Astanga jóga és a böjt

 

Krishnamachara

Krishnamacharya azt javasolta, hogy a jóga gyakorlói havonta kétszer böjtöljenek. Erre a legalkalmasabb időpontok a teli- és újhold utáni 11. napok, amelyeket Ékádasinak nevezünk.

Ha még sosem böjtöltél, akkor az első 3-6 hónapban érdemes gyümölcsnapot tartani ilyenkor, később fokozatosan, a tested jelzéseit tiszteletben tartva áttérhetsz a lé- vagy a vízböjtre, sőt akár szárazböjtöt is tarthatsz (csakis tapasztalt böjtölőknek ajánlott!).
Ilyenkor azt az időt és energiát, amelyet máskor az evésre és az ételek beszerzésére/elkészítésére szoktál fordítani érdemes mantrázással, dzsapával, csendes légzésfigyeléssel vagy szentírások olvasásával tölteni, ez megsokszorozza a böjt áldásos hatását. Ha van bármilyen radzsasztikus vagy tamasztikus szokásod (tévézés, kávézás, lefekvés előtti internetezés), akkor érdemes legalább egy napra ezekkel is felhagyni.
Az így végzett tapasz által termelt belső tűz fokozatosan minden szennyeződést el fog égetni a testünkből és elménkből, és egyre inkább megszilárdulunk a jógában. Ezért sose böjtöljünk pusztán testi szépségre és egészségre vágyva, mindig ajánljuk fel a lemondásunkat a Legfelsőbbnek, egy szerettünknek vagy egy általunk fontosnak tartott jó ügynek.

A következő Ékádasi jövő hétfőn, november 3-án napkeltekor kezdődik, és november 4-ig, napkeltéig tart. Ha kedvet kaptál, böjtölj velünk!

Archívum

Bandha Works Jógaiskola

A Bandha Works jógaiskolát három mérnök alapította. Összeköt bennünket a törekvés, hogy a tradicionális astanga vinyásza jógát népszerűsítsük Magyarországon. Mi maguk is elkötelezett gyakorlói vagyunk az irányzatnak, minden évben az astanga jóga fővárosába, a dél-indiai Mysore-ba utazunk, ahol...

Bandha Works FaceBook oldala

Mysore program

Az astanga vinyásza jógát tradicionálisan Mysore stílusban oktatják. A módszer ötvözi a csoportos órák és az egyéni gyakorlás előnyeit. Lényege, hogy a teremben az összes gyakorló a saját légzésének ritmusára önállóan végzi a sorozatot, ezáltal az oktató mindenkinek egyénre szabott igazításokat, utasításokat tud adni, anélkül, hogy ez megzavarná az óra dinamikáját. Ráadásul így az sem probléma, ha valaki rövidített sorozatot végez, míg más a teljes első sorozatot és a második sorozat elejét is elvégzi ugyanazon az órán...
© 2013 Bandha Works - All Rights Reserved