TAE_WP

Szent Jakab Vendégház, Pannonhalma
Három nap a teljesség jegyében

2018. május 18 – 21. (péntek estétől-hétfőig)

Megérkezni oda, ahol szolgálatkész és odaadó szeretettel várják a vendéget – ünnepi alkalom. Különösen igaz ez, amikor a bencés szerzetesközösség ezeréves múltját és jelenét ötvöző Pannonhalma vendégei lehetünk az idei tavaszi elvonulás alkalmából. Három nap a három sík (test-lélek-szellem) egységéért azon a helyen, ahol még a legkisebb, a leghétköznapibb dolgokban is Istent szolgálják.

Úgy tartják, a régi monostorok különleges erővonalak mentén épültek. Aki először jár Pannonhalmán, az is megérezheti azt az erőt, amellyel a falakat emelték, majd a pusztulást követően az Egyben való hit által újjáépítették. Nyitottság és a sokféleség elfogadásának sajátos szentsége hatja át a teret, itt mindenkiben egyformán a Legmagasabbat látják és tisztelik.

Szent Benedek Regulája ezer év távlatából is máig hat, bölcs önmérsékletre, engedelmességre és alázatosságra tanít. Felemelni, szolgálni itt nem magánügy, sokkal inkább vezérfonal, amely közösséget teremt, és annak küldetéstudatát örökíti tovább nemzedékeken át.

Ennek a csodával és hálával teli folyamatnak lehetünk részesei az elvonuláson töltött napokban. Megérezhetjük ennek a mélyebb lelkiségnek az erejét, s csendességre lelhetünk önmagunkban, kijutva ez által a rohanó hétköznapok útvesztőjéből. Felismerhetjük, mikor van ideje az elkülönülésnek és az együttlétnek, s hogyan lehet a magányban végzett lelki gyakorlatok csendjét újra egymás mellé lépve megőrizni a közösségi találkozásokon.

A belső csend megtapasztalása – amennyiben merünk igazán mélyre menni – nagyítót ad a kezünkbe a saját fejlődésünket illetően is. A bencések tiszta szolgálatkészségét tapasztalva kérdéseket intézhetünk magunknak: vajon mi is készen állunk kinyitni az ajtót, ha zörgetnek? Merünk és tudunk támaszt nyújtani a rászorulónak, mert benne meg tudjuk látni önmagunkat?

A hegyre épült apátság az ég és föld metszéspontja, magasba nyúló alakjával és megtartó jelenlétével emlékezteti az útitársakat a közös feladatra: a hegyre jutással a Legmagasabb felé vivő ösvény keresésére.

01_2

Ez a remek környezet és szellemiség megfelelő hátteret biztosít, hogy kiszakadva a mindennapok egyhangúságából kicsit jobban elmélyítsük astanga gyakorlásunkat, fókuszálva a részletekre, az elméleti és a filozófiai háttérre.

Ennek elősegítése érdekében minden résztvevő vállalja, hogy a tábor ideje alatt nem használ semmilyen elektronikus kommunikációs eszközt. Természetesen vészhelyzet esetére megadunk egy telefonszámot, amelyen keresztül mindenkit el lehet érni a szervezőkön keresztül.

Az elvonulás programját úgy állítottuk össze, hogy mind a kezdő (vezetett órák) mind a haladó gyakorlók (Mysore stílusú gyakorlás) megtalálják a számukra hatékony gyakorlási módszert. Természetesen nem kell részt venni az összes foglalkozáson, ha úgy érzed, hogy a hosszabb alvás vagy egy nagy séta a környéken jobban elősegíti a fejlődésedet, akkor erre is van lehetőséged.

Az előző Pannonhalmi elvonulásunk képekben.

1
2
3
4
4bK
5
6
7
1k
4k
3k
5k

AZ ELVONULÁS PROGRAMJA

Május 18. Péntek
17:00-18:00 Érkezés, szobák belakása, ismerkedés a ház “szellemével”, a környezettel és a vendéglátókkal
18:00-19:00 KEZDŐKÖR
19:00-20:00 Bandha Food – Könnyed vacsora

Május 19. Szombat
5:30-6:00 Mantra éneklés – Dorka
6:00-7:45 Mysore stílusú astanga gyakorlás – István, Rózsa
8:00-9:30 Vezetett astanga gyakorlás – Dorka
8:00-10:00 Bandha Food – Reggeli
11:00-14:00 Szabad program. A környék nevezetességeink felfedezése.
14:00-15:00 Bandha Food – Ebéd
15:30-17:00 Szabad program. Bandha Chill – Creative Circle
17:00-18:00 Beszélgetés-  Tudatos astangás életvitel – István
18:00-19:00 Bandha Food – Vacsora
19:30-20:30 Spirituâlis esti mese Indiából – Dorka
20:30-21:30 Kírtan

Május 20. Vasárnap
5:30-6:00 Mantra éneklés – Dorka
6:00-7:45 Mysore stílusú astanga gyakorlás – István, Rózsa
8:00-9:30 Vezetett astanga gyakorlás – Dorka
8:00-10:00 Bandha Food – Reggeli
11:00-14:00 Szabad program. A környék nevezetességeink felfedezése.
14:00-15:00 Bandha Food – Ebéd
15:00-16:00 Szabad program. Bandha Chill – Creative Circle
16:00-17:00 Előadás: Jama/nijama – Dorka
17:00-18:00 Légzés és koncentrációs technikai óra – István
18:00-19:00 Bandha Food – Vacsora
19:30-21:30 Bandha Movie (mozgóképek Indiából) – Filmvetítés

Május 21. Hétfő
5:00-5:30 Mantra éneklés – Dorka
5:30-7:15 Mysore stílusú astanga gyakorlás –István, Rózsa
7:30-9:00 Vezetett astanga gyakorlás – Dorka
9:00-10:00 ZÁRÓKÖR
10:00-10:30 Bandha Food – Reggeli

A programváltozás jógát fenntartjuk.

Milyen is egy mantra éneklés óra?

1
5
2
3
4
6
8
7

ELHELYEZÉS

A négy házból álló zarándokszállás csendes, fás-ligetes területen fekszik, a Főapátságtól 10 perc sétára található. A szerzetesi élethez hasonlóan a lelki gyakorlat részét képezi a közös elhelyezés is, egy zarándokházban saját vizesblokkokkal egy 16 fős, valamint 2 fős elhelyezés biztosított. A házakat napkollektorral működtetik – nagy hangsúlyt kapott a fenntartható energiagazdálkodás, akár a Főapátság esetében, ahol biomassza fűtőmű biztosítja az épületek hőenergia-ellátásának jelentős részét.

A szállás belső kialakítását letisztult formavilág jellemzi, a tervezők az épületek kialakításában igyekeztek a szerzetesi egyszerűséget tükrözni. Átható tisztaság és fénnyel teli tér biztosítja a vendégek nyugalmát.

A zarándokházak közelében, az erdős részen bújik meg egy kápolna, amely az elvonulásnak, a csendes szemlélődésnek és az egyéni imádságnak ad teret. Átfúj rajta a szél, átsüt rajta a nap. Átmeneti tér a természetben, akár az emberi lét.

ÉTKEZÉS

Napi háromszori étkezés – az astanga vinyásza jóga tradícióját és sajátosságait szemelött tartva –  helyben készült vegán, gluténmentes ételkülönlegességek. Az ételek megfelel minőségéről és mennyiségéről, többéves tapasztalttal rendelkező, Szépvölgyi Richard vegetáriánus szakács gondoskodik.

A pontos menüt az elvonulás előtt két héttel publikáljuk!

1
5
4
2

LÁTNIVALÓK

A jóga a befelé figyelésről szól, amit hozol…

Ha ez még nem megy sokáig vagy megrémiszt:
Pannonhalmi Főapátság,
– Apátsági Major Látogatóközpont,
– Arborétum – Labirintus,
– Teaház és gyógynövény manufaktúra (Officina Sancti Martini),
– Hospodárkert – szabadtéri színház
– stb.

1
4
3
konyv
vi
viator2k
pgy
levendula3
tab
erd2
erd
lab

PRAKTIKUS INFORMÁCIÓK

Megközelítés autóval: A Dózsa György út felől, a Cseider völgyön keresztül.
A Szent Jakab Ház körülbelül 10 perces erdei sétára van a VIATOR étteremtől, ahonnan körülbelül még 10 perc séta a Főapátság. GPS koordináták: N47 33.507 E17 45.308
Mivel a budapesti jógaiskolánk a tábor ideje alatt végig üzemelni fog, ezért kérünk mindenkit, hogy hozzon magával saját jógamatracot! Az eddig tapasztalatok az mutatják, hogy azok is kényelmesen lejutnak a táborba akik, nem rendelkeznek autóval. A recepción érdeklődj március vége felé, hogy a jelentkezők közül kinek a gépjárművében van szabad hely.

Mit hozzak?

– jógamatracot,
– jóga szőnyeget (matracra teríteni ha esetleg izzadnál),
– takarót a gyakorlás utáni relaxációhoz,
– meleg ruhát (esténként hűvös lehet),
– neti kancsót (orrmosó)
– dzsapa málá/rózsafüzér (dzsapa meditációhoz, nem kötelező) és
– nyelvtisztítót.

Mit ne hozzak?

Elektronikus eszközökre, életmentő elsősegély csokira/sütire egyéb ételekre nem lesz szükség, kiváló szakácsot viszünk magunkkal.

JELENTKEZÉS/RÉSZVÉTELI DÍJ
Jelentkezni az elvonulásra a BandhaWorks recepcióján tudtok az előleg (vagy teljes összeg) kiegyenlítésével.
Április 1.-ig történő fizetés esetén 36.000.- Ft., utána 40.000.- Ft.
Az elvonulásra 20.000.- Ft. előleg befizetésével tudsz jelentkezni. A fent maradó részt a május 10-ig kell kiegyenlíteni.

Lemondási feltételek: lemondás esetén a befizetett összeg 80% téritjuk vissza. 15 napon belül az esemény nem lemondható.

FRISSÍTVE: 2018-01-08

Bandha Works Jógaiskola

A Bandha Works jógaiskolát három mérnök alapította. Összeköt bennünket a törekvés, hogy a tradicionális astanga vinyásza jógát népszerűsítsük Magyarországon. Mi maguk is elkötelezett gyakorlói vagyunk az irányzatnak, minden évben az astanga jóga fővárosába, a dél-indiai Mysore-ba utazunk, ahol...

Bandha Works FaceBook oldala

Mysore program

Az astanga vinyásza jógát tradicionálisan Mysore stílusban oktatják. A módszer ötvözi a csoportos órák és az egyéni gyakorlás előnyeit. Lényege, hogy a teremben az összes gyakorló a saját légzésének ritmusára önállóan végzi a sorozatot, ezáltal az oktató mindenkinek egyénre szabott igazításokat, utasításokat tud adni, anélkül, hogy ez megzavarná az óra dinamikáját. Ráadásul így az sem probléma, ha valaki rövidített sorozatot végez, míg más a teljes első sorozatot és a második sorozat elejét is elvégzi ugyanazon az órán...
© 2013 Bandha Works - All Rights Reserved