Gubán Dorka
Gubán Dorka
Astanga Vinyásza Jóga

A jóga számomra

Jama
25
Nijama
25
Ászana
25
Mantra
25
Dorka

Első lépéseimet a spirituális úton 2004-ben tettem a bhakti jóga ösvényén. Később felismertem, hogy a testünket és az elménket egyaránt a barátunkká kell tennünk annak érdekében, hogy megfelelően tudjunk fejlődni. Ehhez viszont először meg kell zabolázni ezt a két engedetlenségre hajlamos szövetségesünket. Rövid kutatás után az astanga jógát találtam erre a célra a legalkalmasabbnak, ezért be is iratkoztam Szalai István (első) kezdő tanfolyamára. Ekkor egyértelművé vált, hogy a legjobb helyre kerültem. A tanfolyam végeztével pár hónap alatt klasszikus Mysore stílusú gyakorlást építettem fel, amelyet azóta szünet nélkül tartok fenn.

Az első pár év kereséssel telt, több neves oktató workshopját kipróbáltam, míg rájöttem, hogy a legtöbbet a Mysore-ban élő csodálatos tanároktól tanulhatok. Évenkénti indiai útjaim során az első két sorozatot gyakorlom kint, illetve az ő útmutatásuk segítségével törekszem arra, hogy minden pillanatban a jama és nijama elvei szerint éljek. Patandzsali Jóga szútráit Dr. Jayashree Madhyam és testvére, Dr. M.A. Narasimhan vezetésével tanulmányozom, valamint a meditáció világába is Prof. Narasimhantól kaptam beavatást. A gyakorlás alatti légzés ritmusa, illetve a mantrák dallama felébresztette bennem a vágyat, hogy mélyebben megismerkedjem az indiai zenével. Mesterem, Ranjini Koushik segít a védákig visszavezethető klasszikus karnátikus stílus tanulmányozásában.

Mit jelent számomra a gyakorlás?

Minden este, amikor pontosan kilenc órakor nyugovóra térek, úgy érzem magam, mint egy gyermek Karácsony előestéjén. Izgatottan fekszem az ágyban, mert tudom, hogy másnap ünnepelni fogok, fények és különleges illatok vesznek majd körül, ajándékokat fogok adni és kapni, és az egész világot átjárja majd a szeretet. Igyekszem minél hamarabb elaludni, hogy gyorsabban teljen az idő, majd reggel, amint megszólal az ébresztőóra, boldogan pattanok ki az ágyból és szaladok zuhanyozni, tiszta ruhát öltök, majd futok is tovább, hogy elérjem az első metrót, és így minél hamarabb megérkezzek az ünnepi szentélybe. Leterítem a matracom, és abban a pillanatban amint elkezdem zengetni a OM-ot az addig izgatottan zakatoló szívem megnyugszik, majd fennkölt hangulatba kerül ahogy elfogódottan emelem a karjaim az első Napüdvözlet alatt. Hát újra itt lehetek; vajon milyen jó cselekedeteket hajtottam végre előző életeimben, amelyekkel kiérdemeltem, hogy itt állhatok ma is a matracon? Mi lehetne értékesebb ennél a csodálatos gyakorlásnál, amely nagy tanítók láncolatán szállt alá, és amely ebben a tökéletesen kikristályosodott formában áll a rendelkezésünkre? Nincs semmi ezen a világon, ami megakadályozhatná, hogy nap mint nap újra megérkezzek erre az ünnepségre.

2010-es képzések

Hatha jóga oktatói továbbképzés (Budapest)

Author Photo
Dev Kapil
India

2011-es képzések

Astanga jóga műhely (Budapest)

Author Photo
Govinda Kai
United States

Astanga jóga műhely (Berlin)

Author Photo
David Swenson
United States

Sthalam8 Astanga Intézet (Mysore, India)

Author Photo
Ajay Kumar
India

2012-es képzések

Ashtanga saadhana shala (Mysore, India)

Author Photo
Vijay Kumar
India

  • Ashtanga saadhana shala
  • Jóga-szútra és Bhagavad gítá

Author Photo
Ananta Research Center (Mysore, India)
India

2013-es képzések

Astanga és Vinyásza krama kurzus (Rishikesh, India)

Author Photo
Matthew Sweeney
Australia

2014-es képzések

KPJAYI, Mysore program. (Mysore, India)

Author Photo
R. Sharath Jois
IndiaKPJAYI

KPJAYI, Jóga-szútra, szanszkrit kiejtés. (Mysore, India)

Author Photo
Lakshmish Bhat
IndiaKPJAYI

Klasszikus karnátikus zene és mantraéneklés (Mysore, India)

Ranjini Koushik
India

Bhagavad Gítá kurzus (Mysore, India)

Professzor Lakshmanjan Tatacharya
India

Bandha Works Jógaiskola

A Bandha Works jógaiskolát három mérnök alapította. Összeköt bennünket a törekvés, hogy a tradicionális astanga vinyásza jógát népszerűsítsük Magyarországon. Mi maguk is elkötelezett gyakorlói vagyunk az irányzatnak, minden évben az astanga jóga fővárosába, a dél-indiai Mysore-ba utazunk, ahol...

Bandha Works FaceBook oldala

Mysore program

Az astanga vinyásza jógát tradicionálisan Mysore stílusban oktatják. A módszer ötvözi a csoportos órák és az egyéni gyakorlás előnyeit. Lényege, hogy a teremben az összes gyakorló a saját légzésének ritmusára önállóan végzi a sorozatot, ezáltal az oktató mindenkinek egyénre szabott igazításokat, utasításokat tud adni, anélkül, hogy ez megzavarná az óra dinamikáját. Ráadásul így az sem probléma, ha valaki rövidített sorozatot végez, míg más a teljes első sorozatot és a második sorozat elejét is elvégzi ugyanazon az órán...
© 2013 Bandha Works - All Rights Reserved