Farkas Évi
Farkas Évi
Vinyásza Krama Jóga

A jógával való első találkozásom ugyanúgy történt, mint a legtöbb fontos dolog az életemben: egy határozott, ellentmondást nem tűrő belső hang egyszerűen közölte velem hét évvel ezelőtt, hogy nekem jógáznom kell.

Akkoriban szinte semmit nem tudtam a jógáról, így újságcikkek és blogbejegyzések alapján indultam el keresni az utam. Emlékszem a legelső hatha jóga órára, amin részt vettem. Borzalmas volt. Szörnyű volt az atmoszféra és gyakorlás közben úgy beállt a hátam, hogy utána napokig alig tudtam mozogni. Szerencsére ez az incidens nem tántorított el, csupán megtanított arra, hogy az igazán építő és hiteles forrást és utat még keresnem kell.

Néhány egyéb, nem túl meggyőző próbálkozás után találtam meg a Bikram jógát. Az első órával függő lettem azonnal. Öt évre lebilincselt és elvarázsolt. Olyan testi-lelki élményeket élhettem át, amelyeket azelőtt sosem. Azonban egy idő után elkezdtem hiányolni a gyakorlás spirituális és filozófiai aspektusait. Úgy éreztem, számomra a Bikram jóga inkább fizikai, és szerettem volna az életem más területein is gyakorolni a jógát és elmélyülni annak rendszerében. Így tovább kutattam az utam, különböző irányzatok, stúdiók és tanárok segítségével.

A Bandha Works felé egyszerre két forrás is irányított, többen is ajánlották a stúdiót mint a „legjobb shalát Budapesten”.

És ahogy az az igazán hihetetlennek tűnő, mégis attraktív történetekben lenni szokott, az első vinyásza krama óra után éreztem, hogy itt a helyem. Maga a gyakorlás, illetve a hely szellemisége is mély hatást tett rám. Vártam a napokat, amikor visszamehettem, és bonyolult logisztikai műveletekkel próbáltam úgy kisakkozni hektikus időbeosztásomat, hogy minél több óra beleférjen.  Ahogy egyre több kramara jártam, és egyre jobban megismerkedtem a shalával és az ott gyakorlókkal, illetve az órák alapjait biztosító tradícióval és filozófiai háttérrel, annál inkább éreztem, hogy jó úton járok. A krama mellett egyre jobban érdeklődtem a Mysore-stílusú astanga gyakorlás iránt is, így a kezdő tanfolyam elvégzése óta a reggeleimet a Bandhában kezdem. Túlzás nélkül állíthatom, hogy napjaim legkiteljesedettebb és legharmonikusabb pillanati azok, amikor a jógamatracomra állok szamaszthitihibe és megkezdem a gyakorlásom reggel astangával, délután kramával.

Azzal, hogy oktathatok is jógát, életem egyik legtitkosabb és legerősebb vágya vált valóra. Hálás vagyok a lehetőségért a Bandha Works oktatóinak és gyakorlóinak, köszönöm a bizalmat. Igyekszem, hogy legjobb tudásom szerint és szívem minden szeretetével tartsam az órákat.

„Arrafelé halad az ember, amerre arcát fordítja, amerre a tekintete irányul.”

Kaczvinszky József: Yoga-aforizmák

Bandha Works Jógaiskola

A Bandha Works jógaiskolát három mérnök alapította. Összeköt bennünket a törekvés, hogy a tradicionális astanga vinyásza jógát népszerűsítsük Magyarországon. Mi maguk is elkötelezett gyakorlói vagyunk az irányzatnak, minden évben az astanga jóga fővárosába, a dél-indiai Mysore-ba utazunk, ahol...

Bandha Works FaceBook oldala

Mysore program

Az astanga vinyásza jógát tradicionálisan Mysore stílusban oktatják. A módszer ötvözi a csoportos órák és az egyéni gyakorlás előnyeit. Lényege, hogy a teremben az összes gyakorló a saját légzésének ritmusára önállóan végzi a sorozatot, ezáltal az oktató mindenkinek egyénre szabott igazításokat, utasításokat tud adni, anélkül, hogy ez megzavarná az óra dinamikáját. Ráadásul így az sem probléma, ha valaki rövidített sorozatot végez, míg más a teljes első sorozatot és a második sorozat elejét is elvégzi ugyanazon az órán...
© 2013 Bandha Works - All Rights Reserved