Sharath konferencia 2011. december 4.

Ashtanga, astanga vinyásza vinyasa jóga yoga

A konferencia fókuszában két téma állt: az egyik az életesszencia izgalmas, jógikus elmélete, valamint a fejenállás és a gyertyaállás jelentősége volt, a másik pedig a jóga helyes megértésének jelentősége, amely megfelelő fejlődést eredményez anélkül, hogy növelné a már meglévő egyensúlytalanságokat.

Az amrita bindut (halhatatlanság nektárját) a fejben tároljuk. Minden nap lecseppen belőle a dzsatharágniba (emésztés tüzébe) és ezáltal rövidül az életünk. A bindu megtartása meghosszabbítja az életet és megőrzi az egészséget. Guruji mindig azt mondta, hogy 32 rész ételből lesz egy csepp vér; 32 csepp vérből egy csepp vitalitás; végül 32 csepp vitalitásból egy csepp amrita bindu. Régen a jógik a kécsarí mudrát gyakorolták; fokozatosan bevágták a nyelvtőt egy éles fűszállal, majd hátratolták a nyelvet a torokba, hogy megállítsák az amrita bindu lecseppenését (Sharath itt felhívta a figyelmet rá, hogy ezt ne próbáljuk ki otthon!). De mi (az astanga jóga gyakorlói) más módszereket alkalmazunk: a sírsászanát (fejenállást) és a szarvángászanát (gyertyaállás). Ezzel a két testtartással és variációikkal megállítható az amrita bindu lecseppenése a dzsatharágniba. Lassan, fokozatosan növelhetjük a bennük töltött időt. Időnként, ha fáradtak vagyunk vagy fáj valamink, akkor végezzünk rövidebb ászanasorozatot, és töltsünk több időt ebben a két fontos ászanában. A sírsászanában 10, 15 vagy akár 20 percig is maradhatunk, ezáltal elraktározzuk az amrita bindut és meghosszabbítjuk az életünket. Amikor még fiatal voltam többször láttam, hogy Guruji fejen áll. Kimentem az udvarra krikettezni, és mikor pár óra múlva visszamentem Guruji még mindig sírsászanában tartózkodott. Ahogy idősödünk, szánjunk több időt a sírsászanára, és kevesebbet a többi testtartásra!

Nagyon fontos, hogy megértsük az ászanagyakorlás lényegét. Ha túlzásba visszük, akkor a radzsa gúnát (szenvedélyt) növeljük, különösen akkor, ha a légzésünk és a szándékunk nem helyes. Az ászana meg kell, hogy nyugtasson. Nem a Cirque de Soleilhez illő mutatványok jellemzik a nagy jógikat. Jóginak lenni azt jelenti, hogy próbáljuk elérni a szamádhit, a felszabadulást. Hogyan is történik ez? Mindenekelőtt szükségünk van a jamák és nijamák szilárd alapjára. Ha nem követjük az ahimszát, a szatját, az asztéját és a többit akkor a radzsa gúnát fogjuk erősíteni. Miért van az, hogy a Hatha jóga pradípiká azt mondja, hogy csak hat ága van a jógának? Azért, mert feltételezi, hogy az első kettőt már megvalósította a gyakorló. A jamákat és a nijamákat automatikusan gyakorolni kell. Ha nem valósítjuk meg őket, akkor haszontalan az ászana. Az ászana nem arra való, hogy felvágjunk vele. Néhányan nagyon látványos ászanákat tudnak végrehajtani, de nem értik mi is a céljuk. Az elmét kell lassan átalakítanunk. Ahogy egyre mélyebbre és mélyebbre hatolunk az ászana gyakorlásunkban, az elménk is változásokon fog keresztülmenni. Az ászanák lenyűgözőek, de a megértésünk a jógáról csak hosszú idő után jön el. Ekkor pedig az egész gyakorlásunk megváltozik. Az ászana az alap, amelyre egy hatalmas spirituális épületet emelünk. A sokféle ászana végzése nem juttat el önmagában a szamádhihoz, az elmének kell megváltoznia. Az astanga jóga vinyásza kramáját a légzés teszi különlegessé. A légzés szabályozza az elmét, az elme pedig a testet. A szabálytalan légzés őrültséghez vezet. Ha sok éven keresztül gyakoroljuk a légzés és a testtartások összehangolását, akkor az ászana járművén magasabb tudatállapotba juthatunk. De ha az alapok nem megfelelőek, akkor ez nem történik meg. Ne csak az egónkat duzzasszuk, mert akkor a jóga épülete összeomlik. Ha megértük, hogy miért jógázunk, akkor az egész hozzáállásunk megváltozik.

Készült Andrew Hillam jegyzetei alapján.

Forrás: http://joisyoga.com/2013/02/25/conference-notes-with-sharath-jois-kpjayi-4-december-2011/

Bandha Works Jógaiskola

A Bandha Works jógaiskolát három mérnök alapította. Összeköt bennünket a törekvés, hogy a tradicionális astanga vinyásza jógát népszerűsítsük Magyarországon. Mi maguk is elkötelezett gyakorlói vagyunk az irányzatnak, minden évben az astanga jóga fővárosába, a dél-indiai Mysore-ba utazunk, ahol...

Bandha Works FaceBook oldala

Mysore program

Az astanga vinyásza jógát tradicionálisan Mysore stílusban oktatják. A módszer ötvözi a csoportos órák és az egyéni gyakorlás előnyeit. Lényege, hogy a teremben az összes gyakorló a saját légzésének ritmusára önállóan végzi a sorozatot, ezáltal az oktató mindenkinek egyénre szabott igazításokat, utasításokat tud adni, anélkül, hogy ez megzavarná az óra dinamikáját. Ráadásul így az sem probléma, ha valaki rövidített sorozatot végez, míg más a teljes első sorozatot és a második sorozat elejét is elvégzi ugyanazon az órán...
© 2013 Bandha Works - All Rights Reserved