Ricinusfürdő – Astanga szombati gyakorlás

oil bath

Ha Pattabhi Joistól megkérdezték a tanítványai, hogy miért nem gyakorolnak szombaton, akkor mindig azt válaszolta, hogy: „ha szombat van, akkor ricinusfürdőt kell venni”. Éppen ezért ez a gyakorlat az astangások körében „szombati gyakorlásként” híresült el.

Története az egész világon

A ricinusolaj az ájurvéda egyik legkedveltebb gyógyolaja, bár nyugaton főként hashajtó hatása miatt ismert. Külsőleg, masszázsolajként alkalmazva gyors és hatásos gyógyír a sérült, túlterhelt szövetekre.

A középkori Európában a növényt Palma Christinek (Krisztus keze) nevezték csodás gyógyító hatása miatt. Az olaj csípős, nehéz és édes, emellett fűtő hatással rendelkezik. Külsőleg alkalmazva fájdalomcsillapító és regenerálja az idegszöveteket. Kínában ízületi fájdalmakra alkalmazzák. Jó hatással van az ízületekre, izmokra, a kötőszövetre és a bőrre.

A masszázs hatása

A ricinusfürdő nem véletlenül vált az astangások kedvencévé, hiszen kiválóan alkalmas az egész heti gyakorlástól fáradt, esetleg túlterhelt izmok regenerálására. Elvezeti a bennrekedt hőt, és ezáltal megelőzi a később kialakuló ízületi gyulladásokat. Általában másnap a gyakorlók sokkal rugalmasabbnak érzik az izmaikat. Emellett a forró olaj, majd a mosódióporos lemosás alaposan tisztítja minden pórusunkat és eltávolítja az elhalt hámsejteket. A mélytisztító hatása miatt Pattabhi Jois azt javasolta minden hölgy tanítványának, hogy a mestruációjuk után végezzenek ricinusfürdőt, és csak utána kezdjék újra a gyakorlást. Ezáltal lesz teljes a női ciklus tisztító hatása.

Ellenjavallatok

Szívbetegségben és magas vérnyomásban szenvedők kerüljék a gyakorlat végzését, mivel az erőteljes melegítő hatása terheli a szívet. Ők szobahőmérsékletű olívaolajjal kivitelezhetik a kezelést, amelynek hatása kevésbé erőteljes, mint a ricinusolajé.

Saját tapasztalatom az, hogy télen a kezelés túlságosan lehűtheti a testet, ilyenkor inkább a fűtő hatású szezámolajat javaslom. Ha kevesebb időnk van, vagy tudjuk, hogy nem tudunk egész nap pihenni, inkább használjunk szintén szezám- vagy mandulaolajat.

A masszázs kivitelezése

Ideális esetben napfelkeltekor végezzük a masszázst.

Sajnos minden kiváló hatása ellenére meglehetősen kényelmetlen a ricinusolaj külső alkalmazása. Rendkívül viszkózus (sűrűn folyó) olaj, amelyet hagyományos szappannal vagy tusfürdővel nem lehet tökéletesen lemosni. Ezért a masszázshoz be kell szereznünk néhány különleges hozzávalót. Indiában zöldiszap és mosódiópor keverékét alkalmazzák a lemosáshoz. Sajnos nálunk zöldiszaphoz nehéz hozzájutni, viszont Magyaroszág gazdag gyógyhatású iszapokban, amelyek szintén megfelelnek a célnak (én a Lukács fürdőben kapható Kolopi iszapot használom). A mosódió szamponin tartalma emulgeálja az olajat, az iszap pedig kiváló adszorbens, ezáltal magába zárja a szappanos-olajos folyadékot. Emellett mindkettő kíméletes bőrradírként funkcionál.

A szükséges hozzávalók tehát:

  • legalább 250 ml ricinusolaj vagy egyéb olaj (szezám, mandula vagy olíva),
  • negyed csésze mosódiópor,
  • negyed csésze iszap,
  • törülközők, törlőkendők és
  • amla vagy shikakai por, levendula olaj (opcionális).

A masszázs menete

Először a ricinusolajas üveget forró vízbe állítva melegítsük fel annyira, hogy még épp el tudjuk a hőmérsékletét viselni. Minél melegebb az olaj, annál könnyebb lesz eloszlatni a bőrön.

Készítsük elő a lemosó-keveréket: keverjük össze a mosódióport, az iszapot és a shikakai port. Ha szeretnénk növelni a bőr- és hajápoló hatást, adhatunk hozzá pár csepp levendulaolajat illetve 3-4 evőkanál amla port is.

Az olaj egy részét vigyük fel a hajas fejbőrre, majd masszírozzuk bele alaposan. Érdemes letakarni a környezetünket, vagy eleve a zuhanyfülkében végezni a műveletet, mivel a lecsöpögő ricinusolajat nhéz eltávolítani. Az arcunkra ne kerüljön olaj, és a szemünkre is vigyázzuk, mivel a belecsöpögő ricinusolaj egyes források szerint vakságot is okozhat!

Ezután fedjük be a hajunkat egy régi törülközővel, és relaxáljunk 5 percet (ezt az időt lehet minden héten pár perccel növelni, de soha ne haladja meg az egy órát!). Figyeljünk arra, hogy ne legyen hideg/huzatos a szoba, amelyben tartózkodunk, vagy takarózzunk be! Nyáron az a legáldásosabb, ha kiállunk az erkélyünkre vagy a kertünkbe szemben a felkelő nappal, és a kíméletes vörös fénybe nézünk. Ezzel még a szemünket is gyógyíthatjuk.

Ha letelt az idő, álljunk be a zuhanyfülkébe vagyfürdőkádba, és a maradék olajjal masszírozzuk át nagyon alaposan az egész testünket. Fordítsunk különös figyelmet az ízületeinkre és az esetlegesen sérült, fájdalmas területekre. Az arcunkat ekkor is hagyjuk ki!

Ha ezzel végeztünk engedjünk forró, még épp elviselhető vizet, és egyelőre még csak vízzel újra alaposan dörzsöljük át magunkat, körülbelül öt percig. Ez ismét felmelegíti az olajat, és könnyebbé válik majd a szappanos lemosás.

Ezután a mosódió-iszap keverékkel dörzsöljük át az egész testünket (a hajunkat is). A mosódiópornak egy kevés habot kell képeznie. Mossuk le magunkat, ha szükségesnek érezzük mossunk hajat újra SLS-mentes samponnal. Érdemes még most kimosni a kádat vagy zuhanyfülkét, vigyázzunk, hogy ne maradjon sehol a csúszós ricinusolajból.

Ha végeztünk, öltözzünk fel melegen, és figyeljünk arra, hogy aznap pihenjünk és ne végezzünk semmilyen megerőltető munkát. Fontos, hogy kerüljük a hideget, mivel könnyen megfázhatunk.

A masszázs után ne használjunk semmilyen testápolókrémet vagy -olajat, hagyjuk, hogy a bőrünk szabadon lélegezzen.

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*

kettő × három =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Archívum

Bandha Works Jógaiskola

A Bandha Works jógaiskolát három mérnök alapította. Összeköt bennünket a törekvés, hogy a tradicionális astanga vinyásza jógát népszerűsítsük Magyarországon. Mi maguk is elkötelezett gyakorlói vagyunk az irányzatnak, minden évben az astanga jóga fővárosába, a dél-indiai Mysore-ba utazunk, ahol...

Bandha Works FaceBook oldala

Mysore program

Az astanga vinyásza jógát tradicionálisan Mysore stílusban oktatják. A módszer ötvözi a csoportos órák és az egyéni gyakorlás előnyeit. Lényege, hogy a teremben az összes gyakorló a saját légzésének ritmusára önállóan végzi a sorozatot, ezáltal az oktató mindenkinek egyénre szabott igazításokat, utasításokat tud adni, anélkül, hogy ez megzavarná az óra dinamikáját. Ráadásul így az sem probléma, ha valaki rövidített sorozatot végez, míg más a teljes első sorozatot és a második sorozat elejét is elvégzi ugyanazon az órán...
© 2013 Bandha Works - All Rights Reserved