ezelőtt fejlődtek ki. Kezdődött a tengeri moszatokkal, amelyek élettere az óceánra korlátozódott. Amikor kikerültek a szárazföldre, egy társra volt szükségük, amelyre a gombákban (micellákban) leltek. Kialakítottak egy kölcsönös függőséget és egy egységbe tömörültek, a zuzmóba. Csak ebben a formában voltak képesek a túlélésre. A moszat ellátta a gombákat szerves táplálékkal, szénhidrátokkal. A gombák pedig a víztartály szerepét játszották, ami tele volt létfontosságú ásványi sókkal. Több mint 1600 féle zuzmó létezik. A manna nevezetű zuzmó élelem volt az embernek, a rénszarvas zuzmó táplálék az állatoknak. Mások, mint az ír moha, a tüdő zuzmó gyógyító szerként hat, a tölgy mohát a parfümgyártásnál használják. Zuzmó a megtestesített erő. A Teremtő közvetítőinek látszanak, melyek egy másik világból érkeztek hozzánk. Bár nagy változatosságban  megtalálhatóak, valamennyinek azonos a lényege: a zuzmó savak. Ezek fontos összetevői a zuzmóknak, amelyek éltető erővel töltik meg az élő anyagot, az ásványi sókat és nyomelemeket. Ahol zuzmó van, ott az élet újra éled. A kombucha gomba több mint gomba magában, ez egy szimbiózisa a moszatoknak és a gombáknak. A kombucha egy zuzmó. A kombucha élet, az élet befogadója, az élet segítőtársa…”

Hogyan készül a kombucha tea?

Az alábbiakban szeretnénk megosztani veletek a hagyományos kombucha tea készítésének receptjét.

A recept:

 1. Forraljuk fel a szükséges vízmennyiséget, literenként adjunk hozzá 1 púpos evőkanál fehér vagy barna cukrot.
 2. Ha feloldódott a cukor, adjunk a forró főzethez 1-2 teáskanál jó minőségű zöld- vagy feketeteát (tetszés szerint), majd hagyjuk állni a főzetet 10-15 percig.
 3. A teát leszűrjük, kézmelegre hűtjük, majd nagyjából 10%-nyi kész Kombucha zuzmót adunk hozzá.
 4. Áttöltjük egy üveg-, kerámia, vagy porcelánedénybe (fémbe nem szabad, mert a gomba és a fém reakcióba léphetnek egymással).
 5. Letakarjuk egy olyan természetes anyaggal, ami átenged egy kis levegőt és gumiszalaggal lezárjuk a széleit (hogy ne kerüljön bele fertőző anyag).
 6. Ezután 8-10 napig egy 23-28 fok közötti hőmérsékletű helyen állni hagyjuk.
 7. Az erjesztés végén tiszta kézzel leemeljük a gombát az italról, üvegbe töltjük és hűtőben tároljuk.

A kombucha tea jótékony hatásai

Van egy kedves történet egy japán hölgyről, aki egyszer Kirgiziába látogatott. Megdöbbentette, hogy mennyi 100 év feletti egészséges ember élt ott. A rák és a magas vérnyomás ismeretlen fogalom volt ezen a területen. A 80 éves emberek arcán alig volt található ránc. Hamar kiderült, hogy a helyiek naponta elfogyasztanak legalább 2-3 deciliter kombuchát. A hölgy elvitte magával Japánba a gombát és elkezdte tenyészteni azt. Igazából itt kezdődött a Kombucha világméretű térhódítása. Először Japánban, majd szép lassan az egész világon elterjedt.

Szóval mire is jó a kombucha?

Röviden: Javítja az emésztést és a vérkeringést, és hozzájárul ezzel az általános jó közérzethez.

Részletesebben:

 • A kombucha méregteleníti és lúgosítja az egész testünket
 • Egyes kutatások szerint a kombucha elősegíti az erősebb hajszálak kialakulását, megakadályozva így az őszülést és a kopaszodást
 • Erősíti az erek falait, csökkenti a koleszterinszintet
 • Segíti a kötőszövetek újjáépülését
 • Optimalizálja az emésztésünket, gyógyítja az emésztési rendellenességeket
 • Gyógyítja az ízületi gyulladásokat
 • Stabilizálja a vérnyomást, így kitűnően oldja a stresszt, jobb közérzetet és minőségibb alvást biztosít
 • Rákmegelőző hatású
 • Vitalizál, fiatalít, segít megelőzni a ráncok kialakulását és meghosszabbíthatja az életkort
 • Segíti a zsírszövetek lebontását és a fogyást
 • Segíti a vércukorszint stabilizálódását
 • Enyhíti az allergiás tüneteket
 • Javítja a libidót
 • Feloldja a légzőszervi nyálkalerakódást
 • Enyhíti a menopauzát
 • Megszüntethető vele az alkoholfüggőség

A már idézett Weidinger atya a következőképpen számol be a Kombucha hatásairól:

Elsőként a kombucha a lelkünkre, az érzéseinkre hat. Boldognak fogjuk érezni magunkat, ellazultnak és elégedettnek. Ezután a tudatunk reagál, felfogóképességünk javul. Könnyebbnek találjuk a koncentrálást, a döntések meghozatalát. Kevésbé valószínű, hogy elfelejtünk fontos dolgokat. Hatni fog a
szellemi aktivitásunkra, és az intelligenciánkra. Utoljára, de nem utolsósorban a testünk reagál.

Összességében elmondhatjuk, hogy a kombucha számos módon hozzájárul ahhoz, hogy a testi és lelki egészségünket támogassa. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a kombucha csak hozzájárul az egészséges életmódhoz, de nem helyettesíti azt. A fent felsorolt pozitív hatásokra a rendszeres testmozgás és az egészséges életmód mellett számíthatunk, astanga gyakorlás mellé például kifejezetten ajánlott.

Írta: Boér Péter
Szerkesztette: Dr. Kővári Zsuzsa
Szakértő: Molnár Réka

Források:
dietless.hu/kombucha-teagomba/
docplayer.hu/1333124-Kombucha-a-csodalatos-gomba

 

Megjelent! Eddie Stern – Egy egyszerű módszer könyve

Megjelent! Eddie Stern – Egy egyszerű módszer könyve

Remek hírűnk van számotokra! A mai napon megjelent Eddie SternEgy egyszerű módszer című sikerkönyvének magyar kiadása, a Nyolcágú Jóga Alapítvány gondozásában. “Az Egy egyszerű módszer megragadja a tökéletes egyensúlyt a jóga és a tudomány között, és megmutatja azt a mechanizmust, amely lehetővé teszi, hogy a jóga olyan sok ember számára ilyen hatékony gyakorlat legyen. A könyv hiánypótló a jógairodalom világában.” „A széles körű tudás és az elmélyült gyakorlás hozta tapasztalat alapján megírt Egy egyszerű módszer egyformán mutathat utat leendő jógiknak, valamint a gyógyító tudományok és a művészetek gyakorlóinak.” “Lenyűgöző. Eddie Stern nem tudós, mégis meggyőző tudományos érvekkel támasztja alá, hogy miért működik a jóga, gyakran kiemelve, hogy a jóga alapelvei milyen párhuzamokat mutatnak a klasszikus tudományokkal.”

Hálás köszönet mindazoknak aki ebben a gyönyörű, ámde kihívásokkal teli projektben a segítségünkre volt: Bánk Zoltán, Baranyai Dalma, Barna Kisanna, Csák Csaba, Dacsev Dia, Dózsa Zoltán, Dr. Kővári Zsuzsa, Dr. Németh György, Dr. Szabó Gergely, Krébesz Andrea, Magos Eszter.

A könyv megvásárolható webáruházunkban, az első 100 példányt ingyenesen szállítjuk.

Ajánlások a könyvhöz

Ennek a könyvnek minden oldalát az együttérzés és a megértés fénye ragyogja át. Eddie Stern azon vágya, hogy mindannyian boldogok, egészségesek, erősek legyünk és békességre leljünk életünkben, párosul a szerzőnek a jóga lényegére vonatkozó ismereteivel és az azok átadásában való jártasságával. Azon, ahogy Eddie bemutatja hogyan képes a jóga a testet, elmét és a lelket átformálni, az olvasó érzi, hogy a szerző tudja miről beszél. Ez a könyv ideális ötvözete az inspirációnak, és a rendelkezésünkre álló gyakorlati eszközök bemutatásának.
SHARON SALZBERG, a Lovingkindness és a Real Happiness című könyvek szerzője

Lenyűgöző. Eddie Stern nem tudós, mégis meggyőző tudományos érvekkel támasztja alá, hogy miért működik a jóga, gyakran kiemelve, hogy a jóga alapelvei milyen párhuzamokat mutatnak a klasszikus tudományokkal. Ez a könyv egy üdvözlendő hozzájárulás azon törekvésekhez, amelyek a keleti és nyugati hagyományok összekapcsolása útján próbálják megalkotni a modern orvostudomány egységesítő elméletét.
ERICH ANDERER, orvos, idegsebész, New York School of Medicine

Ötven éve gyakorlom a transzcendentális meditációs technikát, és azt figyeltem meg, hogy a gyakorlás egyszerűsége az, ami segít az embereknek eljutni saját lényük legmélyebb szintjeire. Az Egy egyszerű módszer megragadja a tökéletes egyensúlyt a jóga és a tudomány között, és megmutatja azt a mechanizmust, amely lehetővé teszi, hogy a jóga olyan sok ember számára ilyen hatékony gyakorlat legyen. A könyv hiánypótló a jógairodalom világában.
BOB ROTH, a David Lynch Foundation vezérigazgatója, a Strength in Stillness című, New York Times bestseller, könyv szerzője

A jóga tudományának éleslátó és közérthető összefoglalása a téma egyik legjobb szakértőjétől. Kötelező olvasmány mindenkinek, aki a testét és az elméjét át akarja formálni.
P. MURALI DORAISWAMY, a pszichiátria és az orvostudomány professzora, Duke University Medical School

„A széles körű tudás és az elmélyült gyakorlás hozta tapasztalat alapján megírt Egy egyszerű módszer egyformán mutathat utat leendő jógiknak, valamint a gyógyító tudományok és a művészetek gyakorlóinak.”
NEIL THEISE, orvos, májpatológus diagnoszta, felnőttőssejt-kutató és a zen buddhizmus gyakorlója

Az élet értelme

Az élet értelme

yat karoṣi yad aśnāsi yaj juhoṣi dadāsi yat
yat tapasyasi kaunteya tat kuruṣva mad-arpaṇam

Amit teszel, amit eszel, amit áldozol, amit adsz, amiért vezekelsz, Kunti fia, nekem tett felajánlásként végezd.

Bhagavad Gitá IX.27

Az élet értelme, hogy megszabaduljunk minden aljasságtól. Amikor az aljasság eltűnik, csak a szeretet marad. A szeretetet választani az aljasság helyett, egy jelentősségteljes, szép életnek az alapja. Az életünk célja, hogy emlékezzünk, kik is vagyunk valójában, hogy emlékezzünk a végtelen, mindent átható kapcsolatunkra a legfőbb forrással, Istennel. Ezt az emlékezést az Önvaló megismerésének, megvilágosodásnak, ébredésnek, vagy jógának hívják. Az ébredés akkor történik, amikor a lélek rájön, hogy nem csak egy bőrzsákba bújtatott egó, egy halandó test és elme, hanem Isten lakhelye is egyben.

Az élet teljes megélése, jelentéssel és céllal itatja át a mindennapjainkat. Isten a Szeretet, és ez a hatalmas szeretet ott él mindannyiunkban, mint Atman, a végtelen lélek. Megvilágosodottnak lenni annyit tesz, mint emlékezni Isten jelenlétére az életünkben. A Bhagavad Gítában Krishna azt az egyszerű tanácsot adja: “emlékezz rám mindenben, amit teszel. Mielőtt eszel, vagy iszol, ajánld fel nekem. Ajánld minden cselekedeted nekem és jelen leszek az életedben.”

Így tudjuk a fizikai létezésünket lépcsőfokról lépcsőfokra, tudatosan spiritualizálni. Minden pillanat, amit Istenre való emlékezéssel töltesz, megnyitja a lelked az Ő szeretetére és ebben a szeretetben minden lehetséges. A jógikus szentírások szerint Isten természete satchiddānanda (Sat-chit-ananda) igazság, tudatosság és áldás, de leginkább áldás. Egy áldott, boldog ember belső, isteni fényt áraszt magából és természetéből fakadóan kedves másokhoz. Ez az áldott állapot Atmanból, a végtelen lélekből sugárzik és folyik keresztül az embereken, akik emlékeznek rá. Amikor másokkal kommunikálnak, az egy mágneses lélek és lelék közti interakció. Mély kapcsolódást keresnek a másikban. Nem gonosz lelkűek, önzőek, érzéketlenek, ítélkezőek, vagy egocentrikusak. Másközpontúak. Megértőek, barátságosak és melegszívűek mindenkivel. A puszta jelenlétük reményt és boldogságot hoz minden élethelyzetbe, finoman emlékeztetve ezzel másokat, hogy a boldogság egy lehetőség, mindenki emlékezhet, hogy kik vagyunk valójában.

Patandzsali a jóga szútrái szerint az avidjá a legnagyobb akadály az emlékezésben. Az avidjá tudatlanságot jelent, a nem ismerését, vagy inkább elfelejtését lelkünk isteni, áldott természetének, a tagadását annak, hogy Isten bennünk él. Az avidjá más akadályokat is táplál bennünk, amik falakat emelnek a lelkünk köré és megnehezítik az igaz boldogság megtapasztalását. Patandzsali szerint, ezek az akadályok az asmitā (egoizmus, arrogancia), rāga (ragaszkodás), dveṣa (idegenkedés) és az abhiniveśāḥ (haláltól való félelem).

A jóga gyakorlás segít túllendülni ezeken az akadályokon.

A jóga egy olyan praktikus tudomány, ami utat mutat a másokhoz és a világhoz való kapcsolódásban is. Ez a módszer arra ösztönöz, hogy javítsuk a környezetünkhöz való hozzáállásunkat, hogy szabadok legyünk a félelemtől a szenvedéstől és hogy megszabaduljunk a szamszara körforgásától. Az aszmitá ártatlanságot jelent és ez az első iránymutatás a jógiknak, akik szeretnék felfedezni, hogy hogyan tudnak a legjobban másokhoz kapcsolódni. Ez az egyik oka annak, hogy egy komolyabb spirituális gyakorló idővel vegán étrendre fog áttérni, mert nem szeretne hozzájárulni a tej- és a húsiparban történő mindennapos kegyetlenséghez. Egy észszerű, a környezetre tekintettel lévő diéta egy nagy lépés lehet a megtisztulás útján. Minden cselekedetünk számít. Bármit teszünk, az hatással lesz ránk. Ahogy másokkal bánunk, úgy fognak bánni velünk.

Semmink nincs, ami ténylegesen a miénk, csupán egy dolgot választhatunk meg szabadon, hogy hogyan bánunk másokkal. Egy boldog ember olyan ember, aki boldogságot teremt a környezetében. Mivel a boldogság bennünk lakozik, amikor másokat boldoggá teszünk, a belső kútból merítünk, ami a felszínre érve a környezetünk javát szolgálja. A boldogság felfedezésének folyamata teljesen átalakíthat bennünket, ahogy az ténylegesen elkezd áramlani rajtunk keresztül. Ha másoknak szenteljük életünket és közvetítjük Isten áldását ezen a világon, résztveszünk a “projektben” ami segít emlékezni arra, hogy kik vagyunk valójában, emlékeztet a kapcsolatunkra Istennel és a végtelen lelkünkkel. Két feladatunk van az életben: emlékezni Istenre és szeretetteljesnek lenni másokkal. (Ez a két dolog egyébként kéz a kézben jár egymással)

Ha elég bátrak vagyunk, hogy elengedjük az aljasságot, a panaszkodást, a hibáztatást és azt, hogy áldozatnak érezzük magunkat, lehetőségünk nyílik arra, hogy érezzük Isten könyörületét. Minden új pillanat friss és üde marad azon az úton, amin felfedezzük a boldogságot. Áldott, derűs, jelentősségteljes életet élünk. Van egy szanszkrit kifejezés azokra, akik ilyen felszabadult állapotban élik az életüket:  jīvanmukta.

Forrás: https://jivamuktiyoga.com/fotm/the-meaning-of-life/
Fordította: Boér Péter

Adománygyűjtés

Adománygyűjtés

“A világban oly sok minden megoszthatja az embereket, például a politika, a vallás, a sportcsapatok, és valamennyi személyes véleményünk, elképzelésünk és ítéletünk. Ritkábban találni olyasmit, ami összeköt. A jóga egyike az ilyen dolgoknak, mivel képes felülemelkedni ezeken a megosztó különbözőségeken, mert az elme tisztaságán, az együttérzésen, az empátián, a kedvességen, a szereteten és a törődésen alapul. “ – Eddie Stern

Astanga jógagyakorlóként mi sem mehetünk el szó, azaz tettek nélkül, a szomszédban zajló szörnyűségek mellett. Hisszük, hogy a jógi az aki kicsit jobbá teszi a világot és mi is próbálunk a saját lehetőségeinkhez mérten segíteni a rászorulókon.

Tekintettel az ukrajnai háborús helyzetre úgy döntöttünk, hogy tartós élelmiszergyűjtésbe kezdünk, amit gyakorlóink fognak lejuttatni személyesen a határhoz, közvetlenül a rászorulóknak. Az elmúlt hétvégén már két lelkes önkéntes jógi (Dia és Zoli) tett egy kört, ezáltal felmérve a valós igényeket, így jutottunk arra, hogy tartós élelmiszert viszünk a menekülteknek, visszafelé pedig elhozunk néhányukat – akik beférnek az autóba – Budapestre.

Amennyiben szeretnéd támogatni kezdeményezésünket, kérünk téged, hogy az alábbiak szerint járj el.

– olyan tartós élelmiszert tudsz eljuttatni jógaiskolánkban, aminek a lejárati ideje még minimum 2 hét.
– ezen túl szükség lenne kis kiszerelésű (úti) higiéniás termékekre, baba élelmiszerre, pelenkára.
– lehetőleg ne üveges termékeket hozz, kivételt képez ez alól a baba kaja.
– tiszteletbe tartva hagyományainkat kérjük, hogy csak vegetáriánus termékeket hozz.
– az adományokat szerdán és csütörtökön reggel 6 és 9 óra illetve, pénteken 8 és 9 óra között tudod elhozni hozzánk, lehetőleg kartondobozba csomagolva.

Minden felajánlást hálásan köszönünk!

SharathJi 50

SharathJi 50

Szerda este ÉLŐ-ben kapcsoljuk MYSORE-t és a világ prominens shaláit, akikkel együtt ünnepeljük majd szeretett Gurunk 50. születésnapját.

Az összejövetel alatt SharathJi legrégebbi tanítványaival találkozhatunk majd, akik megemlékeznek az eddig közösen megélt élményeikről.

A “fellépők” névsora magáért beszél:
Kino McGregor, Eddie Stern, Hamish Hendry, Richard Freeman & Mary Taylor, Boonchu Tanti, Aimee Echo, Clayon Horton & Nick Evans, Dominic Corigliano.

Az eseményre szeretettel várjuk a Bandha Work Mysore programjának résztvevőit.

Kapunyitás 21:30-kor. Az eseményre hozz magaddal egy szál/csokor virágot.

Várunk szeretettel 🕉

Astanga dristi

astanga dristi

Az astanga triszthána – a figyelem három fókusza ászana gyakorlás közben – egyik eleme a dristi, azaz a tekintet rögzítése egy meghatározott pontra vagy irányában. Ebben a jógairányzatban nyitott szemmel gyakorlunk és minden egyes ászanához tartozik egy dristi, ahová a tekintetünket irányítjuk. Ez egy pratjáhára – figyelem befelé fordítása – technika, gyakorlásával az elme nem megfigyelő és ítélkező, hanem fókuszált és gyöngéd. Ennek köszönhetően a gyakorlásunk – és az elménk – koncentráltá válik amit ha megszakítás nélkül hosszú időn keresztűl fent tudunk tartani mozgó meditációt eredményez.

A vezetett astanga jógaóra fontos célja a helyes vinyásza számolás – minden egyes ászana felbontható bizonyos számú vinyászára – és az ászanákhoz tartozó dristik memorizálása. Az oktató számolja a ki- és belégzéseket és ott ahol öt vagy több légzésig nem mozdulunk – ászana állapot – mondja a testhelyzethez tartozó dristit. Az itt elsajátított tudást a gyakorló beépíti az egyéni vagy Mysore stílusú gyakorlásába, amikor a saját légzésritmusában végzi a számára előírt ászana sorozatot. A dristik haladó gyakorlásának az tekinthető, amikor már nem csak az ászanák alatt koncentrálunk a fókuszpontokra, hanem az átvezető mozdulatoknál is. Ez már olyan érzés, mintha egy burokban gyakorolnánk, megszűnik a külvilág – akár azt is érezhetjük, hogy megáll az idő – csak az itt és most van.

Amennyiben a kijelölt dristi az adott aszánához túl nehéz akkor a gyakorló mindig visszatérhet a názágré – orrcsúcs – dristihez. Gyakorlással és idővel, minden egyes testhelyzethez elérhető és kivitelezhető lesz az “előírt” fókuszpont. A dristi javítja a koncentrációs képességét és segít megvalósítani az eggyé válás folyamatát, a jelenlétet a testtartásokban.

Az astanga jógában használt kilenc dristi:

  • úrdhvé – felfelé,
  • brumadhjé – harmadik szem,
  • názágré – orrcsúcs,
  • pársvajóh – jobbra,
  • pársvajóh – balra,
  • nábhou – köldök,
  • hasztágré – középső ujj hegye,
  • angusthágré – hüvelykujj hegye és
  • pádágré – nagylábujj hegye.

A dristi vizualitásán túl van egy izgalmas mélyebb réteget is érintő hatása, ami az egyik létfontosságú eleme a helyes prána áramlásnak. A prána követi a tudatosságot és annak megfelelő a minősége. Ha tudatosságunk szétszórt, akkor a prána ezt a tulajdonságokat fogja tükrözni mind a viselkedésünkben, mind az életünkben meghozott döntésekben.

Felhasznált irodalom: R. Sharath Jois – Az astanga jóga spirituális ösvénye

Astanga Triszthána

Astanga triszthána
yogāṅgānuṣṭhānādaśuddhikṣaye jñānadīptirāvivekakhyāteḥ

Az astanga jóga gyakorlása elpusztítja a test és az elme szennyeződéseit. Ezek a szennyeződések akadályok, amelyek gátolják a lélek valódi természetének megvalósítását.

— Jóga-szútra (JSz) 2.28

A tri szanszkrit szó jelentése három, a sthána pedig állóhely. 

Az astanga jóga módszertanában az ászanát nem önmagában használjuk. A rendszer lelke az úgynevezett triszthána azaz a figyelem három fókusza: 

 • az ászana,
 • a  légzés(technika),
 • és a dristi (a tekintet fókuszálása).

Ha ezt a három technikát helyesen és egyszerre alkalmazzuk, akkor a fizikai test, az idegrendszer és az elme megtisztításán munkálkodunk.

A triszthána módszer napi gyakorlásával és ismétlésével képesek leszünk hozzáférni az elme és a tudat finomabb funkcióihoz. Ez az astanga rendszer lényege, és az, hogy miért és hogyan működik és különbözteti meg magát más jógastílusoktól. E három technika nélkül a hangsúly csak az ászanára helyeződne aminek önmagában megvannak a maga korlátai, nem biztos, hogy a megfelelő irányba viszi a gyakorlást.

TESTTARTÁS vagy ászana

A testtartásokat pontosan, módszeresen végezzük a paramparát követő Guru vagy a Guru áldásával oktató tanító iránymutatása szerint. Minden egyes ászanát tökéletesítsünk mielőtt hozzálátnánk a következő elsajátításához, ezáltal fokozatosan építjük fel az erőt, a stabilitást és az egészséget. Az idő előtt elkezdett túl sok ászana gyengíti a testet.

LÉGZÉS

A légzés áramoljon orron keresztül, szabadon, megszakítás nélkül egy mély, a torok mélyéből eredő sziszegő hanggal kísérve. A hosszú, mély légzés aktiválja az emésztés tüzét az alhasban és segíti a testet a méreganyagok eltávolításában.

TEKINTET FÓKUSZÁLÁSA

A dristi a tekintet irányát jelenti. Kilenc dristi különböztetünk meg az ászanagyakorlás során. A dristi fejleszti a koncentrációs képességet és az egység élményét hozza létre a gyakorlás során. A tekintet egy pontra történő fókuszálásával gyakorlás közben sokkal inkább jelen leszünk az adott testtartásban. Ez az összpontosítás és figyelem a mindennapi életünkbe is átültethető.

A téma után érdeklődők gyakran találkozhat a különböző irodalmakban kissé eltérő triszthána felosztással: bandha, légzés és dristi. Ez pontatlan, bár elsőre logikusnak tűnő változat. Amikor megkérdezték Pattabhi Joist, hogy miért is ezek az elemek alkotják a trisztánát (ászana, légzés és dristi), és miért nem részei az energetikai zárak, akkor Ö azt felelte, hogy azért, mivel egész nap fenn kellene tartani őket (alsó kettőt), nem csak gyakorlás alatt.

Felhasznált irodalom: R. Sharath Jois – Az astanga jóga spirituális ösvénye

12315

Legutóbbi bejegyzések

Archívum

Mysore program

Az astanga vinyásza jógát tradicionálisan Mysore stílusban oktatták. A módszer ötvözi a csoportos órák és az egyéni gyakorlás előnyeit. Lényege, hogy a teremben az összes gyakorló a saját légzésének ritmusára önállóan végzi a sorozatot, ezáltal az oktató mindenkinek egyénre szabott igazításokat, utasításokat tud adni, anélkül, hogy ez megzavarná az óra dinamikáját. Ráadásul így az sem probléma, ha valaki rövidített sorozatot végez, míg más a teljes első sorozatot és a második sorozat elejét is elvégzi ugyanazon az órán.

Bandha Works Jógaiskola

A Bandha Works jógaiskolát három mérnök alapította. Összeköt bennünket a törekvés, hogy a tradicionális astanga vinyásza jógát népszerűsítsük Magyarországon. Mi maguk is elkötelezett gyakorlói vagyunk az irányzatnak, minden évben az astanga jóga fővárosába, a dél-indiai Mysore-ba utazunk, ahol...

Bandha Works FaceBook oldala

Mysore program

Az astanga vinyásza jógát tradicionálisan Mysore stílusban oktatják. A módszer ötvözi a csoportos órák és az egyéni gyakorlás előnyeit. Lényege, hogy a teremben az összes gyakorló a saját légzésének ritmusára önállóan végzi a sorozatot, ezáltal az oktató mindenkinek egyénre szabott igazításokat, utasításokat tud adni, anélkül, hogy ez megzavarná az óra dinamikáját. Ráadásul… (folytatás)

© 2013 Bandha Works - All Rights Reserved