Astanga Vinyásza Jóga Mysore

Az astanga vinyásza jógát tradicionálisan Mysore stílusban oktatják. A módszer ötvözi a csoportos vezetett órák és az egyéni gyakorlás előnyeit. Lényege, hogy a teremben az összes gyakorló a saját légzésének ritmusára önállóan végzi a sorozatot, ezáltal az oktató mindenkinek egyénre szabott igazításokat, instrukciókat tud adni, anélkül, hogy ez megzavarná az óra dinamikáját. Ráadásul így az sem probléma, ha valaki rövidített sorozatot végez, míg más a teljes első sorozatot és a második sorozat elejét is elvégzi ugyanazon az órán.

A hagyományos oktatási módszerhez az is hozzátartozik, hogy mindenkinek heti hatszor kell gyakorolnia (a szombatok, illetve a teli- és az újhold pihenőnapok, hölgyeknél a menstruáció első három-öt napja). Ez elsőre nehéznek tűnhet, de természetesen a kezdők fokozatosan építik fel a teljes sorozatot, addig rövidebb a gyakorlásuk. A tanár figyeli az előrehaladásukat, és ha a tanítvány készen áll, akkor újabb ászanákat kap, amelyeket hozzá kell fűznie a többihez.

A gyakorlás időpontja is meghatározott, a Mysore órákat Indiában reggel tartják. Ennek az oka, hogy a jógagyakorláshoz az úgynevezett Brahma muhurta napszak a legmegfelelőbb, azaz a napfelkelte előtti másfél óra. Ekkor a levegő friss, a környezet csendes, és az is fontos szempont, hogy Indiában ekkor van a leghűvösebb. Frissen, kipihenten ébredve még nem nyomasztanak bennünket a benyomások, amelyek a nehéz munkanap során értek minket, az elme könnyebben tud fókuszálni és kevésbé kalandozik el. A test tiszta, a gyomor üres, tehát a körülmények ideálisak a gyakorláshoz. Kezdetben a test kevésbé hajlékonynak tűnhet a hajnali órákban, de gyorsan alkalmazkodik az új rutinhoz.

Természetesen eleinte, főleg, ha sok új ászanát kapunk, problémát okozhat a pontos vinyászaszámolás memorizálása. Ezért a KPAYI-ban heti két vezetett óra van, pénteken mindenkinek vezetett első sorozat, míg vasárnap az arra felkészült tanítványok vezetett második sorozaton vesznek részt. A Bandha Works Jógaiskolában pedig péntek reggelente van vezetett első sorozat.

A Mysore stílus elemei tehát:

– egyéni gyakorlás órán, tanár segítségével,
– napi szintű gyakorlás (a szombatok, a teli- és újhold, illetve a hölgynapok pihenőnapok),
– gyakorlás korán reggel, lehetőleg ugyanabban az időpontban,
– hetente vezetett óra a vinyásza számolás memorizálásához és
önálló gyakorlás jelentősége.

Astanga mysore bandhaworks
astanga mysore beckbend
mysore bandhakonasana ashtanga

A kurzusról

Hogyha szeretnéd kipróbálni milyen a mysore-stílusú astanga gyakorlás vagy otthon szeretnél egyedül gyakorolni, akkor minderre lehetőséged van a tanfolyamot követő két hétben a szokásos keddi és pénteki napokon 19 órától. Segítünk elsajátítani az álló ászanák sorrendjét az ászanákhoz tartozó vinyásza számolást és belekóstolhatsz abba is, milyen a saját légzésed ütemére gyakorolni. A kurzusra szeretettel látjuk azokat is, akik nem vettek részt a kezdő tanfolyamunkon és még nincs tapasztalatuk az astanga jógában, illetve azokat, akik már egy ideje részt vesznek a délutáni vezetett órákon, de még nem próbálták az egyéni gyakorlást.

Minden alkalmat egy rövid beszélgetéssel, elméleti résszel kezdünk, ahol lesz lehetőség feltenni a gyakorlással kapcsolatban felmerülő kérdéseket. Az ászana gyakorlásban mindenkivel a saját fejlődése ütemében haladunk. A négy esti alkalmon elkezdjük felépíteni az egyéni gyakorlást, a sorrend memorizálását. Az utolsó két alkalom a reggeli mysore-on lesz, ahol megtapasztalhatod milyen érzés másokkal együtt, de mégis önállóan gyakorolni – természetesen tanári jelenlét mellett.

Tanfolyam kezdésének időpontja: 2023. május 9. (kedd) 19:00.
Tanfolyami napok: kedd és péntek 19:00-20:30., 4 hét, 8 + 2 alkalom.

+2 alkalom reggeli gyakorlás Astanga Mysore Programunkban.

Oktató: Szalai István KPJAYI Authorized Level 1 oktató és a Bandha Works Mysore oktatói
Helyszín: Bandha Works Jógaiskola
Költsége: 30.000.- Ft

A kurzusra a teljes összeg kiegyenlítésével tudsz jelentkezni ezen a linken (online fizetési oldalunkon).

További információ: info (kukac) bandhaworks.hu

A tanfolyamhoz opcionálisan tanulói segédanyag vásárolható a hatékonyabb tanulás és gyakorlás érdekében. A jegyzet megvásárolható jógaiskolánkban vagy webshopunkban.

Bandha Works Jógaiskola

A Bandha Works jógaiskolát három mérnök alapította. Összeköt bennünket a törekvés, hogy a tradicionális astanga vinyásza jógát népszerűsítsük Magyarországon. Mi maguk is elkötelezett gyakorlói vagyunk az irányzatnak, minden évben az astanga jóga fővárosába, a dél-indiai Mysore-ba utazunk, ahol...

Bandha Works FaceBook oldala

Mysore program

Az astanga vinyásza jógát tradicionálisan Mysore stílusban oktatják. A módszer ötvözi a csoportos órák és az egyéni gyakorlás előnyeit. Lényege, hogy a teremben az összes gyakorló a saját légzésének ritmusára önállóan végzi a sorozatot, ezáltal az oktató mindenkinek egyénre szabott igazításokat, utasításokat tud adni, anélkül, hogy ez megzavarná az óra dinamikáját. Ráadásul… (folytatás)

© 2013 Bandha Works - All Rights Reserved