A hónap témája: a főzés varázsa

Sharon Gannon Simple Recipes for Joy

Brahmarpanam Brahma-Havir / Brahmagnau Brahmana Hutam /
Brahmaiva Tena Gantavyam / Brahma-Karma-Samadhina
Lásd Istent mindenütt: Isten a merőkanál, Isten az étel; Isten a tűz; Isten az étel elkészítője és Isten az elfogyasztója is. Isten az evés oka és Isten az elérendő cél.
Bhagavad Gítá 4.24

Megkérdeztem az első spirituális tanítómat, az alkimista Randy Hallt: “Hogyan érhetem el a megvilágosodást?”, ő pedig így felelt: “Először tanulj meg főzni, takarítani és kertészkedni!” Kétkedve fogadtam a válaszát, és akkoriban nem is tudtam komolyan követni a tanácsát, mivel nem tűnt elég “spirituálisnak” számomra. Főzés? Türelmetlen, vékony lány voltam, aki megvetette az evést, és próbáltam minimalizálni az elfogyasztott étel mennyiségét annyira, hogy előbb-utóbb levegőn is eléldegélhessek. Hogyan is gondolhatta, hogy érdekelhet engem a főzés? Mégis, miért mondhatta ezt? Hasonlóan éreztem a takarítással és a kertészkedéssel kapcsolatban is.

Az évek múltán azonban megértettem a tanácsában rejlő hihetetlen bölcsességet. Az étel elkészítése varázslatos tevékenység, nagy erejű alkimista folyamat, amely során egyik forma átalakul egy másikká: a változatos hozzávalókat ügyesen összeválogatjuk és kitesszük a víz, a tűz és a levegő elemek megfelelő arányú hatásának, pontos időzítéssel és odaillő mágiával – azaz helyes elmebeli szándék, semmi pletykálkodás vagy csevegés a konyhában – ahhoz, hogy finom ételt készítsünk, amely elégedetté teszi a testet és a lelket is. A szakácskönyvekre tekinthetünk úgy, mint ezt a varázslatos folyamatot leíró képletgyűjteményekre, amelyek olyan utasításokat, javaslatokat és tanácsokat tartalmaznak, amelyeket ha örömteli szívvel és kalandvággyal követünk, akkor a legcsodálatosabb kulináris élményhez vezethetnek a vacsoraasztalnál. Az ily módon készült ételek még a dolgokhoz való hozzáállásunkat is megváltoztathatják, reményt és bátorítást nyújthatnak az életünkhöz.

Ahhoz, hogy ez a varázslat minél hatékonyabban működhessen, elengedhetetlen, hogy tudatosan válasszuk ki az elfogyasztott ételeket és az elkészítésük módját. Ha húst, tojást vagy tejterméket eszünk, akkor meghajlunk azon általánosan elfogadott jelenség előtt, amely eltávolít minket a testünk természetes intelligenciájától a célból, hogy minél több profitot termeljen a nagyipari állattartás. Szerepet vállalunk a testünk és a környezetünk egészségének lerombolásában, részt veszünk az állatok borzasztó rabszolgasorsba taszításában, kizsákmányolásában és lemészárlásában, amely lassanként elkerülhetetlenül visszaüt ránk is. Ha vegán életmódot követünk, akkor jóindulatot hozunk az életünkbe – törődést a testünkkel és másokkal. A jóga azt tanítja, hogy akármit is akarunk az életben, csak akkor kaphatjuk meg, ha hajlandóak vagyunk ugyanazt adni másoknak is. Ha szabadok akarunk lenni, de mégis megfosztunk másokat a szabadságuktól és kimerülőben lévő forrásokat használunk, az nem vezethet el minket a célunkhoz. Az ételeink jóindulaton alapuló kiválasztása az egyik legalapvetőbb módszere a saját boldogságunk és szabadságunk biztosításának.

A főzés alatti elmeállapotunk szintén meghatározza az eredményt. Ha rossz hangulatban vagyunk, akkor a legjobb, ha nem is megyünk a konyha közelébe. Ahhoz, hogy támogassuk a legmagasabb szintű szándékot, és megtisztuljunk minden negatív gondolattól, érzéstől, imádkozhatunk, vagy elmondhatunk egy mantrát a főzés megkezdése előtt, illetve mielőtt elkezdünk enni. Az ima támogatja a tiszta szándékot, arra kéri az isteni erőket, hogy segítsék a jó és önzetlen eredményt. Amikor elkezdünk főzni, majd elfogyasztani az elkészített ételt, gondoskodjunk róla, hogy az elménk és a szívünk emelkedett hangulatban legyen. Ez megtisztítja az egész élményt, eltávolítja a mérgeket a konyhából mind finom (düh, türelmetlenség) mind durva (piszok és baktériumok) szinten. A konyhát tekintsd Isten lakhelyének, szent helynek, a megvilágosodás kapujának.  A konyha egy templom, az edények, tálak, fűszerek, gabonák, gyümölcsök, zöldségek, továbbá a tűzhely, a kanalak, a kések, a tányérok mind szent tárgyak tele tudatossággal, arra várva, hogy az isteni, alkimikus teremtési folyamat részévé váljanak. Engedd, hogy a lelked tüze is hozzájáruljon hőjével a főzéshez!

Az egyik legbátrabb dolog, amit tehetünk a mai időkben az, hogy merünk gondoskodni másokról: a többi állatról, a Földről és minden élőlényről. Az első lépés a boldogsághoz az, ha más-központúvá válunk, és legyőzzük az önzést. Ha vegán alapanyagokat választunk, majd magunk főzzük meg őket tiszta szándékkal, akkor nem csak finom ételeket készítünk, hanem elindítjuk a saját radikális mozgalmunkat a békés, örömteli együtt-létezésért az élet minden megnyilvánulásával.

Részlet Sharon Gannon Simple Recipes for Joy című könyvéből

Archívum

Bandha Works Jógaiskola

A Bandha Works jógaiskolát három mérnök alapította. Összeköt bennünket a törekvés, hogy a tradicionális astanga vinyásza jógát népszerűsítsük Magyarországon. Mi maguk is elkötelezett gyakorlói vagyunk az irányzatnak, minden évben az astanga jóga fővárosába, a dél-indiai Mysore-ba utazunk, ahol...

Bandha Works FaceBook oldala

Mysore program

Az astanga vinyásza jógát tradicionálisan Mysore stílusban oktatják. A módszer ötvözi a csoportos órák és az egyéni gyakorlás előnyeit. Lényege, hogy a teremben az összes gyakorló a saját légzésének ritmusára önállóan végzi a sorozatot, ezáltal az oktató mindenkinek egyénre szabott igazításokat, utasításokat tud adni, anélkül, hogy ez megzavarná az óra dinamikáját. Ráadásul így az sem probléma, ha valaki rövidített sorozatot végez, míg más a teljes első sorozatot és a második sorozat elejét is elvégzi ugyanazon az órán...
© 2013 Bandha Works - All Rights Reserved